نمایندگان پارلمان هلند با رای اکثریت طرح غیرالزام آوری را تصویب کردند که طی آن این کشور رفتار چین با اقلیت مسلمان اویغور را معادل نسل کشی می خواند.
پارلمان هلند در تصمیمی بی سابقه با تصویب یک طرح غیرالزام آور «رفتار دولت چین با اقلیت مسلمان اویغور» را مصداق «نسل کشی» دانست.
۹۵ نماینده پارلمان ۱۴۹ نفری هلند به این طرح رای مثبت دادند.
بدین ترتیب هلند تبدیل به اولین کشور اروپایی و عضو مهم اتحادیه اروپا شد که چین را به نسل کشی متهم می کند. تصمیمی «شجاعانه» چرا که پکن در دوره چهارساله دونالد ترامپ بدلیل دوری اتحادیه اروپا و ایالات متحده به مهم ترین متحد اقتصادی ۲۷ کشور قاره سبز تبدیل شد.
دولت چین به تصویب این طرح در روز جمعه واکنش نشان داد. وانگ ونبین، سخنگوی وزارت خارجه چین در واکنش به تصمیم پارلمان هلند، این طرح را « دستاویزی برای سیاه و کثیف جلوه دادن تصویر چین» در جهان خواند. وی همچنین به پارلمان هلند هشدار داد که نمی تواند در امور داخلی یک کشور مداخله کند.
مدافعان حقوق بشر معتقدند حداقل یک میلیون نفر از جمعیت اویغور و دیگر اقلیتهای مسلمان چین، در اردوگاههایی که به اردوگاه های مرگ مشهور هستند، در استان سین کیانگ زندانی هستند. چین همچنین متهم است که در این اردوگاهها اقدام به عقیم سازی زنان و تحمیل کار اجباری کرده است.
استان سین کیانگ بیش از دو هزاره است که محل سکونت قوم اویغور است. اویغورهایی که پس از ورود اسلام به قاره آسیا، مسلمان شدند.
حزب حاکم محافظه کار هلند به رهبری نخست وزیر، مارک روته مهم ترین مخالف تصویب این طرح علیه پکن بود. اشتف بلوک، وزیر خارجه هلند و عضو حزب حاکم اعلام کرد دلیل مخالفت محافظه کاران این است که هنوز هیچ دادگاه بین المللی چین را به نسل کشی محکوم نکرده است.
دوشنبه گذشته نیز نمایندگان پارلمان کانادا با تصویب یک طرح رفتار چین با اقلیت اویغور ساکن ایالت سین کیانگ را معادل «نسل کشی» خواندند. چین این طرح را هم یک تصمیم «تحریک کننده» دانسته بود.
نمایندگان پارلمان کانادا در این طرح از نخست وزیر این کشور جاستین ترودو خواستند تا «کانادا رسما نسل کشی اویغورها در چین» را تایید کند. بیش از۵ درصد جمعیت ۳۷ میلیونی کانادا را شهروندان چینی تبار تشکیل می دهند.