NewsletterخبرنامهEventsمناسبت هاپادکست ها
Loader
ما را پیدا کنید
آگهی

امرالله صالح: روسیه اگر بخواهد می‌تواند بازی را در افغانستان تغییر دهد

امرالله صالح: روسیه  اگر بخواهد می‌تواند بازی را در افغانستان تغییر دهد
Copyright 
نگارش از Masoud Imani Kalesar
تاریخ انتشار به روز شده در
هم‌رسانی این مطلبنظرها
هم‌رسانی این مطلبClose Button
لینک کپی پیست کد امبد ویدیو:Copy to clipboardCopied

«هلی‌کوپترهای ناشناس بطور مطلق یک داستان تخیلی است، اصلا وجود ندارد.»

آگهی

گفتگوی اختصاصی با امرالله صالح، رئیس پیشین امنیت افغانستان، قسمت دوم

یورونیوز: شمار حملات مرگبار در مقایسه با زمانی که شما در مسند تأمین اطلاعات و امنیت افغانستان بودید افزایش یافته است. چه کسی مسئول حفظ جان مردم افغانستان است؟

امرالله صالح: «آغاز و افزایش سلسه عملیات انتحاری به سال ۲۰۰۴میلادی بر می گردد. البته قبل از آن اولین عملیات انتحاری جان احمدشاه مسعود، قهرمان ملی افغانستان را گرفت. چرا این حملات زیاد شده؟ بخاطر این که دولت، نقطه و پل وصلش با ملت کم شده است. دولت تبدیل شده به یک کلته کوچک بریده و قطع شده با جامعه. و الا اگر دولتمردان افغانستان این تشنگی که در افغانستان هست (و می‌گوید) که ما باید دولت قوی داشته باشیم، بالای این تشنگی سرمایه گذاری کنند و خود را با ملت وصل کنند ما جلوی عملیات انتحاری زیادی را می گیریم. ولی دولت آهسته آهسته به یک گروه نخبه گرا تبدیل شده که در یک جهان تخیلی خود هستند و با ملت وصل نیستند. در آن جاهایی که دولت با ملت وصل است حملات انتحاری بسیار پایین آمده است چون جامعه می داند چگونه با دولت همکاری کند.

مثلا اگر ما به ادارۀ ولایت قندهار نگاه کنیم آنجا یک شبکه سیاسی امنیتی توسط فرمانده پلیس ایجاد شده است و آن شبکه توانسته وضعیت قندهار را نسبت به زمانی که من در حکومت بودم بهتر کند. اما در بعضی ولایت ها که ارتباط و اتصال دولت با مردم کم شده ناامنی زیاد شده است. کابل یکی از نقاطی است که دولت نتوانسته است طرحی را برای بسیج مردم داشته باشد. ما شاهد قتل عام شهروندان شیعه مذهب خود بودیم. آن گوشه از کابل مورد هجوم قرار گرفت که مردمانش زیادترین تشنگی و عطش را برای پذیرفتن دموکراسی دارند و مهاجم انتحاری محاسبه شده فرستاده شد تا قتل عام شوند. همین مردم سالهاست به دولت مراجعه می کنند که از ما در تامین امنیت کمک بگیرید. ولی همین مردم در بدنه قدرت حضور بامفهوم ندارند، حضور سمبلیک دارند.»

ساعاتی پس از حمله تروریستی به استادیوم ورزشی جلال آباد در افغانستان،‌ عکس از رویترز

یورونیوز: این روزها، به گفته واشنگتن، روسیه با حمایت از طالبان، کاری را می کند که آمریکا در زمان حمله شوروی سابق به افغانستان و حمایت از مجاهدین کرد و موشک‌انداز استینگر در اختیار مجاهدین قرار داد، آیا روسیه جبهه دیگری را علیه آمریکا باز کرده و آیا این بخاطر تضاد منافع واشنگتن و مسکو در بحران سوریه است؟

امرالله صالح: «من باورم این است اگر روسیه بخواهد بازی را در افغانستان تغییر بدهد یا به زعم فرنگی ها گیم چنجر باشد می تواند. ادعایی که ناتو می کند که گویا روس ها در افغانستان مداخله و از طالبان حمایت می کنند...»

یورونیوز: بحث پرواز هلی کوپترهای ناشناس ...

