حسن روحانی رئیس جمهوری ایران احتمالا در حاشیه اجلاس تغییرات اقلیمی که ۱۲ دسامبر (۲۱ آذر) در پاریس برگزار میشود با امانوئل ماکرون رئیس جمهوری فرانسه دیدار خواهد کرد.
ابوالقاسم دلفی سفیر ایران در فرانسه ضمن اعلام این مطلب در مصاحبه با شبکه تلویزیونی فرانس ۲۴ فرانسه گفته است که ایران و فرانسه «روابط دوستانهای» دارند. او گفته است که همکاری ایران و فرانسه بر منافع دوجانبه استوار است و گفتگوها بین فرانسه و ایران ادامه خواهد داشت.
این در حالی است که روابط ایران و فرانسه در هفتههای اخیر و در پی ماجرای سفر سعد حریری نخست وزیر لبنان به ریاض با فراز و نشیبهایی روبرو شده است. رئیس جمهوری فرانسه ۱۷ نوامبر و در پی ماجرای سعد حریری در سخنانی استراتژی منطقهای تهران را تهاجمی و پرخاشگرانه دانسته بود و برنامه موشکی بالستیک ایران را کنترل نشده توصیف کرد. همین اظهارات باعث واکنش مقامات ایران شد. علی اکبر ولایتی مشاور امور بینالملل رهبر ایران در واکنشی گفت که برنامه موشکی بالستیک ایران به فرانسه ارتباطی ندارد و ایران در ارتباط با برنامههای دفاعی و باستیک خود از کسی اجازه نمی گیرد.
از سوی دیگر ژان ایو لو دریان وزیر خارجه فرانسه نیز در حالی که در ریاض بسر می بُرد، با اشاره به برنامه موشکی ایران، از «وسوسه سلطه گری» تهران در منطقه ابراز نگرانی کرد. موضوعی که واکنش بهرام قاسمی سخنگوی وزارت خارجه ایران را در پی داشت که «جانبداری» فرانسه از عربستان سعودی را تشدید کننده بحران در منطقه توصیف کرد و این سخنان را ناشی از القائات مقامات عربستان دانست.
L’ambassadeur iranien confirme les “relations amicales” entre la France et l’Iran https://t.co/sNe1CV8XeNpic.twitter.com/9VMaUiWEyv
— FRANCE 24 Français (@France24_fr) November 22, 2017
این درگیری های لفظی هنگامی اتفاق می افتد که چند ماه پیش به نظر می رسید روابط ایران و فرانسه وارد ماه عسل خود شده است. پیش از این امانوئل ماکرون رئیس جمهوری فرانسه از سفر به تهران در سال ۲۰۱۸ سخن گفته بود که در نوع خود برای ایران بسیار مهم بشمار می رود. دهههاست که مقامی در سطح رئیس جمهوری یک کشور تاثیر گذار غربی به ایران سفر نکرده است.
با این حال پیش از آنکه سفر احتمالی ماکرون به ایران تحقق یابد، این حسن روحانی است که به پاریس خواهد رفت. رئیس جمهوری ایران یک بار دیگر نیز در بهمن ۱۳۹۴ از پاریس دیدن کرده بود.
فرانسه به طور سنتی از شرکای اقتصادی ایران به شمار می رود و بعد از امضای توافق برجام شرکت های فرانسوی سفرهای متعددی به ایران داشتند تا فرصت های سرمایه گذاری پیشین را بار دیگر فعال کنند و یا از فرصت های جدید استفاده کنند. قرارداد بین ایران و توتال فرانسه برای بهره برداری از ذخائر گازی مشترک با قطر، از جمله مهمترین قراردادهای بعد از برجام با فرانسه است که برای ایران از اهمیت زیادی برخوردار است.
با این حال تهدید های دونالد ترامپ رئیس جمهوری آمریکا برای اجرای تحریم هایی علیه ایران ابهاماتی را پیش روی قرارداد با توتال گذاشته است. مدیر عامل توتال اخیرا گفته است که اگر ساختار تحریم ها از سوی کنگره آمریکا تغییر کند و مبنای حقوقی پیشین تغییر کند باید در قرارداد با ایران تجدید نظر کرد.
این در حالی است که ایران امیدوار است اروپا در برابر آمریکا مقاومت کند و روابط اقتصادی با ایران را ادامه دهد.