حسن روحانی در سازمان ملل: فصل جدیدی در روابط ایران با جهان آغاز شده است

رئیس جمهوری اسلامی ایران روز دوشنبه ششم مهرماه در هفتادمین نشست مجمع عمومی سازمان ملل متحد سخنرانی کرد. حسن روحانی که از روز جمعه سوم مهرماه برای شرکت در اجلاس سازمان ملل در راس هیاتی از جمله شامل محمد جواد ظریف وزیر امور خارجه به نیویورک سفر کرده، قبل از آغاز اجلاس مجمع عمومی با چند تن از رهبران جهان دیدار کرد.
آقای روحانی که پس از روسای جمهور کشورهای آمریکا، روسیه و کره جنوبی سخن می گفت، در ابتدای سخنرانی خود با اشاره به واقعه منا و قربانی شدن صدها تن از جمله حدود ۱۷۰ زائر ایرانی، آن را ناشی از بی کفایتی و سوء مدیریت مقامات مسئول عربستان و مجریان مراسم حج دانست. رئیس جمهوری اسلامی ایران در بخش های دیگری از سخنان خود گفت:
- خسارت جریحه دار شدن عواطف میلیون ها مسلمان بیشتر از آن است که با محاسبات مادی قابل جبران باشد.
- من به نمایندگی از ملتی سخن می گویم که دو سال قبل بار دیگر به تعامل سازنده با جهان رای داد.
- خوشحالم که از این جایگاه در مجمع عمومی سازمان ملل متحد خطاب به جهان بگویم که امروز، فصل جدیدی در روابط ایران با جهان آغاز شده است.
- برجام از نظر حقوقی سازه استواری است که برای اولین بار دوطرف به جای مذاکره پس از جنگ برای دستیابی به صلح، پیش از مخاصمه به مصالحه دست یافتند.
- لازم میدانم بر نقش همه مذاکرهکنندگان، دولتهای آمریکا، بریتانیا، فرانسه، روسیه، آلمان و چین و ایران در دستیابی به این توافق تأکید کنم.
- هر بازیگری در نظام بینالملل که در پی خواستههای حداکثری باشد و جایگاهی برای طرف مقابل خود باز نکند نمیتواند سخن از صلح و توسعه یافتگی بزند.
- بنا به آن ضربالمثل قدیمی ایرانی، معتقدیم که هرجا که جلوی ضرر گرفته شود، منفعت است. امروز همان روزی است که جلوی ضرر گرفته شده است.
- عملکرد شورای امنیت درگذشته را غیرمنصفانه میدانیم. ایران به دلیل فتوای مهم رهبری و دکترین دفاعی خود هرگز قصد تولید سلاح هستهای را نداشته است.
- پایبندی طرفین به انجام تعهداتشان را، اصلیترین عامل موفقیت در روند اجرایی مذاکرات میدانیم.
- انتظار داریم که کشورهای هسته ای در جهت ایجاد منطقه عاری از سلاح هستهای درخاورمیانه نقشی مثبت ایفاء کنند و اجازه ندهند رژیم صهیونیستی همچنان، تنها مانع بر سر راه تحقق این مهم باشد.
- سیاست ما این است که در فضای جدید، حرکت صلح جویانه خود را در منطقه، بر مبنای همان قاعده بردـبرد، ادامه دهیم.
- خطر بزرگ و اصلی در جهان امروز آن است که، سازمانهای تروریستی به حکومتهای تروریستی تبدیل شوند.
- ما متأسفیم که قیامهای ملی در منطقه ما توسط تروریستها به انحراف کشیده شوند و به جای صندوق رأی، اسلحه و ترور سرنوشت ملتها را تعیین نماید.
- ما همانگونه که در عراق و افغانستان به استقرار دموکراسی کمک کردیم آماده کمک به دموکراسی در سوریه و نیز یمن هستیم.
- ما از تداوم قدرت با رأی ملت و نه اسلحه حمایت میکنیم. ما از حکومت اکثریت با حفظ حقوق اقلیت دفاع میکنیم.
- در برجام تنها در پی دستیابی به یک توافق هستهای نبودیم. ما میخواهیم حرکتی تازه و سازنده را برای بازآفرینی نظم جهانی پیشنهاد کنیم.
- ما میدانیم که تنها راه حفظ و تداوم صلح، توسعه است. صلح بدون توسعه تنها یک زنگ تفریح است.
- ایران با همه ظرفیتهای اقتصادی و فرهنگی خود آمادگی دارد که به کانونی برای مشارکت در سرمایهگذاری صادرات گرا تبدیل شود.
- جهان و بویژه کشورهای منطقه را به تدوین یک “برنامه جامع اقدام مشترک” برای ایجاد جبهه متحد مبارزه با افراطگرایی و خشونت دعوت مینمایم.
- فراموش نکنیم که ریشه های جنگ و ویرانی و ترور امروز در منطقه، در اشغالگری و تجاوز و مداخلات نظامی دیروز نهفته است.
- ما به اراده ملتها در انتخاب نیکی و پاکی و به آینده روشن بشریت برای زندگی در صلح و آرامش باور داریم.
همزمان با سخنرانی حسن روحانی در مجمع عمومی سازمان ملل، گروه هایی از مخالفان جمهوری اسلامی دست به تجمع همراه با نصب پوسترهای اعتراضی زدند.
رئیس جمهوری اسلامی ایران که از دبیرکل سازمان ملل متحد خواسته درباره واقعه منا به دولت عربستان تذکر دهد، بنا به گزارش ها پس از سخنرانی در نشست مجمع عمومی بقیه برنامه های خود در نیویورک را لغو و برای حضور در مراسم انتقال اجساد قربانیان واقعه منا به تهران باز می گردد.