امضاء قرارداد احداث خط لوله گاز بالتیک با هدف انتقال گاز نروژ به لهستان ضمن تقویت چشمانداز استقلال ورشو از مسکو، امیدها را برای کاهش وابستگی کشورهای اروپای مرکزی و شرقی از جمله اوکراین به انرژی روسیه افزایش داد.
امضاء قرارداد احداث خط لوله گاز بالتیک با هدف انتقال گاز نروژ به لهستان ضمن تقویت چشمانداز استقلال ورشو از مسکو، امیدها را برای کاهش وابستگی کشورهای اروپای مرکزی و شرقی از جمله اوکراین به انرژی روسیه افزایش داد.
پروژه بزرگ انتقال گاز طبیعی نروژ از طریق دریای شمال و دانمارک به لهستان یک گام دیگر به اجرا نزدیک شد. شرکت ایتالیایی سایپِم با عقد قراردادی ۲۸۰ میلیون یورویی، عملیات اتصال این دو کشور را از طریق ساخت خط لوله انتقال گاز در زیر دریای بالتیک بر عهده گرفت.
لهستان در حاضر بیشتر گاز مصرفی خود را از روسیه وارد میکند و احداث خط لوله جدید به لحاظ کاهش وابستگی ورشو به مسکو مورد استقبال این کشور قرار دارد.
اتحادیه اروپا نیز تاکنون ۲۱۵ میلیون یورو بودجه برای پیشبرد این پروژه تأمین کرده تا امکان انتقال گاز از دانمارک به لهستان را فراهم کند.
آندریژ دادا، رئیس جمهوری لهستان با استقبال از پیشرفت این پروژه به مردم کشورش وعده داد که این خط لوله اکتبر سال ۲۰۲۲ به بهرهبرداری برسد. او که در جریان یک کنفرانس خبری به مناسبت امضاء قرارداد احداث خط لوله بالتیک سخن میگفت، تاکید کرد که این خط لوله نقطه عطفی برای تامین استقلال این کشور از روسیه خواهد بود.
بنا بر اعلام شرکت سایپم ، بخش زیر دریای خط لوله بالتیک، حدفاصل لهستان و دانمارک حدود ۲۷۵ کیلومتر طول خواهد داشت و عملیات اجرایی آن از نیمه دوم سال جاری میلادی آغاز میشود.
ظرفیت انتقال گاز خط لوله جدید سالانه ۱۰ میلیارد متر مکعب خواهد بود که بیش از نیاز داخلی لهستان خواهد بود. بر همین اساس، به نظر می رسد لهستان در پس اجرای این پروژه افزون بر استقلال از روسیه به دنبال بدل شدن به مرکز تامین گاز برخی کشورهای اروپای مرکزی و شرقی باشد.
چنان که آقای دادا در ادامه سخنان خود اشاره کرد که هزینه ۱.۶ میلیارد یورویی پروژه انتقال گاز از نروژ به لهستان از طریق دانمارک میتواند زمینه کاهش وابستگی اوکراین به روسیه را کاهش دهد.
همزمان روسیه نیز در تلاش است تا با احداث خط لوله «نورد استریم۲» روند انتقال گاز به آلمان را از طریق آبهای دانمارک تسهیل کند. واشنگتن ضمن مخالفت با احداث این خط لوله، مشارکت کنندگان در این پروژه را به اعمال تحریمهای شدید مالی تهدید کرده است. با این حال شرکت گاز روسیه، «گاز پروم» دسامبر گذشته اعلام کرد که مصمم است تا پیش از پایان سال ۲۰۲۰ این خط لوله را راهاندازی کند.