دو بالگرد هوافضا بر اساس مختصاتی که پهبادها اعلام کرده بودند به محل اعزام و موفق شدند هواپیما را پیدا کنند. در تصاویری که از هواپیما گرفته شده، آرم و نشان آن مشخص است.
سرانجام پس از سه روز جستجو، لاشۀ هواپیمای ATR72 شرکت آسمان با شماره پرواز ۳۷۰۴ پیدا شد.
سردار رمضان شریف، سخنگوی سپاه پاسداران انقلاب اسلامی اعلام کرد که بالگردهای نیروی هوافضای سپاه صبح سهشنبه لاشه هواپیمای آسمان را در ارتفاعات کوه دنا پیدا کردند. لاشه این هواپیما در مختصات جغرافیایی NC-۴۲۰۸ و E-۵۱۴۲۹۳ قرار داشت.
به گفتۀ او دو بالگرد هوافضا بر اساس مختصاتی که پهبادها اعلام کرده بودند به محل اعزام و موفق شدند هواپیما را پیدا کنند. در تصاویری که از هواپیما گرفته شده، آرم و نشان آن مشخص است.
محل سقوط، منطقهای در نزدیکی روستای نقل در ارتفاع ۴ هزار متری کوه دنا است.
هواپیما در منطقهای صعبالعبور و پوشیده از برف سقوط کرده است و بنا بر اعلام رئیس مرکز فوریتهای پزشکی استان اصفهان، وضعیت جوی و توپوگرافی منطقه هنوز اجازه فرود هلیکوپترها را نداده است.
کار جمعآوری اجساد جان باختگان آغاز شد
نیروهای حاضر در محل سقوط، کار خروج اجساد از لا به لای تکههای باقیمانده از هواپیما را آغاز کردهاند.
بنا بر اعلام افشار نیا، مدیرکل صدا و سیمای کهکیلویه و بویراحمد بسیاری از تکههای لاشۀ هواپیما در نزدیکی یکدیگر قرار دارند. چهرۀ ۱۵ تن از جان باختگان نیز قابل شناسایی است و تا کنون در محل سقوط هواپیما ۳۰ جسد یافت شده است.
حملۀ قلبی پدر یکی از قربانیان هواپیمای آسمان
پس از اعلام خبر پیدا شدن لاشه هواپیمای مسیر تهران-یاسوج پدر یکی از سرنشینان این هواپیما که در نزدیکی محل سقوط حضور داشت دچار حمله قلبی شد. کمک نیروهای اورژانس حاضر در محل باعث شد که او درنهایت احیا و به یک مرکز درمانی منتفل شود.
برای جلوگیری از ازدحام جمعیت، راههای منتهی به محل سقوط بسته شد
رئیس پلیس راهور کهگیلویه و بویراحمد اعلام کرد که برای جلوگیری از ازدحام جمعیت، راههای منتهی به محل حادثه از جمله گردنۀ بیژن بسته شده و این مسیر فقط برای تردد ماشینهای امداد باز است.
او افزود که این کار با هدف امدادرسانی بهتر و با توجه به کمعرض بودن جادهها انجام شده است.
هواپیمای مسیر تهران-یاسوج مجهز به ELT بوده است
علی عابدزاده، رییس سازمان هواپیمایی کشور اعلام کرد که هواپیمای ATR72 شرکت آسمان مجهز به سیستم ELT بوده که تا سال ۲۰۲۱ میلادی نیز اعتبار داشته است. اما مشخص نیست که چرا این سیستم عمل نکرده است.
او همچنین افزود اگرچه این هواپیما برای مدتی نزدیک به شش سال در شیراز زمینگیر بوده اما پس از برجام، امکان خریداری قطعات مورد نیاز هواپیما و تعمیر آن فراهم شده است.
آقای عابدزاده اعلام کرد که همۀ هواپیماهای ایران چه سبک و چه سنگین از این سیستم برخوردارند.
کار جستجوی اجساد آغاز شد
چهار نفر از نخستین گروه نیروهای تکاور ارتش ایران در نزدیکی محل سقوط هواپیما پیاده شده و جستجو برای یافتن اجساد را آغاز کردند.
بنا بر گزارش مهرنیوز به نقل از کیومرث شرفی معاون عملیات نیروی زمینی ارتش، قرار است قبل از تاریکی هوا و تغییر وضعیت جوی، تخلیه اجساد انجام شود.
