مقامات عربستان سعودی در اقدامی «بی سابقه» و برای مقابله با افراط گرایی اسلامی، شورایی از علما را برای بررسی و اصلاح آموزههای مذهبی در سراسر جهان تشکیل دادند.
با فرمانی که توسط ملک سلمان، پادشاه عربستان سعودی صادر شد، سازمانی جهانی متشکل از علما در شهر مدینه تشکیل خواهد شد تا متون جعلی و افراطی را از بین برده و به این ترتیب منشاء افراط گرایی را ریشه کن کند.
در پی این فرمان، اعلامیهای نیز از سوی وزارت فرهنگ و اطلاعات عربستان سعودی منتشر شد که در آن آمده است که این شورا به «منبع قابل اطمینانی از حدیثهای صحیح و معتبر» تبدیل خواهد شد. در این بیانیه از این حرکت به عنوان «اقدامی بیسابقه» یاد شده است.
ریاض می گوید این علما در کنار حذف احادیث جعلی و افراطی، متونی را نیز که با آموزههای اسلام در تضاد است و جنایاتی مانند قتل و اقدامات تروریستی را توجیه می کند، حذف خواهند کرد.
اعضای این شورا با حکم سلطنتی منصوب می شوند. ملک سلمان همچنین طی فرمانی شیخ محمد بن حسن الشیخ، یکی از اعضای ارشد شورای علما را به عنوان رئیس این شورا انتخاب کرده است.
خبر تاسیس این شورا در حالی منتشر می شود که امسال، موسسه هنری جکسون در بریتانیا نتایج تحقیقاتی را منتشر کرد که نشان می داد عربستان سعودی در بریتانیا به ترویج افراط گرایی می پردازد و چنین گروههایی را از نظر مالی حمایت می کند.
در این گزارش آمده است: «عربستان سعودی از دهه ۶۰ میلادی چندین میلیون دلار را صرف صدور وهابیگری به سراسر جهان کرده است؛ از جمله توسعۀ وهابیگری در میان جوامع مسلمانان در کشورهای غربی.»
بنا بر این گزارش، در بریتانیا این کمکهای مالی عمدتا به مساجد و موسسات آموزش اسلامی اعطا می شود؛ یعنی مراکزی که میزبان واعظان افراطی و تبلیغ ادبیات افراطی است.
تربیت روحانیون مسلمانان بریتانیایی در عربستان سعودی و همچنین تدریس کتابها و متون عربستان سعودی در شماری از مدارس اسلامی مستقل در بریتانیا، بخشی دیگر از برنامههای ریاض برای ترویج افراط گرایی در بریتانیا بوده است.
سفارت عربستان سعودی در لندن، این گزارش را رد کرده است.