از روزی که روسیه حملات هوایی خود را در سوریه آغاز کرد، شمار کشته های ایرانی در جنگ داخلی سوریه افزایش چشمگیری داشته است.
رسانه های ایرانی از جنگجویان حاضر در سوریه با عنوان «مدافعان حرم حضرت زینب» یا به اختصار «مدافعان حرم» یاد می کنند. آرامگاه دختر امام اول شیعیان که مورد احترام شیعیان است، در شهر دمشق قرار دارد. در میان «مدافعان حرم» علاوه بر نیروهای ایرانی، نیروهای افغان هم حضور دارند. این دو گروه در کنار ارتش سوریه و حزب الله لبنان همزمان در حال جنگ با نیروهای داعش و دیگر نیروهای مخالف دولت سوریه هستند.
Posted by Sunday, October 25, 2015
دو روز قبل رسانه های ایران خبر کشته شدن سه عضو سپاه پاسداران انقلاب اسلامی در سوریه را منتشر کردند.
عبدالله باقری، سخنگوی سپاه پاسداران انقلاب اسلامی، هفته گذشته در حلب کشته شد. سپاه پاسداران در بیانیه ای اعلام کرد که آقای باقری و سه عضو دیگر سپاه در روزهای عاشورا و تاسوعا کشته شده اند.
سه هفته قبل، سرتیپ حسین همدانی، یکی از فرماندهان ارشد سپاه در نبردهای سوریه کشته شد. مرگ این فرمانده به قدری برای مقامهای ایران مهم بود که آیت الله خامنه ای، رهبر این کشور برای عرض تسلیت شخصا به منزل خانواده او رفت.
به گفته یک مقام آمریکایی دست کم دو هزار نیروی ایرانی یا نیروهای مورد حمایت ایران در نبرد علیه نیروهای مخالف دولت سوریه در این کشور حضور دارند.
جنگجویان افغان
از زمانی که جنگ داخلی سوریه وارد سال دوم خود شد، ایران حضور خود را در خاک این کشور تقویت کرده است. حکومت ایران که از طرف کشورهای غربی به دلیل دخالتش در سوریه مورد انتقاد بوده است، از نیروهای افغان ساکن ایران برای حضور در نبرد سوریه استفاده می کند. تیپ فاطمیون، یکی از گروه های نظامی است که گفته می شود افغانهای حاضر در ایران را جذب می کند و پس از آموزش، آنها را راهی سوریه می کند. روزنامه وال استریت ژورنال گزارش کرده است که نیروهای افغان حاضر در سوریه ماهیانه حدودا ۵۰۰ دلار دریافت می کنند. علاوه بر این، دولت ایران به آنها اجازه اقامت در ایران را می دهد.
رسانه های حامی دولت ایران تیپ فاطمیون را واحدی متشکل از افغانهایی معرفی می کنند که اعضای آن به طور داوطلبانه به سوریه می روند. حدود شش ماه قبل، خبرگزاری وابسته به ستاد کل نیروهای مسلح ایران از ارتقای این تیپ به لشکر خبر داده بود.
علیرضا توسلی معروف به ابوحامد فرمانده تیپ فاطمیون سال گذشته در عملیاتی در سوریه کشته شد.
یادواره شهدای تیپ فاطمیون مدافعان حرم حضرت زینب(س) – ۱
http://t.co/YR6ABx7NLV
عکاس: نیما نجف زاده pic.twitter.com/PT9u9UCB4M
— خبرگزاری تسنیم-فارسی (@Tasnimnews_Fa) 5 Mai 2015
توجیه حضور افغانها در جنگ سوریه چیست؟
ایران در کنار روسیه از معدود متحدان باقیمانده دولت سوریه محسوب می شود. بر خلاف آن چه بسیاری ممکن است تصور کنند، دلیل حمایت همه جانبه ایران فقط مذهبی نیست. بلکه این حمایت ریشه های عمیق استراتژیک دارد. در دوره جنگ هشت ساله ایران و عراق، دولت سوریه به رهبری حافظ اسد، پدر رئیس جمهوری کنونی این کشور، تنها حامی ایران در جهان عرب بود.
از طرفی، دولت سوریه بر خلاف بسیاری از کشورهای عربی از جمله مصر و اردن که تلاش کرده اند روابط خود را با اسرائیل عادی کنند، معمولا در قبال اسرائیل موضعی همسو با موضع ایران اتخاذ کرده است.
ایران تلاش می کند با حفظ حکومت بشار اسد در سوریه، و حمایت از حزب الله در لبنان و شیعیان در عراق، محور موسوم به محور مقاومت علیه اسرائیل را فعال نگاه دارد.
مقامهای ایران بخوبی می دانند که شکست در سوریه، موجب کاهش چشمگیر قدرت تاثیر گذاری آنها در میان کشورهای نفت خیز عربی و اسرائیل خواهد شد.