امیر کیومرث شرفی با اشاره به اعزام تیپ ۶۵ به محل سقوط هواپیما گفت: «سعی میکنیم بیشترین اعزام را داشته باشیم و اولین تخلیه که صورت بگیرد کار آسانتر خواهد شد... هم تیپ ۶۵ و هم کمیته تکاور شیراز در اختیار ما هستند و با برنامهریزی دقیق کار تخلیه را انجام میدهیم.»
بنا بر اعلام معاون امداد و نجات هلال احمر استان اصفهان، کمپی در نزدیکی محل سقوط برای استقرار نیروهای امداد راه اندازی شده است.
نگرانی از تغییر شرایط جوی
محسن مهرعلیزاده، استاندار اصفهان اعلام کرد: «زمان ما تا ساعت ۱۰ صبح فردا خواهد بود چراکه بعد از آن امکان پرواز بالگردها به دلیل شرایط آب و هوایی فراهم نیست... در صورتیکه عملیات ظهر چهارشنبه متوقف شود، ادامه آن از روز شنبه خواهد بود.»
آقای مهرعلیزاده همچنین اعلام کرد: «کوهنوردان در منطقه حضور دارند اما با توجه به مشکل بودن حضور در ارتفاعات، به کوهنوردان ماهرتر نیز نیاز داریم و از همین رو با فدراسیون کوهنوردی تماس گرفتم و قرار شد تجهیزات آنها را تأمین کنیم تا این افراد مستقر شوند و احتمالا کمپ بزنند و چند روزی در منطقه حضور پیدا کنند.»
هیمالیا نوردان رهسپار قلههای دنا میشوند
آریا جعفری از کوهنوردانی که در عملیات جستجوی لاشۀ هواپیما شرکت داشته است، در گفتگو با خبرگزاری ایرنا گفت که قرار است تیمی از کوهنوردان اصفهان رهسپار منطقه سقوط شده و امشب در قله بخوابند. این کوهنوردان دارای بهترین تجهیزات و امکانات بوده و اکثر آنها هیمالیا نورد هستند. این افراد پیش از این صعودهای برونمرزی داشته و آشنایی کامل به قلههای دنا دارند. به گفتۀ او قلههای دنا در زمستان جزو سختترین قلههای ایران هستند.
کارشناسان برای یافتن جعبۀ سیاه به محل سقوط رفتند
علی عابدزاده، رییس سازمان هواپیمایی اعلام کرد که باید به تجهیزاتی در لاشۀ هواپیما دست یافت تا به وسیله آنها بتوان علت دقیق وقوع این حادثه را مشخص کرد.
بنا بر گزارش ایسنا، آقای عابدزاده گفت: «از کارشناسان هواپیمایی کشور فرانسه که نظارت به ساخت این هواپیما داشتهاند دعوت به عمل آوردهایم که نهایتا تا امروز بعدازظهر وارد پایتخت خواهند شد. همچنین تیم کارشناسی خودمان نیز در ۴۸ ساعت اخیر با در نظر گرفتن تمامی شرایط به دنبال چرایی این حادثه هستند. اما لازم است که تجهیزات لازم برای این کار ابتدا به تهران منتقل شود و بعد از آن بتوانیم چرایی حادثه را به طور دقیق اعلام کنیم.»
استقرار تیم پزشکی قانونی در نزدیکی محل سقوط
كامروز امینی، مدیرکل پزشکی قانونی استان کهگیلویه و بویراحمد اعلام کرد: «تیم تخصصی پزشکی قانونی استان در محل نزدیکی سقوط هواپیمای تهران- یاسوج حضور دارند و منتظرند بررسی اولیه از اجساد انجام شود تا ببینند جسدها براساس وضعیت بارشها قابل شناسایی هستند یا نه.»
اولین گروه از نیروهای امداد به محل سقوط هواپیما رسیدند
مرتضی سلیمی، رئیس سازمان امداد و نجات هلالاحمر اعلام کرد که اولین گروه از نیروهای هلالاحمر برای انتقال اجساد با بالگرد به منطقه سقوط هواپیما رسیدند. آقای سلیمی پیشتر اعلام کرده بود که «تلاش میکنیم تا پایان امروز عملیات امداد و نجات به اتمام برسد. درصورتی که جسدها قابل شناسایی باشند مشکلات به حداقل میرسد اما اگر صدمات به حدی باشد که نتوان جسدها را شناسایی کرد بحث آزمایشات ژنتیک مطرح میشود که مقدار پروسه شناسایی هویت اجساد زمانبر خواهد بود.»
