با کمک اتحادیه اروپا، به پناهجویان آسیب پذیر در ترکیه کارتی داده می شود که با آن می توانند از خود پرداز پول گرفته و نیازهای اولیه شان را برطرف کنند
ترکیه پذیرای بزرگترین جمعیت پناهجویان در سراسر جهان است. نزدیک به سه میلیون یکصد هزار پناهجو در این کشور بطور رسمی ثبت شده اند. اتحادیه اروپا از یکسال پیش برنامه ای را تحت عنوان «طرح نجات اجتماعی پناهجویان» آغاز کرده است که هدفش برطرف کردن نیازهای اولیه پناهجویانی است که جزء اقشار آسیب پذیر هستند. این طرح بزرگترین پروژه کمکهای بشردوستانه اروپا برای پناهجویان در ترکیه است. در این گزارش می بینیم که این طرح چگونه برای پناهجویان سوری در استان شانلی اورفه ترکیه اجرا می شود.
طی شش سال جنگ داخلی سوریه ۴۶۵ هزار سوری یا کشته شد و یا مفقود شده اند. به گفته دیده بانان حقوق بشر در سوریه نزدیک به یک چهارم این تعداد را غیرنظامیان تشکیل می دهند
پنج میلیون و ۵۰۰ هزار پناهجوی سوری در سراسر جهان هستند. کمیسریای عالی سازمان ملل در امور پناهندگان می گوید که ترکیه بعنوان اولین کشور میزبان این پناهجویان، سه میلیون و یکصدهزار پناهجوی ثبت شده را در خود جای داده است.
شانلی اورفه در جنوب شرقی ترکیه، تنها ۵۰ کیلومتر با مرز سوریه فاصله دارد. این شهر توریستی و باستانی یکی از مهمترین مراکز ورود پناهجویان سوری به خاک ترکیه به حساب می آید. ۵۵۰ هزار پناهجو ی سوری در این شهر ثبت شده اند.
تامین نیازهای اولیه پناهجویان
فادی یوسف علوی، پناهجوی سوری از رقه به این جا آمده و دو سال است که در شانلی اورفه زندگی می کند می گوید: « قبل از جنگ داخلی سوریه زندگی مان عادی بود. من راننده تاکسی بودم با خانواده و اقوامم زندگی می کردم. اما وقتی جنگ شروع شد، شاهد بمباران و حملات هوایی بودم .هیچ کس نمی تواند اینها را تحمل کند. تصمیم گرفتم به ترکیه بیایم. اتحادیه اروپا برای پناهجویان در ترکیه است.
اتحادیه اروپا برنامه ای را از سپتامبر سال ۲۰۱۶ برای کمک به پناهجویان سوری در ترکیه آغاز کرده است که طرح نجات اجتماعی پناهجویان نام دارد. این طرح بزرگترین پروژه کمکهای بشردوستانه اروپا برای پناهجویان در ترکیه است.
پناهجویانی که بیش از بقیه آسیب پذیرند، بطور ماهانه، یارانه ای برای رفع نیازهای اولیه شان دریافت می کنند. آنها که می توانند با کارت الکترونیکی از خودپردازها پول بگیرند.
فادی یکی از کسانی است که این کمکها را دریافت می کند. او می گوید: «در ماه ۸۴۰ لیر ترکیه (حدود ۲۰۰ یورو) می گیرم. پنج تا بچه دارم. به ازای هر کدام ۱۲۰ لیر یعنی ۲۸ یورو می گیرم. با این پول اجاره خانه می دهم، چای ، شکر روغن گوشت نان و مایحتاج روزمره را می خرم.»
این کارت الکترونیکی در مقایسه با دیگر کمکهای بشردوستانه اروپا به پناهجویان به آنها آزادی عملی بیشتری برای خرج کردن پول می دهد.
