ژاک شیراک در سال ۱۹۷۷ شهردار پاریس شد و به مدت ۱۸ سال در این مقام باقی ماند؛ اما طی این مدت سودای ریاست جمهوری او را رها نکرد.
ژاک شیراک، رئیسجمهور راستگرای پیشین فرانسه روز پنجشنبه ۴ مهرماه (۲۶ سپتامبر) در ۸۶ سالگی درگذشت. وی پیشتر سمت نخستوزیری و شهرداری پاریس را نیز بر عهده داشت و یکی از سیاستمداران تاثیرگذار قرن بیستم بود.
ژاک شیراک در سال ۱۹۳۲ درخانوادهای متمول در پاریس متولد شد. تحصیلاتش را در رشته علوم سیاسی پی گرفت و برای مدتی نیز فعالیت در حزب کمونیست را تجربه کرد.
وی که تحصیل کرده مدرسه ملی مدیریت بود در سال ۱۹۵۶ با همدانشگاهی خود برنادت شودرون دو کورسل در پاریس ازدواج کرد. آنها دو دختر با نام لورنس (متولد ۱۹۵۸) و کلود (متولد ۱۹۶۲) داشتند. دختر بزرگ آنها که از جوانی دچار آنورکسیا و افسردگی شدید بود در سال ۲۰۱۶ میلادی در بیمارستانی در پاریس درگذشت. ژاک شیراک مرگ لورنس را بزرگترین تراژدی زندگیاش میدانست.
بیشتر بخوانید:ژاک شیراک، رئیس جمهوری پیشین فرانسه درگذشت
آقای شیراک بعد از شرکت داوطلبانه در جنگ الجزایر، به طرفدران ژنرال دوگل پیوست و سپس پلههای ترقی را طی کرد. او مسئول کابینه ژرژ پومپیدو، رئیسجمهوری فرانسه پس از شارل دوگل شد و در ادامه به نمایندگی شهر کورز در پارلمان رسید. وی سپس در فاصله سالهای ۱۹۷۲ تا ۱۹۷۴ وزیر کشاورزی کابینه ژرژ پومپیدو بود.
او پس از آن در زمان ریاست جمهوری والری ژیسکار دستن، به سمت نخست وزیری منصوب شد. اما اختلاف نظر بین این دو، نهایتا به استعفای شیراک در سال ۱۹۷۶ انجامید. به این ترتیب با تاسیس حزبش خود را وقف آن کرد و مقدمات حضورش در انتخابات را فراهم ساخت.
ژاک شیراک در سال ۱۹۷۷ شهردار پاریس شد و به مدت ۱۸ سال در این مقام باقی ماند؛ اما طی این مدت سودای ریاست جمهوری او را رها نکرد.
وی سرانجام در سال ۱۹۸۱ نامزد انتخابات ریاست جمهوری شد؛ اما در مقابل رقیبان اقبالی نداشت و نام فرانسوا میتران، سوسیالیست فرانسوی از صندوقهای رای بیرون آمد.
پنج سال بعد از پیروزی آقای میتران این دو سیاستمدار برجسته رقیب یکدیگر شدند و نتیجه آن جنگی فرسایشی با پیروزی مجدد آقای میتران بود چرا که وی در سال ۱۹۸۸ با رای بالا بار دیگر به سمت ریاست جمهوری فرانسه انتخاب شد. با این حال، شیراک دوباره به عنوان شهردار پاریس انتخاب شد.
ژاک شیراک سرانجام در سال ۱۹۹۵ به پشتوانه وعده کاهش شکاف اجتماعی، رئیسجمهور فرانسه شد.
او در ماههای اول ریاست جمهوری خود اعلام کرد که آزمایشهای هستهای فرانسه را آغاز خواهد کرد؛ مسئلهای که موجی از اعتراضها را در سراسر دنیا برانگیخت.
وی در سیاستگذاری داخلی به صرفهجویی روی آورد که اعتراضها و اعتصابهای زمستان سال ۹۵- ۹۶ میلادی را در پی داشت.
رئیسجمهوری وقت فرانسه در آوریل ۱۹۹۷ مجلس را منحل کرد؛ اما چپها برنده میدان شدند و بدین ترتیب لیونل ژوسپن نخست وزیر شد. به این ترتیب سومین و طولانیترین دور فعالیت مشترک او با چپها آغاز و به مدت ۵ سال به طول انجامید.
آقای شیراک در دور دوم انتخابات سال ۲۰۰۲ با کسب ۸۲ درصد آراء و پیشی گرفتن از ژان ماری لوپن توانست بار دیگر بر مسند ریاست جمهوری تکیه بزند.
مخالفت ژاک شیراک با حمله به عراق در برابر جرج بوش، رئیسجمهوری وقت ایالات متحده بر محبوبیت او تا حد زیادی افزود.
وی همچنین با به رسمیت شناختن مسئولیت فرانسه در قبال جنایات نازیها اعتبار مضاعفی در فرانسه و جهان کسب کرد.
اما محبوبیت او دو سال بیشتر دوام نیاورد چرا که در سال ۲۰۰۵ شکست الیزه در به کرسی نشاندن همهپرسی قانون اساسی اتحادیه اروپا اعتبار او را تضعیف کرد.
وی در همان سال به دلیل یک سکته مغزی خفیف چند روز در بیمارستان بستری شد و از آنجا زنگ بازنشستگیاش به صدا درآمد.
آقای شیراک در سال ۲۰۰۷ اعلام کرد که برای دورسوم ریاست جمهوری فرانسه نامزد نخواهد شد. اینگونه بود که رهبری الیزه به نیکولا سارکوزی سپرده شد و او به فعالیت در بنیاد خود در حوزه توسعه پایدار و گفتگوی فرهنگها پرداخت.
وی در ادامه به دلیل باز شدن پروندههای سیاسی و مالی مرتبط با حزبش و شهرداری پاریس در زمان مسئولیت او، به دادگاه کشیده شد اما به دلیل بیماری از شرکت در جلسات دادگاه خودداری کرد.
سرانجام آقای شیراک در سال ۲۰۱۱ به جرم سوءاستفاده از اموال عمومی شهرداری پاریس، به دو سال حبس تعلیقی محکوم شد اما این حکم بخاطر وضعیت سلامت او اجرا نشد.
ژاک شیراک که در اواخر عمرش به دلیل بیماری ضعیف شده بود در نوامبر سال ۲۰۱۴ میلادی و درحالی که دست خود را روی شانه محافظ خود گذاشته بود، در انظار عمومی در مراسم اعطای جوایز بنیاد ژاک شیراک در پاریس دیده شد.
وی که از بیماریهای قلبیعروقی، نقرس و ضعف حافظه رنج میبرد در سالهای آخر عمرش چندین بار در بیمارستان بستری شد تا سرانجام در ۲۶ سپتامبر ۲۰۱۹ درگذشت. فردریک سالا بارو، سیاستمدار فرانسوی و دامادش خبر مرگ وی را به اطلاع عموم رساند.