۱۰۰ کوهنورد و امدادگر به محل سقوط هواپیما رفتهاند.
احد وظیفه، مدیرکل پیشبینی و هشدار سریع سازمان هواشناسی نیز اعلام کرد ضروریست تا عملیات انتقال اجساد تا فردا صبح انجام شود.
بنا بر گزارش ایسنا، آقای وظیفه گفت: «از اواخر امروز به تدریج افزایش و رشد ابر در منطقه کوه دنا خواهیم داشت و طی فردا ظهر نیز به تدریج ابرها سطح منطقه را خواهند پوشاند... پرواز هلیکوپتر از ظهر فردا در منطقه غیرممکن است به همین دلیل زمان برای انتقال اجساد حادثه سقوط هواپیما محدود خواهد بود.»
هواپیما در زمان سقوط، دقیقا در مسیر پروازی خود بوده است
بنا بر اعلام خبرگزاری مهر، کاپیتان سهیلی خلبان بالگردی که قطعات هواپیما را مشاهده کرده است میگوید: «هواپیما دقیقا در مسیر پروازی خود بوده و به نوک قله برخورد کرده و قطعه قطعه شده است و تنها بخشی از بدنه که آرم شرکت آسمان بود مشاهده میشود... شیب این قسمت از کوه بسیار زیاد است و امکان نشست بالگرد به هیچ وجه وجود ندارد و تنها کوهنوردان می توانند اجساد را منتقل کنند.»
سردار مجتبی فدا، جانشین فرمانده سپاه اصفهان نیز اعلام کرد که هواپیما سالم نیست و دچار آسیب شده است. به گفته او هواپیما به دو نیم تقسیم شده و بخش قابل توجهی از دم آن قابل مشاهده است.
چهار بالگرد برای انتقال اجساد رهسپار ارتفاعات دنا شدند
لاشۀ هواپیما روز سهشنبه اول اسفند در حدود ساعت۹:۵۰ دقیقه پس از یک ساعت و نیم جستجو در ۳۰ متری نوک قله پیدا شد. نیروهای امداد برای انتقال اجساد از ارتفاعات دنا و همچنین کارشناسان برای یافتن جعبه سیاه رهسپار محل سقوط شدهاند. گروهی از مسئولین ستاد مدیریت بحران نیز راهی منطقه سقوط شدهاند.
پیشبینی میشود چنانچه تمام اجساد در یک نقطه باشند، کار انتقال آنها تا پایان روز تمام شود.
اعزام تکاوران ارتش به محل سقوط
بنا بر اعلام امیرسرتیپ حیدری فرمانده نیروی زمینی ارتش، تیپ ۶۵ نیروی مخصوص و یک واحد از هوابرد شیراز وارد منطقه شده و در حال ساماندهی برای حضور در محل اجساد است.
بنا بر گزارش مهر نیوز، سرتیپ حیدری افزود: « امروز از راه زمینی ورود میکنیم و تا دو ساعت دیگر به محل اجساد خواهیم رسید... امکان فرود بالگرد در منطقه نیست مگر اینکه نیروها هلی برد شوند.»
هواپیمای «ای تی آر ۷۲ – ۶۰۰» بامداد یکشنبه ۲۹ بهمن حدود ساعت ۸ فرودگاه مهرآباد را به مقصد یاسوج ترک کرد و حدود ساعت ۸ و ۵۰ دقیقه از صفحه رادار ناپدید شد. در نهایت نیز اعلام شد این هواپیما که حامل ۶۰ مسافر و ۶ خدمه پروازی بود در جنوب اصفهان به کوه دنا برخورد کرده است.
خبرگزاری مهر اولین تصاویر از اجساد روی برف برخی از سرنشینان این هواپیما را منتشر کرد.
توقف جستجوها نیمه شب دوشنبه به دلیل وضعیت نامساعد هوا
عصر روز دوشنبه بارش برف و وزش باد شدید باعث شد تا عملیات جستجو با هلیکوپتر متوقف شود و تنها جستجوهای زمینی در ارتفاعات دنا ادامه یابد.
بنا بر اعلام معاون هوانوردی سازمان هواپیمایی کشوری، در این روز دستکم ۱۵۰۰ قطعه عکس با استفاده از پهپادها تهیه شد اما به دلیل مه غلیظ و شرایط جوی منطقه، عکسها از وضوح کافی برخوردار نبودند.