امرالله صالح: «هلی‌کوپترهای ناشناس بطور مطلق یک داستان تخیلی است، اصلا وجود ندارد. یک ابهام و توهم و خیال پردازی است که بیشتر در زمان حکومت آقای کرزی صورت گرفت. اما اگر ما ادعای ناتو را بپذیریم که روس ها مداخله و از طالبان حمایت می کنند، بسیار آرزو داریم تا ناتو این ثبوت را در اختیار ملت افغانستان قرار دهد. ولی با مد نظرداشت تکنولوژی و تسلیحات پیچیده و پیشرفته ای که روس ها در اختیار دارند و مرز تاجیکستان مرز مشترک المنافعی است جایی که نیروهای روس در گوشه هایی از این مرز مشترک با افغانستان مستقر هستند، اگر روس ها بخواهند بازی را در اینجا تغییر بدهند توانش را دارند. من در حالت و موقعیتی نیستم که بله یا نخیر بگویم. ما منتظریم تا ناتو این ثبوت را بدهد و ما حق داریم تا این ثبوت را ببینیم. ما نمی توانیم بر اساس یک ادعا (چیزی را) تایید یا رد کنیم.»

یورونیوز: ژنرال جان نیکلسون فرمانده ناتو در افغانستان، علاوه بر روسیه، پاکستان و ایران را نیز متهم می کند که از طالبان حمایت می کنند، اتهامی که مسکو، تهران و اسلام آباد، آن را قویا رد می کنند. آیا با وی هم رای هستید؟

امرالله صالح: «ببینید تمام تسلیحاتی که پاکستانی ها به طالبان می دهند روسی است. درست! به نظرم بهتر است به ریشه اصلی سرطان بپردازیم که پاکستان است. من روسیه را منبع مشکل امروزی افغانستان نمی بینم. بله، شوروی یک بدبختی بزرگ به نام اشغال افغانستان را ایجاد کرد. ولی آن داستان پایان یافت. ما دوباره توسط پاکستانی ها اشغال شدیم؛ اشغال سیاه و نامرئی و ما هنوز اشغال دوم را از کشور خود برنچیدیم.»

جان نیکلسون فرمانده نیروهای آمریکا و ناتو در افغانستان،‌ عکس از رویترز

یورونیوز: آیا کابل و واشنگتن به این نتیجه رسیده‌اند که استراتژی برخورد نظامی با طالبان به بن بست رسیده و برای تامین امنیت در افغانستان، چاره ای جز مذاکره و صلح با این گروه نیست؟

امرالله صالح: «باید که با تاسف بسیار پاسخ دهم که ما در محاسبات صلح و جنگ آمریکا فاکتور اساسی نیستیم. نمی دانم که آیا آمریکاییها به فلان تحلیل رسیده اند یا نرسیده اند. آمریکا وقتی که تصمیم گرفت قوای خود را در افغانستان زیاد کند با ما مشورت نکرد. افغانستان که تصمیم گرفت قوای خود را کم کند با ما مشورت نکردند. ملت های ضعیف که افغانستان یکی از آنهاست در محاسبات واقعی شامل نیستند و ما تا زمانی که به ضعف خود اعتراف نکنیم قوی نمی شویم. در معاهده همکاری استراتژیک میان آمریکا و افغانستان آمده است که وقتی حاکمیت ارضی و خاک افغانستان مورد تجاوز قرار می گیرد آمریکا در کنار ما می ایستد. بارها ارتش پاکستان مناطق شرقی ما را بمباران کرده است. ما یک متحد ضعیف آمریکا هستیم و پاکستان متحد قوی آمریکا. پس آمریکا وقتی که بین دو متحدش مناقشه و جنگ صورت می گیرد اول کوشش می کند که بیطرف باقی بماند و بعد ناخودآگاه و خاموشانه مسائل پاکستان را حرمت می گذارند.»

جان بولتون، مشاور امنیت ملی و مایک پمپئو،‌ وزیر خارجه ایالات متحده آمریکا،‌عکس از رویترز

یورونیوز: درباره انتخاب جان بولتون و مایک پمپئو در آمریکا؛ تاثیر انتخاب این دو چهره که به داشتن مواضع سرسختانه تر شناخته می شوند بر سیاست واشنگتن در قبال افغانستان چیست؟ صلح یا جنگ با طالبان؟

امرالله صالح: «ژنرال مک مستر که از کار برکنار شد در اینجا خدمت کرده بود و شناخت دقیق از افغانستان داشت. معضلات ما را بیشتر درک می کردند. به یقین که نبود ایشان باعث تقلیل توجه آمریکا (به افغانستان) خواهد شد و ما هنوز از بولتون، جانشین آنها، حرف مشخصی درباره افغانستان نشینده ایم، پس نمی توانیم قضاوت کنیم.»

بیشتر بخوانید:

هم‌رسانی این مطلبنظرها

مطالب مرتبط

شمار کشته‌شدگان حمله به دفتر امرالله صالح در افغانستان به ۲۰ نفر رسید

آمریکا حملات علیه داعش در افغانستان را تشدید کرد

گفتگوی اختصاصی با امرالله صالح، رئیس پیشین امنیت افغانستان؛ پنج‌شنبه در یورونیوز فارسی