آرین طباطبایی، مشاور جدید وزارت خارجه آمریکا در امور کنترل تسلیحات کیست؟

AP Photo
AP Photo Copyright AP Photo
Copyright AP Photo
نگارش از یورونیوز فارسی
هم‌رسانی این مطلبنظرها
هم‌رسانی این مطلبClose Button

دختر سید جواد طباطبایی مدافع بزرگ تئوری ایران‌شهری به عنوان مشاور وزارت امور خارجه در امور کنترل تسلیحات و امنیت بین‌الملل منصوب شده است. کسی که مخالف بازگشت سریع جو بایدن به برجام بوده است.

آگهی

وزارت امور خارجه آمریکا یک ایرانی تبار را به عنوان مشاور ارشد در امور کنترل تسلیحات و امنیت بین‌الملل این وزارت‌خانه منصوب کرد.

آرین طباطبایی، پژوهشگر روابط بین‌الملل که دکترای خود را در رشته مطالعات جنگ از دانشگاه «کینگز کالج لندن» دریافت کرده دختر سید جواد طباطبایی، پژوهشگر باسابقه فلسفه و تاریخ سیاسی است که پیشتر عضو هیئت علمی دانشکده حقوق و علوم سیاسی دانشگاه تهران بوده است.

خانم طباطبایی هرچند به دموکرات‌ها نزدیک و با سیاست‌های دولت ترامپ مخالف بود اما در میان دموکرات‌ها از جریان‌های تندرو در قبال ایران به شمار می‌رود.

وی در ۲۰ سپتامبر ۲۰۲۰ به همراه هنری رم در مقاله‌ای برای فارن پالسی توصیه کرده بود که بازگشت سریع جو بایدن به برجام اشتباه خواهد بود. او در آن مقاله استدلال کرده بود که ایران چاره‌ای جز مذاکره ندارد و رئیس جمهوری بعد از روحانی چه یک محافظه‌کار باشد چه یک تندرو جز مذاکره با آمریکا راه دیگری در پیش نخواهد داشت.

این دو نویسنده در آن مقاله نوشته بودند جو بایدن در صورتی که بتواند دونالد ترامپ را در انتخابات شکست دهد نباید در آغاز مذاکره با ایران عجله کند چرا که مشکلات عظیم اقتصادی در ایران سبب می‌شود تهران خود برای این امر قدم پیش بگذارد.

از دیگر مواضع خانم طباطبایی می‌توان به نگاه او به اعدام روح‌الله زم اشاره کرد. او بعد از اعدام زم در چندین توییت در حساب کاربری خود نسبت به حضور جواد ظریف در فروم اقتصادی با کشورهای اروپایی انتقاد کرده و خواهان لغو حضور ظریف در این نشست شده بود. او همچنین بعد از لغو حضور ظریف در توییت‌های دیگری نسبت به این موضوع ابراز خرسندی کرده بود.

این پژوهشگر حوزه جنگ عموما مواضع تندی نسبت به ایران داشته و برخلاف دیگر کسانی که در دستگاه سیاست خارجی دولت بایدن حضور دارند، مواضع او بیشتر به جمهوری‌خواهان نزدیک بوده است. خانم طباطبایی بعد از ترور فخری زاده در مقاله‌ای در مجله فارن پالسی و همچنین در چندین توییت در حساب کاربری خود نوشت: «رژیم ایران افراد بیگناه بسیاری را هر روز دستگیر و بازداشت می‌کند اما در مقابل نتوانسته از کشته شدن دو نفر از افراد برجسته خود جلوگیری کند. این نشان می‌دهد پارانویای این رژیم تا چه اندازه بی‌جا و غلط است.»

طباطبایی در نوامبر ۲۰۲۰ هم در توییت دیگری ایران را متهم کرده بود که در حال گروگان گرفتن افراد بی‌گناه است تا از کشورهای غربی و آمریکا امتیاز بگیرد. او گفته بود تا زمانی که هزینه گروگان‌گیری پایین باشد ایران همچنان به این کار ادامه خواهد داد. او در ادامه توصیه کرده بود آمریکا، کانادا، استرالیا و اروپا باید جبهه متحدی مقابل ایران تشکیل دهند و واکنشی منسجم نشان دهند تا رژیم {ایران} متوجه شود این روند باید پایان یابد.

اظهارات تند خانم طباطبایی درباره ایران در حالی به زبان آورده شده که پدر او یعنی سید جواد طباطبایی به عنوان یکی از ایده‌پردازان تئوری‌ ایران شهری شناخته می‌شود و همواره بر لزوم ایستادگی در مقابل حملات و توطئه‌های بیگانه سخن می‌گوید.

نوع نگاه آقای طباطبایی و تاکید بر ایرانی بودن حتی به اندازه‌ای بوده که بعضا با انتقاد گروه‌های قومیتی داخل ایران مواجه شده و این گروه‌ها آقای طباطبایی و آرای فکری او را متهم می‌کنند که در صدد نادیده گرفتن حقوق قومیت‌های مختلفی چون کردها و آذری‌ها است.

سید جواد طباطبایی همچنین در دی ماه ۹۶ در یک جشنواره در تهران از سوی حسن روحانی به عنوان پژوهشگر برجسته در بخش علوم سیاسی و روابط بین‌الملل مورد تقدیر قرار گرفت و از دستان رئيس جمهوری جایزه خود را دریافت کرد.

خانم طباطبایی در آوریل سال ۲۰۱۵ میلادی و بعد از حصول تفاهم لوزان، در مقاله‌ای در فارن پالسی با عنوان «از تندروهای ایران نترسید» به سیاستمداران آمریکایی توصیه کرد که تهدیدهای نیروهای تندرو در تهران را جدی نگیرند. او در آن مقاله استدلال می‌کند که هرچند علی خامنه‌ای در خارج به عنوان یک چهره تندرو شناخته می‌شود اما در واقع خود او حامی مذاکرات بوده است.

او البته در مقالات مختلف خود راهبرد «فشار حداکثری» ترامپ در قبال ایران را ناموفق ارزیابی کرده بود و استدلال کرده بود که این سیاست‌های دولت ترامپ کمترین نتایج را با خود به همراه داشته است.

خانم طباطبایی مدتی هم به عنوان پژوهشگر در اندیشکده رند فعالیت داشت و پیش از آن هم استادیار مدعو در دانشگاه جرج تاون بوده است. او سابقه فعالیت در برنامه امنیت بین‌المللی و پروژه مدیریت اتم در مرکز بلفر دانشگاه هاروارد را نیز در کارنامه دارد.

این پژوهشگر آمریکایی ایرانی تبار روز ۱۷ فوریه در حساب توییتری خود رسما آغاز همکاری خود به عنوان مشاور معاون مرکز کنترل تسلیحات وزارت امور خارجه آمریکا اعلام کرد.

سمتی که احتمالا با توجه به حوزه تخصصی او و همچنین مرتبط بودن به موضوعات هسته‌ای و تسلیحاتی در مسائل مربوط به ایران نقش پررنگی ایفا خواهد کرد.

هم‌رسانی این مطلبنظرها

مطالب مرتبط

تخت‌روانچی در گفتگو با یورونیوز: شرایط در دولت بایدن تغییری نکرده است

تردیدها درباره بازگشت سریع توافق هسته‌ای؛ آیا برجام احیا می‌شود؟

کاهش تعهدات برجامی ایران؛ آغاز به کار نسل جدید سانتریفیوژها در نطنز و فردو