رامی خوری، استاد دانشگاه آمریکایی بیروت در گفتگو با یورونیوز ضمن اشاره به اقدامات تهران در کاهش تعهدات خود در چارچوب توافق هسته ای وین معتقد است که با توجه به شرایط موجود شانس بسیار اندکی برای نجات برجام وجود دارد.
ایران با رد ادعای نخست وزیر اسرائیل مبنی بر تلاش تهران در جهت ساخت سلاح هسته ای در یک مرکز مخفی در شهر آباده واقع در استان فارس، تل آویو را به یافتن دستاویز برای به راه انداختن جنگ متهم کرد.
محمد جواد ظریف در واکنش به ادعای اخیر بنیامین نتانیاهو در مورد فعالیت هستهای ایران، او را «چوپان دروغگو» نامید و نوشت: «کسی که خودش بمبهای اتمی واقعی در اختیار دارد درباره یک به اصطلاح سایت "ویرانشده" در ایران مانند چوپان دروغگو فریاد گرگ، گرگ سر میدهد.»
وزیر خارجه ایران با متهم کردن مسئولان اسرائیلی، آمریکایی و سعودی که آنها را «تیم ب» مینامد، در ادامه تاکید کرد: «او (نتانیاهو) و تیم ب فقط جنگ میخواهند، برایشان هم مهم نیست که بیگناهانی کشته میشوند و ۷ تریلیون دلار دیگر از دست میرود.»
آقای ظریف برای اثبات ادعای خود در این واکنش توییتری ویدئویی از سخنان پیشین نتانیاهو در مورد جنگ عراق را بازنشر کرد و با لحن تهدیدآمیزی نوشت: «"تضمین" سال ۲۰۰۲ او (نتانیاهو) درباره "طنین مثبت" [حمله به عراق] را به یاد دارید؟ این بار قطعا او در حاشیه نظارهگر نخواهد بود [و در امان نخواهد ماند].»
بنیامین نتانیاهو، نخست وزیر اسرائیل شامگاه دوشنبه ۱۸ شهریور بار دیگر ایران را به فعالیت مخفیانه در جهت توسعه سلاح های هسته ای در یک سایت مخفی در شهر آباده متهم و تاکید کرد که این مرکز توسعه سلاح هسته ای پس از آنکه احتمال درز اطلاعات مرتبط با آن به میان آمده به کلی تخریب و منهدم شده است.
بیشتر بخوانید:
- نتانیاهو: ایران در آباده پنهانی در پی ساخت تسلحیات هستهای بوده است
- ادعای اسرائیل در مورد سایت آباده؛ ظریف نتانیاهو را چوپان دروغگو نامید
- مدیر کل آژانس: جستجوی مواد اتمی پنهانی در ایران همچنان ادامه دارد
این نخستین بار است که نخست وزیر اسرائیل از شناسایی این سایت سخن میگوید. به گفته آقای نتانیاهو این اطلاعات بخشی از یک «گنجینه اطلاعاتی» است که اسرائیل پیش از این بدان دست یافته و سال گذشته آن را منتشر کرده است. بنیامین نتانیاهو در مورد این تأسیسات که در جنوب اصفهان و در استان فارس واقع شده گفت: «ایران در این سایت آزمایشهایی در جهت توسعه سلاحهای هستهای انجام داده است.»
ایران در اعتراض به خروج یکجانبه آمریکا از توافق هسته ای سال ۲۰۱۵ و نیز عدم پایبندی طرف های اروپایی این توافق به تعهداتشان روند تدریجی خروج از برجام را در پیش گرفته و در این مسیر سه گام بلند را برداشته است.
رامی خوری، استاد دانشگاه آمریکایی بیروت در گفتگو با یورونیوز ضمن اشاره به اقدامات تهران در کاهش تعهدات خود در چارچوب توافق هسته ای وین معتقد است که با توجه به شرایط موجود شانس بسیار اندکی برای نجات برجام وجود دارد.
وی درادامه با تاکید بر اینکه بحث نجات برجام محدود به تعهدات ایران نیست و مرتفع شدن تحریم های آمریکا را نیز در بر می گیرد، یادآور شد که به گارگیری یک دیپلماسی فعال ممکن است طی ماه های آینده بتواند به حل بحران کمک کند.
استاد دانشگاه آمریکایی بیروت معتقد است: «این ایران نیست که باید به نقطه اول باز گردانده شود بلکه همه طرف ها بایست بار دیگر متعهد شوند. دو طرف خواسته های مشروع دارند. مهم آن است که اطمینان حاصل شود که هر یک از موارد مورد بحث پشتوانه قوانین بین الملل را داشته باشد. آنها نمیتوانند محور مذاکرات را بر اساس خواست ترامپ و پمپئو تنظیم کنند، این مسئله راه به جایی نخواهد برد زیرا ایرانی های آن را قبول ندارند.»
گفتنی است که کورنل فروتا، سرپرست موقت آژانس بینالمللی اتمی روز دوشنبه پس از بازگشت از تهران در نشستی خبری در وین اتریش تاکید کرد که «تلاش بازرسان آژانس بر مشخص کردن عدم وجود مواد پنهان اتمی در ایران متمرکز است و این جستجو و بررسی همچنان ادامه دارد.»
آقای فروتا با تاکید براینکه گفتگوهای سازنده ای را با مقامات ایرانی داشته هدف از انجام این سفر در معیت یک تیم ویژه از بازرسان آژانس به تهران را انجام بازرسی دورهای از مراکز هستهای ایران بر پایه مفاد توافق سال ۲۰۱۵ عنوان کرده است.