راهیابی امانوئل ماکرون به دور دوم انتخابات ریاست جمهوری فرانسه و حمایت بیشتر نامزدهای ناکام از وی خاطر اروپای نگران از آیندهای مبهم را تا حد زیادی آسوده کرده است، اگرچه پیشبینیهای عالم سیاست را قطعیت و ثباتی نیست.
این نخستین انتخابات در فرانسه است که احزاب اصلی چپ و راست در آن از راهیابی به دور دوم بازماندند. از این رو این دور انتخابات که هفدهم اردیبهشت/هفتم ماه مه برگزار میشود تجربهای متفاوت برای فرانسویان و رهبران اروپا خواهد بود؛ انتخاباتی که در آن دو رقیب یکی در پی انشعاب از سوسیالیستها و در راس حزبی تازه تاسیس به نام «به پیش» برای رسیدن به الیزه «به پیش» می تازد و دیگری هم در راس حزبی افراطی که شعارها و مواضع ضد مهاجرتی و ضد اروپاییاش خواب آرام را از رهبران اتحادیه اروپا ربوده و آنها را در هراس از تکرار کابوس برکسیت قرار داده است.
شدت این نگرانی آنقدر بود که حتی فرانسوا فیون، نامزد راستهای سنتی پس از اعلام نتایج اولیه انتخابات و پذیرش شکست خود بیدرنگ و صریحا حمایتش را از امانوئل ماکرون اعلام کرد و از حامیان خود خواست تا در دور دوم به رقیبش رای بدهند.
بنوا آمون نامزد سوسیالیستهای فرانسه هم به رغم شکست تلخ و بیسابقه حزبش در طول جمهوری پنجم در اولین واکنش از حامیان این حزب خواست تا برای شکست راست گرایان افراطی به امانوئل ماکرون رای بدهند.
در این میان ژان لوک ملانشون نامزد چپ گرا و رهبر جنبش«فرانسه تسلیم ناپذیر» گرچه در جایگاه چهارم قرار گرفت اما با کسب تقریبا یک پنجم آراء در مقایسه با دو حزب سنتی جایگاه نسبی بهتری را از آن خود کرد. گرچه او اظهار نظری در زمینه حمایت از ماکرون نکرده است اما بر طبق نظرسنجیها بیشتر رای دهندگان به او در دور دوم انتخابات به ماکرون نظر دارند.
فرانسوا اولاند، رییس جمهوری سوسیالیست فرانسه هم با هشدار درباره عواقب خطرناک پیروزی مارین لوپن در دور دوم انتخابات از شهروندان کشورش خواست از امانوئل ماکرون، نامزد لیبرال و میانهرو حمایت کنند.
امانوئل ماکرون برخلاف مارین لوپن، رهبر جبهه ملی فرانسه دیدگاه مثبتی به اروپا دارد و خود را متعهد به ارزشهای اروپایی می داند. از اینرو بیسبب نبود که ژان کلود یونکر، رئیس کمیسیون اروپا و فدریکا موگرینی، مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا پیروزی امانوئل ماکرون را تبریک گفتند.آنگلا مرکل صدراعظم آلمان، اولین موتور اقتصادی اروپا هم راهیابی ماکرون به دور دوم انتخابات ریاست جمهوری فرانسه را اتفاق مثبتی برای اروپا ارزیابی کرد.
در پیامهای تمامی اینها نگرانی از فرانسهای به رهبری مارین لوپن موج می زند. لوپن بارها اعلام کرده که پس از «برکسیت» نوبت «فرکسیت» خواهد بود و در صورت پیروزی در انتخابات، فرانسه را همچون بریتانیا از اتحادیه اروپا خارج خواهد کرد.
راهیابی این حزب راستگرای افراطی به دور دوم انتخابات یک بار و پیش تر در سال ۲۰۰۲ میلادی روی داد؛ زمانی که پدر او ژان ماری لوپن، رهبر وقت حزب بود، اتفاقی که شگفتی ساز شد، هرچند در دور دوم و در رقابت با ژاک شیراک او شکست سختی خورد و به کمتر از یک پنجم آراء بسنده کرد.
این بار پیروزی نامزد حزب جبهه ملی فرانسه در دور نخست گرچه بر اساس نظرسنجیها قابل پیش بینی بود اما خشم بسیاری از فرانسویها را برانگیخت. در پی آن اعضای جنبشهای ضدفاشیستی فرانسه به خیابانهای پاریس و برخی از شهرهای بزرگ ریختند.
اما چه کسانی از اردوگاه مقابل یعنی جبهه ملی مارین لوپن حمایت کردند؟ آشکارا رهبران احزاب راستگرای افراطی در اروپا از حامیان مارین لوپن هستند. همانها که در قبال مهاجران، اسلام و اتحادیه اروپا موضعی کمابیش همسو دارند.
خیرت ویلدرز، رهبر حزب افراطی «برای آزادی» هلند پیروزی مارین لوپن را به وی تبریک گفت. ویلدرز نیز همانند لوپن دارای دیدگاههای افراطی و مهاجرستیز است از همین رو راهیابی لوپن به دور دوم انتخابات برگ برندهای برای او هم محسوب می شود. بی تردید موفقیت لوپن در انتخابات فرانسه موقعیت سایر احزاب افراطی را در اروپا تقویت می کند. ویلدرز در پیامی روز انتخابات را «روزی با شکوه برای میهن پرستان در فرانسه» و دیگر نقاط خواند که «به دنبال حاکمیت ملی بیشتر، سلطه کمتر اتحادیه اروپا و مهاجرت پذیری کمتر هستند.»
حزب راستگرای افراطی اتریش موسوم به «حزب آزادی» هم راهیابی مارین لوپن به دور دوم را «موفقیتی تازه» برای فرا رسیدن «بهار میهنی اروپا» خواند و اظهار امیدواری کرد که احزاب سنتی اروپا و نمایندگان بیاعتبارشان به تدریج از صحنه سیاسی این قاره حذف شوند.
به نظر می رسد شرایط موجود و بحران اقتصادی در اروپا که از سال ۲۰۰۸ اوج گرفته عملا فرصتی برای بهبود جایگاه جریانهای افراطی در این قاره مهیا کرده است.
گرچه فرانسوا اولاند، نامزد سوسیالیست با پیروزی در انتخابات ریاست جمهوری سال ۲۰۱۲ فرانسه به قدرت رسید اما شاید بتوان گفت پیروز واقعی در آن انتخابات جریان راستگرای افراطی لوپن بود هر چند که حدود ۱۸ درصد آراء را به دست آورد.
نظرسنجیها پیروزی قاطع امانوئل ماکرون در دور دوم انتخابات ۲۰۱۷ را پیش بینی کرده اند اما آیا تا همین جای کار مارین لوپن با کسب نزدیک به ۲۱ درصد آراء گام دیگری برای پیروزی بعدی برنداشته که احتمالا در سالهای آینده رقم خواهد خورد؟!
به نظر می رسد حتی با راهیابی ماکرون به الیزه، سایه تهدید جریان راست افراطی از سر اتحادیه اروپا رخت بر نخواهد بست.