در حالی که همزمان با تقویت ارزش جهانی دلار، قیمت جهانی نفت و طلا سیر نزولی به خود گرفته، نرخ ارز و سکه در بازار تهران افزایش یافته ولی بورس تهران شاهد رشد شاخص کل بود.
همزمان با آغاز شمارش معکوس برای انتشار موضع رئیس جمهوری ایالات متحده آمریکا نسبت به فرجام توافق هستهای با ایران، بازارهای مالی جهان از بازار جهانی نفت گرفته تا بورس اوراق بهادار تهران واکنش های دور از انتظاری را نشان دادند.
بازار نفت
ارزش برابری دلار روز سه شنبه و در بازارهای مالی جهان در مقابل ارزهای عمده جهان تقویت شد. نرخ برابری هر یورو در مقابل دلار آمریکا، ۷۹ صدم درصد کاهش یافت و به ۰.۸۴ رسید. تحت تاثیر افزایش ارزش دلار، روند صعودی نفت متوقف شد. در حالی که طی دو روز گذشته قیمت جهانی نفت به بیشترین سطح خود طی چهار سال گذشته رسیده بود، روز سهشنبه نرخ هر بشکه نفت پایه وست تگزاس اینترمدیت به پایین تر از ۷۰ دلار رسید. این نرخ روز دوشنبه تا ۷۰ دلار و ۵۹ سنت افزایش یافته بود.
کارشناسان گزارش وزارت انرژی آمریکا مبنی بر این که تولید روزانه نفت این کشور به زودی از مرز ۱۱ میلیون بشکه در روز خواهد گذشت را علت اصلی بازگشت آرامش به بازار نفت میدانند. بدین ترتیب تولید نفت آمریکا از عربستان نیز پیشی خواهد گرفت و با افزایش امیدواری نسبت به رشد عرضه نفت، تاثیر منفی تصمیم دونالد ترامپ در خروج از برجام تا حدودی جبران شده است.
با این حال هنوز مشخص نیست واکنش واقعی بازار نفت و طلا به تحریم احتمالی سومین تولیدکننده نفت اوپک یعنی ایران چه خواهد بود.
بیشتر بخوانید:واکنش روحانی به احتمال خروج آمریکا از برجام: ممکن است دو تا سه ماه مشکل داشته باشیم
انتظار بورسهای جهان
بازارهای سهام جهان نیز در جریان داد وستدهای روز سه شنبه شاهد معاملات محتاطانه معاملهگران بودند. از بازارهای سهام آمریکا گرفته تا اروپا، عمده شاخصهای سهام به دلیل افزایش احتیاط در خریدها اندکی کاهش یافت. به عنوان نمونه در آمریکا شاخص نزدک ۴ صدم درصد کاهش یافت و در اروپا نیز شاخص پنجاه شرکت برتر ۴۲ صدم درصد افت کرد.
در مقابل شاخص تمامی بورسهای عمده آسیا همچون ژاپن و چین طی معاملات روز سه شنبه کمتر از یک درصد افزایش یافت.
دورخیز دوباره بازار ارز
بازار آزاد ارز ایران یک روز پس از اعلام دونالد ترامپ مبنی بر اعلام زودهنگام موضع ایالات متحده آمریکا در خصوص فرجام توافق هستهای با ایران بار دیگر روند صعودی نرخها را آغاز کرد. در جریان داد و ستدهای روز سه شنبه بازار آزاد ارز نرخ هر یورو به بیش از ۷ هزار و ۶۰۰ تومان رسید. نرخ هر دلار آمریکا نیز از ۶ هزار و ۲۵۰ تومان فراتر رفت.
این در حالی است که روز دوشنبه نرخ هر یورو وارد محدود ۷ هزار و ۱۰۰ تومان شده بود. هر دلار آمریکا نیز به پایینتر از ۶ هزارتومان رسیده بود. البته روز یکشنبه بازار ارز ایران شاهد شوک بزرگ تری بود، روزی که نرخ هر دلار آمریکا به ۷ هزارتومان رسید و نرخ هر یورو نیز از ۸ هزارتومان عبور کرد.
بیشتر بخوانید:رئیس بانک مرکزی: تصمیم آمریکا در مورد برجام بر اقتصاد ما تأثیر ندارد
سکه تب کرد
بر خلاف انتظار قیمت جهانی طلا نیز روز سه شنبه کاهش یافت. قیمت هر اونس طلا بر اثر تقوبت ارزش دلار در بازارهای جهانی با ۷.۷ دلار کاهش به ۱۳۰۶ دلار رسید. با وجود کاهش قیمت جهانی طلا ولی به دلیل افزایش قیمت دلار، قیمت هر سکه طلای طرح امامی در بازار ایران با بیش از ۱۰۰ هزارتومان افزایش بار دیگر از مرز ۲ میلیون تومان گذشت. هر قطعه نیم سکه طلا نیز در بازار تهران به یک میلیون تومان نزدیکتر شد.
فعالان بازار یکی از دلایل دیگر صعود قیمت سکه طی روزهای اخیر را افزایش تقاضای خرید آن از سوی مردمی عنوان میکنند که به دلیل کمبود ارز در بازار، داراییهای خود را از بیم افت ارزش تبدیل به سکه میکنند.
واکنش معکوس بورس تهران
بورس اوراق بهادار تهران طی دو روز گذشته واکنش متفاوتی را نسبت به فرجام برجام نشان داده است. در حالی که از روز ۲۰ فروردین ماه گذشته تا ۱۶ اردیبهشت جاری، شاخص کل بورس اوراق بهادار تهران در یک سیر نزولی ۹۷ هزار و ۱۲۰ واحد به ۹۲ هزار و ۸۵۰ واحد رسیده بود، طی دو روز کاری گذشته و بی تفاوت به سرنوشت توافق هسته ای ایران که می تواند منجر به اعمال تحریم های اقتصادی علیه ایران شود، سیر صعودی به خود گرفته است.
به طوری که در جریان مبادلات روز سه شنبه شاخص کل بورس تهران که نشانگر میانگین وزنی تغییر قیمت سهام شرکت های عضو این بورس است، ۴۳۹ واحد افزایش یافت. این شاخص روز دوشنبه نیز ۳۱۴ واحد افزایش یافته بود. رفتاری که هیچ نشانی از نگرانیهای رایج در بازار ارز و سکه ایران ندارد.
با این وجود تا نمودار شدن بازتاب واقعی تصمیم دونالد ترامپ در مورد برجام بر معادلات بازارهای مالی باید تا آغاز روز کاری چهارشنبه صبر کرد.