«اکنون در همهجا، حذف کنترل انسانی در استفاده از قوای نظامی، خطری جدّی برای بشریّت تلقّی میشود و مانند تغییرات اقلیمی عملِ چندجانبهٔ فوری میطلبد.»
دیدهبان حقوق بشر از کشورهای جهان خواست تا پیمانی را برای منع استفاده از «روباتهای قاتل» امضا کنند.
این نهاد بینالمللی در گزارش اخیر خود متذکّر شده است که تا کنون بیش از ۳۰ کشور دنیا از تمایل خود به منعِ کاملِ استفاده از «تسلیحات تماماً خودکار» سخن گفتهاند.
مری ورهام، مسئول کارزار توقف این تسحلیات با انتشار بیانیهای اعلام کرد: «اکنون در همهجا، حذف کنترل انسانی در استفاده از قوای نظامی، خطری جدّی برای بشریّت تلقّی میشود و مانند تغییرات اقلیمی عملِ چندجانبهٔ فوری میطلبد.» وی افزود: «پیمان منع بینالمللی تنها راه مؤثر برای حلّوفصل چالشهایی است که تسحلیات تماماً خودکار ایجاد میکنند.»
دیدهبان حقوق بشر در گزارش تازهٔ خود با عنوان «توقف روباتهای قاتل: موضع کشورها در قبال منع تسلیحات تماماً خودکار و اعادهٔ اختیار انسانی» مواضع ۹۷ کشور جهان را از سال ۲۰۱۳ تا کنون، که مسألهٔ تسلیحات تماماً خودکار در شورای حقوق بشر سازمان ملل مطرح شد، بررسی کرده است.
نویسندگان این گزارش یادآوری میکنند که شمار کشورهایی که مایلند بشریّت را از شرّ تسلیحاتِ خودکارِ مرگبار برهانند رو به افزایش است.
بیش از ۱۶۰ سازمان غیردولتی همراه با دیدهبان حقوق بشر از سال ۲۰۱۳ کارزاری برای توقف توسعهٔ تسحلیات تماماً خودکار بهراه انداختهاند.
با اینحال غولهای نظامی نظیر ایالات متحده و روسیه، از یک سو راه پیشرفتِ تعیینِ مقررات در این زمینه را مسدود کردهاند و از سوی دیگر در زمینهٔ بهرهبرداری از هوش مصنوعی برای مقاصد نظامی از جمله در تولید سامانههای تسلیحاتی خودکارِ آبی، خاکی و هوایی، سرمایهگذاری هنگفتی کردهاند.