پیشنهاد اتحادیه اروپا چیست؟
کمیسیون اروپا پیشنهاد می کند که آژانس جدیدی برای حفاظت از مرزهای زمینی و ساحلی بوجود آید که با اختیارات و امکاناتی بیشتر عمل کند.
سازماندهی جدید چه ضرورتی دارد؟
کمیسیون اروپا معتقد است به دلیل بحران بی سابقه پناهندگی، ایجاد نهاد جدید ضروری است.
به استناد تحقیق کمیسیون اروپا بین ماههای ژانویه تا نوامبر سال۲۰۱۵ میلادی ۱.۵ میلیون نفر از مرزهای خارجی اتحادیه اروپا گذشته اند.
موضوع دیگری که کمیسیون اروپا مطرح می کند مسئله امنیت داخلی است که پس از حملات سیزده نوامبر در پاریس برجسته شده و سؤال هایی را پیرامون چگونگی دستیابی مهاجمان به سلاح و ورود آنها به فرانسه برانگیخته است.
آژانس جدید چگونه کار خواهد کرد؟
اتحادیه اروپا هم اکنون سازماندهی خاصی برای مدیریت مرزها به نام “فرانتکس” Frontex دارد که سال ۲۰۰۴ در لهستان پایه گذاری شده ولی قدرت عمل محدودی دارد. به این معنا که این سازمان گارد و تجهیزاتی از خود ندارد بلکه نیازهایش را از طریق امکاناتی که کشورهای عضو اتحادیه اروپا در اختیارش می گذارند تامین می کند و برای مدیریت و پیگیری کارها و عملیات نجات باید از دولت های محلی اجازه بگیرد.
به گفته کمیسیون اروپا، پیشنهاد تجدید سازماندهی “فرانتکس” با توجه به نواقصی که این نهاد در مواجهه با بحران پناهندگی با آن روبرو بوده است، مطرح می شود.
بر اساس این طرح، ۱۵۰۰ مأمور ذخیره می توانند هنگامی که مرزهای خارجی اتحادیه اروپا به خطر افتد به سرعت خود را به نقاط حساس برسانند.
کشورهای عضو اتحادیه اروپا روزانه به حفاظت از مرزهایشان ادامه می دهند و آژانس جدید حفاظت مرزی، تنها هنگام آسیب پذیری کشورها وارد عمل می شود.
آژانس همچنین، با کشورهای همسایه اتحادیه اروپا مانند ترکیه برای مدیریت بهتر جریان مهاجرت همکاری کرده و کمک می کند تا مهاجران غیرقانونی که مدارک اروپایی برای تردد خود دارند به آرامی به موطنشان بازگردند.
کمیسیون اروپا می گوید “فرانتکس” از طریق همکاری با دیگر نهادهای اتحادیه اروپا در زمینه مبارزه با جرایم، از خطر تروریسم جلوگیری می کند.
به گفته کمیسیون اروپا علاوه بر ۱۵۰۰ مأمور ذخیره، در سازماندهی جدید، تعداد کارکنان “فرانتکس” از حدود ۴۰۰ نفر امروزی به هزار نفر تا سال ۲۰۲۰ افزایش می یابد.
چرا این طرح بحث برانگیز است؟
آژانس می تواند حتی برخلاف تمایل یک کشورعضو اتحادیه اروپا در آن کشور مداخله کند.
مجارستان در گفتگو با یورونیوز این طرح را با عقل سلیم مغایر دانسته و لهستان هم ضمن مخالفت، طرح جدید را در تقابل با حاکمیت کشورش قلمداد می کند.
در عین حال مخالفان اتحادیه اروپا مانند نایجل فاراژ رهبر حزب یوکیپ، طرح پیشنهادی کمیسیون اروپا را حرکتی برای چنگ انداختن به قدرت از سوی بروکسل عنوان می کنند.
نشریه Maritime Executive معتقد است که این طرح از عبور مهاجرانی که بیش از هر زمان نیازمند به فرار از شرایط قبلی زندگی هستند، جلوگیری می کند. ### آیا کسی با طرح جدید موافق است؟
بله، آلمان و فرانسه.
الکسیس سیپراس نخست وزیر یونان نیز ضمن استقبال از این طرح، تأکید کرد که مقام های بالای مرزی اتحادیه اروپا همچنان به یونان دروغ می گویند. او پیشنهاد اتحادیه اروپا مبنی بر انجام گشت های مشترک یونان و نیروی دریایی ترکیه را رد کرد.