با وجود نگرانیهایی که بعضی از سازمانهای غیردولتی و سازمان ملل ابراز کرده بودند، توافق بین اتحادیه اروپا و ترکیه درباره مهاجران از روز اول فروردین
با وجود نگرانیهایی که بعضی از سازمانهای غیردولتی و سازمان ملل ابراز کرده بودند، توافق بین اتحادیه اروپا و ترکیه درباره مهاجران از روز اول فروردین اجرایی شد و نگرانیهای ابراز شده درباره مشکلات حقوق بشری، مانع اجرای آن نشده است.
بر اساس این توافقنامه مسیر دریای اژه برای رسیدن به اروپا بر روی مهاجران و افرادی که به طور غیرقانونی افراد را به اروپا می برند بسته خواهد شد. منتقدان می گویند این توافق باعث می شود که با بسیاری از پناهجویان به عنوان مهاجران غیرقانونی برخورد شود و آنها به ترکیه برگردانده شوند. چرا که یونان امکانات کافی برای نگهداری این همه مهاجر را ندارد.
از روز چهارم آوریل کار برگرداندن مهاجران به ترکیه آغاز می شود. حتی عده ای گفته اند که چنین تعجیلی در برگرداندن مهاجران منطقی نیست.
این توافقنامه چه می گوید؟
هدف توافقنامه ای که به امضای رهبران ترکیه و اتحادیه اروپا رسیده است جلوگیری از تجارت «قاچاق انسان» به اروپا اعلام شده است. تجارتی که به نظر می رسد جان مهاجران را به خطر می اندازد. شماری از بندهای این شند در زیر می آید:
همه مهاجران غیرقانونی که از ترکیه به جزایر یونان برده می شوند باید به ترکیه برگردانده شوند.
اتحادیه اروپا هزینه بازگرداندن این مهاجران را به عهده گرفته است. البته این وعده داده شده است که با التزام به قوانین بین المللی، بدون بررسی شرایط تک تک مهاجران، آنها به طور جمعی بازگردانده نشوند.
به ازای هر یک سوریه ای که از یونان به ترکیه بازگردانده می شود، یک سوریه ای ساکن ترکیه باید بتواند به طور قانونی در اروپا اقامت کند.
گفته می شود که شرایط اعطای حق اقامت به سوریه ای ها همسو با شرایط سازمان ملل برای افراد آسیب پذیر است. کشورهای عضو اتحادیه اروپا می گویند که برای هجده هزار نفر مکان آماده است و قرار است که ۵۴ هزار مکان دیگر بزودی آماده شود.
ترکیه مانع شکل گیری مسیر جدید زمینی یا دریایی برای ورود به اروپا می شود.
ترکیه تعهد کرده است که تمام تلاش خود را به کار ببندد که مسیر جدیدی برای گذشتن از این کشور و رسیدن به اروپا درست نشود.
مذاکرات برای سفر آزادانه اتباع ترکیه به اروپا زودتر به نتیجه می رسد.
اتحادیه اروپا تعهد داده است که گفتگوها بر سر برداشتن شرط ویزای ورود شهروندان ترکیه به کشورهای منطقه شنگن سریعتر از گذشته ادامه پیدا کند و تا پایان ماه ژوئن سال جاری به نتیجه برسد.
اتحادیه اروپا روند اعطای سه میلیارد یورو کمک مالی وعده داده شده به ترکیه را سرعت می بخشد.
علاوه بر این کمک مالی، اتحادیه اروپا وعده داده است که تا سال ۲۰۱۸ درباره سه میلیارد کمک مالی بیشتر به ترکیه اقداماتی را انجام دهد.
روند پیوستن ترکیه به اتحادیه اروپا احیا می شود.
اتحادیه اروپا تعهد کرده است که مذاکرات برای پیوستن ترکیه به این اتحادیه با جدیت بیشتری دنبال شود.
دو طرف به تلاش برای بهبود شرایط مردم سوریه متعهد شده اند.
بخشی از این همکاری در برقراری منطقه موسوم به «منطقه امن» در ناحیه های نزدیک مرز ترکیه و سوریه برای اسکان پناهجویان سوریه است.
درباره توافقنامه چه می گویند؟
کمیساریای عالی سازمان ملل برای پناهندگان که وابسته به سازمان ملل متحد است در گزارشی نسبت به این توافقنامه واکنش نشان داد.
این سازمان گفته است که در این پروژه مشارکت نمی کند اما بر اساس وظیفه اش بر نحوه اجرای آن نظارت خواهد کرد.
سازمان پزشکان بدون مرز اعلام کرد که به فعالیت خود در اردوگاه پناهجویان موریا در یونان پایان می دهد. این سازمان از شرایط پناهجویان در یونان شدیدا انتقاد کرده است.
BREAKING:
MSF</a> ceases work in <a href="https://twitter.com/hashtag/Moria?src=hash">#Moria</a> camp <a href="https://twitter.com/hashtag/Lesvos?src=hash">#Lesvos</a> after EU-Turkey deal turns reception centres into expulsion centres <a href="https://t.co/0NpFUyNcPA">pic.twitter.com/0NpFUyNcPA</a></p>— MSF Sea (
MSF_Sea) 22 de marzo de 2016
سازمان عفو بین الملل این توافق را «اهانت تاریخی به حقوق بشر» نامیده است.
#EUTurkey deal is illegal, immoral and cruel. Our response https://t.co/FH0BGTXGnQ#EUCO#StopTheDealpic.twitter.com/Qpzk9Fpdjx
— S.O.S. Europe (@SOS_Europe) 18 de marzo de 2016
کمیسر حقوق بشر شورای اروپا اعلام کرد که این توافقنامه حاوی نکاتی است که «نگرانی های جدی» حقوق بشری با خود به همراه دارد. او گفت که با وجود این که این توافقنامه توجیهات قانونی دارد، نمایانگر رویکرد نادرست کشورهای اروپایی به مساله مهاجرت است.
بعضی از منتقدان حتی می گویند که این توافقنامه در نهایت به سود کسانی است که به طور غیرقانونی مهاجران را به اروپا می رسانند. به دلیل این که با سخت تر شدن راه رسیدن به اروپا، هزینه قاچاق انسان بالاتر می رود.