یک روز پس از تصویب لایحه جدید درباره تشدید برخورد با مهاجران غیرقانونی در آلمان، ۱۸ پناهجوی افغان به فرودگاه کابل بازگردانده شدند.
به گزارش خبرگزاری فرانسه، سومین پرواز عودت پناهجویانی که درخواست پناهندگیشان در آلمان رد شده بود، صبح پنجشنبه در فرودگاه کابل به زمین نشست. مبدا این پرواز – که اکثر مسافرانش را جوانان تشکیل میدادند- فرودگاه مونیخ بود. یکی از مسئولان فرودگاه بینالمللی کابل هم گفته است که یکی از پناهجویان اخراج شده، فردی سالخورده بود.
شامگاه چهارشنبه حدود ۴۰۰ نفر در فرودگاه مونیخ و در اعتراض به اخراج این پناهجویان تجمع کردند. اعتراضی که بینتیجه پایان یافت.
پیش از این حدود ۸۰ پناهجوی دیگر از آلمان به افغانستان عودت داده شده بودند و پیشبینی میشود که هزاران نفر دیگر مشمول این برنامه باشند. شهروندان افغانستان پس از سوریها بیشترین شمار پناهجویان در آلمان را تشکیل میدهند.
طرح بازگرداندن «مهاجران غیرقانونی» به افغانستان از کشورهای اروپایی، پس از توافق اتحادیه اروپا و دولت افغانستان در اکتبر سال ۲۰۱۶ شدت یافت. بسیاری از فعالان حقوق بشر و نهادهای بینالمللی و منطقهای حمایت از حقوق پناهجویان با انتقاد از این تصمیم، افغانستان را کشوری امن برای بازگشت پناهجویان نمیدانند. بنا به گزارش سازمان ملل متحد، سال ۲۰۱۶ مرگبارترین سال برای غیرنظامیان افغان از زمان سقوط طالبان بوده است. چند هفته پیش، یکی از پناهجویان اخراج شده از آلمان در جریان یک انفجار انتحاری در کابل زخمی شد؛ انفجاری که ۲۰ کشته و ۴۱ مجروح برجای گذاشت.
GERMANY | Activists take over #Munich airport to protest #Afghan deportations –
Ruptly</a> <a href="https://t.co/RN1o1Kaip1">pic.twitter.com/RN1o1Kaip1</a></p>— Vocal Europe (
thevocaleurope) February 23, 2017
پنج دولت محلی در آلمان از جمله برلین و نوردراین وستفالن، طرح اخراج مهاجران افغان را با توجه به تشدید ناآرامیها در افغانستان متوقف کرده اند، با این حال دولت آنگلا مرکل کماکان بر سیاست بازگرداندن پناهجویان افغان به کشورشان اصرار میورزد. آلمان که در دو سال گذشته یکی از مهاجرپذیرترین کشورهای جهان به شمار میرفت، در پی عملیات تروریستی ماه دسامبر در یک بازارچه کریسمس در برلین، سیاستهای سختگیرانهتری در قبال پناهجویان در پیش گرفت. محبوبیت خانم مرکل و حزب دموکرات مسیحی در ماههای گذشته به شدت کاهش یافته است.
در سال ۲۰۱۶، حدود ۷۰۰هزار پناهجوی افغان از ایران، پاکستان و کشورهای اروپایی به موطن جنگزده خود بازگردانده شدند.