#AidZone team on the road again! We are in #Turkey next to the #Syrian border. Checking how technology can help refugees. #ESSN cards pic.twitter.com/NVvXGB9pxt
— Monica Pinna (@_MonicaPinna) September 12, 2017
طرحی برای حمایت موقت از پناهجویان
تبعه های سوری در ترکیه رسماً عنوان پناهجو ندارند. به آنها نوعی وضعیت حمایتی موقت و حقوقِ محدود داده می شود از جمله دسترسی به بازار کار تحت قواعد و شرایط مشخص. برخلاف آنچه تصور عموم است بیشتر آنها از کمک های مالی برخوردار نیستند و این کمک های مالی تنها به آسیب پذیر ترین اقشار آنها داده می شود.
نود درصد پناهجویانی که در ترکیه هستند در اردوگاههای زندگی نمی کنند بلکه در مراکز شهری، و در حومه هستند، اما همین که نشانی پستی دارند و سقفی هر چقدر خراب بالای سرشان هست، به این معنا گرفته می شود که کمکی دریافت کرده اند.
ثریا ۴۰ ساله، به همراه هفت فرزندش در یک مغازه متروکه در شانلی اورفه زندگی می کند. اینجا آدرس قانونی محل اقامت اوست. او با کارت الکترونیکی کمکهای بشردوستانه اروپا حدود ۲۰ یورو در ماه اجاره می دهد، صورتحساب برق و هزینه خورد و خوراک را می پردازد.
او می گوید: «قبلا با برادرم در یک مزرعه پنبه کار می کردم. مجبور بودم دخترهایم را در چادر بگذارم. هفت ماه پیش این کارت را گرفتم و ازآن موقع مجبور نیستم کار کنم و می توانم از بچه هایم مراقبت کنم.»
وضعیت پناهجویان بطور مرتب تحت نظارت است
برنامه جهانی غذا سازمان ملل متحد یکی از اجرا کنندگان این طرح اتحادیه اروپاست. طرح نجات اجتماعی پناهجویان از ۱۲۰ هزارپناهجو در استان شانلی اورفه ترکیه حمایت می کند. نظارت سیستماتیک بر وضعیت زندگی این پناهجویان، نحوه خرج کردن پول و اینکه آیا همچنان واجد شرایط دریافت کارت الکترونیکی هستند یا نه اهمیت دارد.
مارتین پنر از برنامه جهانی غذا می گوید: «این اطلاعات از این نظر اهمیت دارد که ما می توانیم اشتباهاتی را که قبلا صورت گرفته اصلاح کنیم. جمع آوری این داده ها برای تنظیمات و تغییراتی اهمیت دارد که باید در سطح ساختاری طرح انجام بشود.»
Fatma partage tout avec sa petite soeur. La famille a reçu une carte #ESSN financée par l'UE, il y a en a pour tout le monde! #Turquiepic.twitter.com/1P4SAwHgg4
— PAM (WFP) (@WFP_FR) 12 juillet 2017
هدف طرح نجات اجتماعی پناهجویان اتحادیه اروپا این است که در پایان سال جاری میلادی، یک میلیون و سیصدهزار پناهجو را پوشش دهد. بودجه این پروژه را اداره کمک های بشردوستانه اتحادیه اروپا تأمین کرده است و مسئولیت اجرای آن، علاوه بر برنامه جهانی غذا، بر عهده سازمان هلال احمر و دولت ترکیه است.
ماتیاس ایک، از بخش کمکهای بشردوستانه اتحادیه اروپا می گوید: «این پروژه اصول کمک های بشردوستانه بین المللی و کارآیی ساختارهای دولتی موجود را با هم ترکیب می کند. در نتیجه توانستیم پروژه ای بسیار مؤثر را در این مقیاس بزرگ به سرعت به اجرا در بیاوریم.»
او درباره این که این پروژه برای خانواده ها چه فایده ای دارد، می گوید: «این کارت می تواند برای کمکهای مختلف به کار برده می شود. برای کودکانی که به مدرسه می روند می توانیم برنامه های خاص ترتیب دهیم. بنابراین این کارت قالب سنتی کمک های بشردوستانه را می شکند.»
پناهجویانی مانند فادی نمایند۳۰ درصد جمعیت پناهندگان سوری هستند که از دولت ترکیه به شکل مرتب یا نامرتب کمک های اجتماعی دریافت می کنند.