اولینروز نشست سران کشورهای عضو ناتو در بروکسل با صدور بیانیهای پایان یافت. در این بیانیه ضمن اعلام توافق برای افزایش سهم بودجه نظامی از تولید ناخالص داخلی و دعوت از مقدونیه برای عضویت در این پیمان، از تهدیدات ناشی از فعالیت های ایران، روسیه و کره شمالی ابراز نگرانی شد.
اولین روز نشست سران کشورهای عضو پیمان آنتلانتیک شمالی (ناتو) در بروکسل روز چهارشنبه، یازدهم ژوئیه با صدور بیانیه نهایی پایان یافت.
در این بیانیه ضمن اعلام توافق برای افزایش سهم بودجه نظامی کشورهای عضو ناتو از تولید ناخالص داخلی خود و دعوت از مقدونیه برای عضویت در این پیمان، از تهدیدات ناشی از فعالیتهای ایران، روسیه و کره شمالی ابراز نگرانی شده است.
ابراز نگرانی ناتو از آزمایشات موشکی ایران
اعضای ناتو در بیانیه خود از آزمایشات موشکی ایران ابراز نگرانی کرده و فعالیتهای این کشور را عامل بی ثباتی در خاورمیانه خواندند. در بیانیه همچنین از ایران خواسته شده است که از فعالیتهای مغایر با قطعنامه ۲۲۳۱ شورای امنیت خودداری کند.
کشورهای عضو پیمان آتلانتیک شمالی متعهد شدند تا از صلح آمیز بودن فعالیتهای هستهای ایران، دست نیافتن این کشور به سلاح هستهای و ادامه همکاری با آژانس بینالمللی انرژی هستهای اطمینان حاصل کنند.
در بیانیه نشست ناتو در بروکسل همچنین ضمن محکوم کردن حمایت مالی از«سازمانهای تروریستی» از ایران خواسته شد تا در مبارزه با تروریسم و دستیابی به راهحلهای سیاسی در راه صلح منطقه نقش سازندهتری را ایفا کند.
بیشتر بخوانید:
روسیه «عامل بی ثباتی» در منطقه اروپا-اقیانوس اطلس
کشورهای عضو ناتو در بیانیه پایانی نشست روز چهارشنبه در بروکسل که توسط «ینس استولتنبرگ» دبیر کل ناتو قرائت شد، فعالیتهای نظامی و «تحریکآمیز» روسیه در نزدیکی مرزهای ناتو و شرق اوکراین و الحاق کریمه را عامل بی ثباتی در منطقه خواندند.
در این بیانیه از استقرار موشکهای مدرن با قابلیت دوگانه در بندر کالینینگراد، نقض مکرر حریم هوایی کشورهای ناتو، ساخت پایگاه نظامی در کریمه، سرمایهگذاری برای بازسازی توان نظامی و بیتوجهی به تعهدات در جهت کنترل تسلیحات، بهعنوان فعالیتهای نظامی مخاطره آمیز روسیه نام برده شده است.
به کانال تلگرام یورونیوز فارسی بپیوندید
همچنین اعضای ناتو، مسکو را به دلیل دخالت در انتخاباتهای کشورهای عضو، جاسوسی و فعالیتهای اینترنتی مخرب محکوم کردند و افزودند در موضوع ترور سرگئی اسکریپال، جاسوس سابق روس و احتمال دست داشتن روسیه در این ترور با بریتانیا هم نظر و پشتیبان این کشور هستند.
کشورهای عضو پیمان آتلانتیک شمالی بر تقویت توان بازدارندگی خود بر علیه اقدامات روسیه و تصمیمات اتخاذ شده در نشستهای ولز و ورشو در لغو همکاریهای نظامی و غیرنظامی با مسکو تاکید کرده و افزودند که درعین حال همچنان راه گفتگوی سیاسی برای روسیه باز است.
بیشتر بخوانید:
موافقت با افزایش ۲ درصدی بودجه نظامی و نارضایتی ترامپ
۲۹ کشور عضو پیمان آتلانتیک شمالی موافقت کردند تا سهم بودجه نظامی از تولید ناخالص داخلی خود را تا سال ۲۰۲۴ به میزان ۲ درصد افزایش دهند.
در بیانیه پایانی این نشست آمده است که دو سوم از اعضای این پیمان تا کنون موفق به افزایش سهم بودجه نظامی خود شدهاند و باقی اعضا نیز سعی خواهند کرد که تا سال ۲۰۲۴ به این مهم دست یابند.
تا کنون ایالات متحده، یونان، استونی، بریتانیا و لتونی بودجه سهم نظامی از تولید ناخالص داخلی خود را افزایش دادهاند.
دونالد ترامپ، رئیس جمهوری ایالات متحده که پیش از اجلاس از کشورهای عضو خواسته بود تا چهار درصد از تولید ناخالص داخلی خود را صرف بودجه نظامی کنند، پس از این نشست در حساب توئیتری خود نیز از تصمیم نهایی ابراز ناخشنودی کرد.
وی در این پیام توئیتری با اشاره به هزینه آلمان برای خط لوله انتقال گاز از روسیه گفت که کشورهای عضو باید سهم هزینه نظامی خود را همین حالا و نه تا سال ۲۰۲۵ پرداخت کنند.
دونالد ترامپ نوشت: «هزینه کردن آلمان و پرداخت میلیاردها دلار به روسیه بایت گاز و انرژی چه فایدهای برای ناتو دارد؟ چرا تنها ۵ کشور از ۲۹ کشور به تعهدات خود عمل میکنند؟ ایالات متحده برای حفاظت از اروپا هزینه میکنم و سپس در تجارت میلیاردها از دست میدهیم. سهم ۲ درصد از تولید ناخالص داخی باید همین حالا پرداخت شود نه سال ۲۰۲۵.»
دعوت از مقدونیه برای آغاز روند پیوستن به ناتو
کشورهای عضو ناتو در نشست بروکسل برای دعوت از مقدونیه و آغاز مذاکرات جهت پیوستن این کشور به پیمان آتلانتیک شمالی موافقت کردند.
تغییر نام این کشور از «جمهوری مقدونیه یوگسلاوی سابق» به «جمهوری مقدونیه شمالی» بر اساس توافق این کشور با یونان یکی از شرایط پیوستن این کشور یوگسلاوی سابق به ناتو بوده است.
نام کشور مقدونیه در حال حاضر «جمهوری مقدونیه یوگوسلاوی سابق» است. آتن به دلیل همنامی استان شمال کشور خود با این کشور همسایه و نگرانی از ادعای ارضی، از زمان استقلال مقدونیه از یوگسلاوی در سال ۱۹۹۱ آن را به رسمیت نشناخت.
با وجود واجد شرایط بود مقدونیه برای عضویت در ناتو از سال ۲۰۰۸ یونان با استفاده از قانون «پذیرش عضو جدید به اتفاق آرا» مانع از عضویت این کشوردر پیمان آتلانتیک شمالی (ناتو) شد.
نخست وزیران یونان و مقدونیه در تاریخ هفدهم ژوئن توافق تغییر نام مقدونیه را امضا کردند اما این توافق همچنان برای تایید نهایی باید در مقدونیه به همه پرسی گذاشته شود.
بیشتر بخوانید: