ایالات متحده آمریکا در آخرین روزهایی که باراک اوباما ریاست جمهوری این کشور را برعهده داشت، چند سند متعلق به اسامه بن لادن، بنيانگذار و رهبر سابق شبکه القاعده را منتشر کرد. این اسناد هنگام حمله نیروهای آمریکایی به محل اقامت بن لادن در «ابیت آباد» پاکستان به دست آمده است و در بین آنها تعدادی از نامههای شخصی رهبر پیشین القاعده هم موجود بوده است.
در اسنادی که «دفتر مدیریت اطلاعات ملی آمریکا» ارائه کرده، بخشی از نامههای رهبر سابق القاعده به دو تن از پسرانش که در ایران زندگی میکردند هم منتشر شده که طی آن، اسامه بنلادن از تلاش مقامات ایرانی برای کار گذاشتن یک تراشه (چیپ) الکترونیکی در زیر پوست پسرانش برای ردیابی آنها اظهار نگرانی کرده است.
بنلادن خطاب به پسرانش (عثمان و محمد) در نامهای که تاریخ آن مشخص نشده، نوشته است: «اگر آنها سرنگی به شما تزریق کنند ممکن است این سرنگ حاوی تراشه بسیار کوچکی باشد که آنها برای ردیابی آن را میگذارند… ممکن است تزریق کردن به شما عادی به نظر برسد اما اگر سوزن سرنگ بزرگتر از حد معمول باشد یعنی تراشه کوچکی نیز کار گذاشته شده است.»
اسامه بن لادن در «ابیت آباد» پاکستان
پیشتر و در ماه مارس سال ۲۰۱۶ نیز ایالات متحده تعدادی از اسناد متعلق به بنلادن را منتشر کرده بود. در آن زمان نیز نامه مشابه دیگری از رهبر سابق القاعده منتشر شد که در آن، بنلادن به یکی از همسرانش که در ایران اقامت داشته است در خصوص احتمال نصب یک ردیاب کوچک در دندان او هشدار داده و از این موضوع اظهار نگرانی کرده بود.
اسامه بنلادن در آن نامه نیز نوشته بود: «همسر عزیزم، به من گفته شده است که تو به دندانپزشک مراجعه کردهای و نگرانم از اینکه ممکن است خانم دندانپزشک در دندانت یک تراشه (ردیاب کوچک) کار گذاشته باشد. لطفا جزییات را برایم بگو. اگر چیزی مشکوکی و هر آنچه که ممکن است در اثر کار گذاشتن این ردیاب در دندانت ناراحتت کرده را به من بگو… اندازه این تراشه ممکن است به اندازه یک دانه گندم و عرض آن به اندازه یک رشته نازک باشد.»
اسامه بنلادن در آن نامه از همسرش خواسته بود که تاریخ دقیق مراجعه به دندانپزشک ایرانی را به یاد بیاورد و هر زمان هم که در ایران نیاز به جراحی پیدا کرد «ولو به صورت سرپایی» به وی اطلاع دهد.
اسامه بن لادن که مسئولیت حمله یازدهم سپتمبر سال ۲۰۰۱ میلادی را به عهده گرفته بود، روز دوم ماه می سال ۲۰۱۱ با حمله نیروهای ویژه آمریکایی در «ابیت آباد» پاکستان کشته شد.
باراک اوباما و شماری از اعضای کابینه وی در حال مدیریت و نظاره کردن بر عملیات کشتن اسامه بنلادن
روابط ایران و القاعده هیچگاه شفاف نبوده است. مقامهای ایالات متحده آمریکا، ایران را متهم میکنند که به اعضای القاعده اجازه رفت و آمد در کشور را میدهند اما تهران میگوید که القاعده را یک گروه تروریستی میداند و اعضای آن را دستگیر میکند. در سالهای اخیر بسیاری از رسانهها فاش کردهاند که شماری از اعضای ارشد القاعده و همچنین برخی از اعضای خانواده اسامه بنلادن در ایران زندگی میکردهاند.
در همین زمینه قبلا پایگاه خبری «دیلی بیست» در گزارشی گفته بود که «ایران به پناهگاهی» برای اعضای القاعده تبدیل شده است. این رسانه گفته بود از سال ۲۰۰۲ همسر و برخی فرزندان و همچنین داماد اسامه بنلادن در ایران بودهاند. به نوشته «دیلی بیست» این افراد هرچند در ایران بهنوعی در حبس خانگی بودهاند اما این امکان را داشتهاند که گهگاه برای خرید و یا رفتن به استخر از خانه بیرون روند.