سیل ایران؛ خامنهای با شروطی برداشت از صندوق توسعه ملی را تایید کرد

علی خامنهای، رهبر جمهوری اسلامی ایران با شروطی موافقت خود را برای برداشت از صندوق توسعه ملی بهمنظور تأمین بخشی از هزینههای ناشی از خسارات سیل اعلام کرد.
حسن روحانی در تاریخ ۱۸ فروردین ۱۳۹۸، طبق نامهای درخواست برداشت از این صندوق را ارائه کرده بود که رهبر ایران در پاسخ به آن، از دولت خواست، ابتدا با استفاده از محلهای قانونی موجود اقدامهای لازم را آغاز و بعد از جمعبندی و درصورت نیاز از صندوق توسعه ملی برداشت کند.
مطالب یورونیوز را در واتساپ دریافت کنید
حساب ذخیره ارزی در سال ۱۳۷۹ در دولت محمد خاتمی با هدف پسانداز کردن درآمد مازاد نفت و میعات گازی ایجاد شده بود اما در سال ۱۳۸۹ و در دولت دوم محمود احمدینژاد، نامش را به صندوق توسعه ملی ایران، تغییر داد و هدف از ایجاد این صندوق تبدیل بخشی از عواید ناشی از فروش نفت و گاز و میعانات گازی و فراوردههای نفتی به ثروتهای ماندگار، مولد و سرمایههای زاینده اقتصادی و نیز حفظ سهم نسلهای آینده از منابع نفت و گاز و فراوردههای نفتی عنوان شده است.
رهبر ایران در نامهای به تاریخ ۲۳ فروردین ۱۳۹۸ که امروز منتشر شد، تاکید کرد که استفاده از صندوق توسعه ملی صرفاً در صورت مسدود بودن راههای دیگر ممکن است.
وی در این نامه به حسن روحانی ابتدا راههای دیگر را تذکر داد و نوشت: «دولت سریعاً از محلهایی همچون پنج درصد مقرر در بودجه عمومی کشور برای جبران خسارت حوادث غیرمترقبه، جابهجایی در ردیفهای بودجههای عمرانی و بیمهها و تسهیلات بانکی اقدامات لازم را آغاز کند.»
خامنهای در ادامه این نامه افزود: «در ادامه، پس از جمعبندی وضعیت، در صورت نیاز، برداشت از صندوق مزبور مورد تأیید اینجانب خواهد بود.»
بیشتر بخوانید:
- سیل در ایران؛ مواجهه ۵ استان با سیلاب و طغیان آب رودخانهها
- پاسخ صلیب سرخ جهانی؛ آیا حسابهای هلال احمر ایران بسته شده است؟
- کاوه مدنی: اینکه برخی میگویند وارد دوره ترسالی شدیم درست نیست
سیل ایران بین ۳۰ تا ۳۵ هزار میلیارد تومان خسارت مالی برجا گذاشت
وزیر کشور ایران روز یکشنبه ۲۵ فروردین، میزان خسارات سیل یک ماه اخیر را بین ۳۰ تا ۳۵ هزار میلیارد تومان برآورد کرده بود: «در این مدت، ۲۵ استان و بیش از چهار هزار و ۴۰۰ روستا در کشور درگیر سیل شدند.»
طبق قانون، برای برداشت از صندوق توسعه ملی دو راه وجود دارد که راه نخست مصوبه مجلس است اما راه دوم برای مواقع فوری است که تایید رهبر ایران را بهطور مستقیم نیاز دارد.
در حالی خامنهای در نامه خود به حسن روحانی، استفاده از صندوق توسعه ملی را صرفاً در صورت مسدود بودن راههای دیگر ممکن دانسته است که سال گذشته هم مجوز برداشت ۴ میلیارد دلار از این صندوق را صادر کرده بود که بخشی از آن برای صدا و سیما جمهوری اسلامی ایران بود.
سال گذشته رهبر ایران، مجوز برداشت ۴ میلیارد دلار از صندوق توسعه ملی را صادر کرده بود که ۲ میلیارد و ۵۰۰ میلیون دلار به تقویت بنیه نظامی و دفاعی ایران، اختصاص داشت. اختصاص ۱۵۰ میلیون دلار برای مقابله با ریزگردها، ۱۵۰ میلیون دلار برای صدا و سیما و ۱۰۰ میلیون دلار برای بازسازی مناطق زلزله زده از موارد دیگر برداشت از صندوق توسعه ملی در سال ۱۳۹۷ بود.
از سوی دیگر مرکز پژوهشهای مجلس ایران، در گزارشی که بهمن ۱۳۹۷ منتشر شد به بررسی وضعیت صندوق توسعه ملی در لایحه بودجه سال ۱۳۹۸پرداخت و پیش بینی کرده بود که برای سال جاری، هیچ پولی وارد این صندوق نخواهد شد.
هیچ گاه از سوی مسئولان ایران، موجودی صندوق توسعه ملی اعلام نشده است. برخی دلیل این موضوع را محرمانه بودن آن عنوان میکنند با این حال قانونی در زمینه محرمانه بودن موجودی این صندوق وجود ندارد.