ملیگرایی و پوپولیسم دو غده سرطانی اروپا

فیلیپه گنزالس، نخست وزیر سابق اسپانیا از امیدها و ترسهای خود با یورونیوز سخن گفت. وی در با اشاره به افزایش ملیگرایی و پوپولیسم در اروپا آنها را دو غده سرطانی خواند. از دید او این دو مساله در جهان با سروکار آمدن دونالد ترامپ، رئیس جمهوری ایالات متحده شدت یافته است.
بحران اقتصادی اروپا
یکی از مسائلی که با وی درمیان گذاشتیم بحران اقتصادی اروپا در سالهای اخیر بود، چراکه کشورهای اروپای جنوبی متحمل ضررهای زیادی در این باره شدند. به نظر آقای گنزالس سیاست ریاضتی تاثیر ویرانگری بر اقتصاد اروپا گذاشته است. این سیاست اقتصادی سبب مشکلاتی در زمینه کاری از جمله کاهش امنیت شغلی و دستمزد در کشورهای اروپایی شده است. با این وجود نخست وزیر سابق اسپانیا معتقد است که با برنامهریزی اصولی و اراده سیاسی میتوان از این معضل رهایی یافت.
کاهش محبوبیت احزاب چپگرا
کاهش محبوبیت احزاب چپگرا از جمله سوسیال دموکرات از جمله مسائل دیگری بود که با فیلیپه گنزالس درمیان گذاشتیم. او در پاسخ گفت که معتقد است سوسیال دموکراسی همچنان قدرت خود را حفظ کرده است. او در ادامه افزود: «اما باید توجه داشت که ما با پدیدههای نوینی در جهان روبرو هستیم که با ۴۰ سال پیش متفاوت است. جهانی شدن، افزایش جمعیت و رقابت در عرصههای گوناگون از جمله مسائلی است که امروز با آنها مواجه هستیم.» از دید آقای گنزالس سوسیال دموکراسی همچنان قصد دارد که با شرایط نامسائد کنونی مبارزه کرده و به دنبال یافتن پاسخی مناسب در رابطه با مشکلات است.
گسترش پوپولیسم در اروپا
در ادامه از گسترش پوپولیسم در اروپا حتی در کشورهایی با دموکراسیهای قوی مانند فرانسه، آلمان و هلند از وی پرسیدیم. آقای گنزالس این گونه پاسخ داد: «در ابتدا باید ببینیم که کجای مسیر را اشتباه رفتیم که به این نقطه رسیدیم. گفتمان امروز تنها به بحث پوپولیسم محدود شده است. اما باید توجه کنیم که مخلوط پوپولیسم و ملیگرایی است که وضع را بحرانی کرده است. پوپولیسم و ملیگرایی دو غده سرطانی اروپا هستند. نمود جهانی این مساله را میتوان در دونالد ترامپ دید.»
بیشتر بخوانید:
- وضعیت اتحادیه اروپا در آستانه ۶۰ امین سالگرد امضای معاهده رم
- خوشبینی دیدبان حقوق بشر به عقبنشینی پوپولیسم در سال ۲۰۱۸
- نخست وزیر پرتغال: انتخاب ترامپ باید ما را در برابر پوپولیسم واکسینه کند
- کاتالونیا؛ پیروزی قاطع استقلالطلبان در انتخابات منطقهای
ملیگرایی در اروپا
به عنوان مثال نقض صحبت وی لهستان؛ مجارستان و جمهوری چک را مثال زدیم که به عنوان اعضای جدید اتحادیه، دچار اروپا گریزی و ضدیت با اتحادیه اروپا هستند. وی دراین باره اظهار داشت: «ملیگرایی وجود دارد. در مورد کشورهایی که مثال زدید یک توضیح تاریخی با یک مولفه اجتماعی و روانی داریم. این کشورها حاکمیت خود را از اتحاد جماهیر شوروی باز یافتند و حالا احساس میکنند اتحادیه قصد دارد این حاکمیت را دوباره از آنان بازپس بگیرد. در نتیجه با ملیگرایی به آن پاسخ میدهند چرا که نمیدانند اتحادیه اروپا چگونه تشکیل شده است و چه اهدافی را دنبال میکند. آنان به تازگی حاکمیت بر قلمروهای خود را باز یافتهاند و نمیخواهند آن را از دست بدهند.»
**استقلال طلبی کاتالونیا **
به عنوان سوال پایانی از او در مورد کاتالونیا پرسیدیم. به عقیده آقای گنزالس حکومت مرکزی اسپانیا خوب عمل نکرده است اما این مجوز جداییطلبی را برای مردم کاتالونیا صادر نمیکند. وی مساله استقلال طلبی کاتالونیا شبیه به یک کودتای سازمان یافته میداند و معتقد است تنها قانون و دادگاه میتواند این به این بحران پایان ببخشد.