بیشتر بخوانید:ارتش ایران: با همکاری روسیه محل تقریبی سقوط هواپیما پیدا شد
تماس تلفنی یکی از مسافران از درون هواپیما
روز دوشنبه همچنین خبری مبنی بر تماس یکی از سرنشینان این هواپیما با دوستانش در آخرین لحظات پرواز منتشر شد.
گفته میشود مسافری به نام حسین رستمی تقی دیزج، ساکن استان اردبیل که برای کار رهسپار یاسوج بوده است در ساعت ۸:۵۶ دقیقه یک تماس تلفنی ۳۰ ثانیهای با یکی از دوستانش داشته است. گفته میشود که تماس دومی نیز در ساعت ۹:۲۸ با آقای رستمی برقرار شده و در این تماس که ۱:۱۲ دقیقه به طول انجامیده، صدای آقای رستمی بسیار واضح بوده است. بنا بر اعلام خانواده حسین رستمی او در ساعت ۹:۴۸ نیز صفحه اینستاگرامش را چک کرده است.
این ادعاها در حالی مطرح شد که بنا بر گفتۀ مسئولان، هواپیما در ساعت ۸:۵۰ از صفحه رادار محو شده است.
در واکنش به این خبر محمدجواد آذی جهرمی، وزیر ارتباطات ایران در صفحه اینستاگرام خود تایید کرد که یکی از مسافران پرواز تهران- یاسوج از درون هواپیما با دیگران تماس گرفته اما افزود که این تماسها قبل از سقوط بوده است.
وزیر ارتباطات ایران نوشت: «در خصوص اخباری که در مورد وجود گوشی روشن یکی از مسافرین طرح شد و نیز اخبار دیگری که روز گذشته در خصوص تماس یکی از شهروندان یاسوجی با یکی از مسافرین و صحبت با وی در هنگام پرواز مطرح شد، توضیحاتی را عرض میکنم.
الف. مطلع شدیم که تلفن همراه یکی از مسافرین پس از ناپدید شدن هواپیما روشن بوده و تا ساعت هفت عصر همانروز در دسترس بوده و سپس به دلیل احتمالی اتمام باتری خاموش میشود. موقعیت تلفن همراه در سایت روستای کهنگان سمیرم بوده است.
ب. ادعای یکی از خبرنگاران در خصوص تماس شهروندی از یاسوج به یکی از مسافرین و دو مکالمه سی ثانیهای و هفتاد و دو ثانیهای بررسی و بنا بر اطلاعات تماس ثبت شده، این ادعا صحیح است. تماس اول در ساعت ۸:۵۶ دقیقه در شمال پلیس راه نجف آباد به مدت سی و یک ثانیه برقرار و مکالمه دوم در ساعت نه و بیست و هشت دقیقه و در منطقه روستای کهنگان بوده است. البته اظهارات خبرنگار مذکور مبنی بر ساعت ناپدید شدن صحت ندارد و بنا بر اظهارات سازمان هواپیمایی کشوری ساعت ناپدید شدن نه و سی و چهار دقیقه صبح بوده است.... بنابراین تماسهای مذکور قبل از سقوط بوده است.
ج. همکاران ما با استفاده از تحلیلهای فرکانسی و جهت یابی تلفن همراه مسافرین مورد اشاره، مطابق عکسهای اول و دوم و سوم، منطقه احتمالی سقوط هواپیما را حدس زدهاند. در عکس چهارم تصاویر دقیق ماهوارهای امروز این منطقه که از سازمان فضایی ایران در تعامل با فرانسویها دریافت شده است را مشاهده میکنید، متاسفانه بدلیل ابری بودن منطقه شناسایی میسر نگشته است.
د. با توجه به اینکه امکان عبور امواج از کوه وجود ندارد، تحلیلهای فنی، منطقه قله پازن پیر را به عنوان منطقه احتمالی سقوط تشخیص داده است.
ه. تیمهای پایش فرکانسی از سوی سازمان تنظیم مقررات و ارتباطات رادیویی به منظور جهت یابی فرکانسهای رادیویی احتمالی، به منطقه اعزام شدهاند.
تیمهای فنی و امدادی درگیر با تمام توان و پرتلاش در حال کار برای دستیابی به نشانههایی از هواپیما هستند و البته شرایط محیطی سخت بوده و امکان جستجوی سریع را مشکل کرده است. امیدوارم تلاش همه تیمهای درگیر در صحنه سریعتر به نتیجه برسد.»
بیشتر بخوانید: