بحران های انسانی که امروز دنیا را فراگرفته است با مرزهای اروپا فاصله زیادی ندارند. سلیل شتی، دبیرکل سازمان حقوق بشری عفوبین الملل با هدف آگاه کردن سران اتحادیه اروپا و مسئولیتی که در قبال افرادی نظیر مهاجران دارند به بروکسل سفر کرد. به همین بهانه، افی کوتسوکوستا، خبرنگار یورونیوز گفتگویی با او انجام داده است:
یورونیوز: آقای شتی با تشکر از اینکه دعوت یورونیوز را قبول کردید. اجازه دهید با خاورمیانه شروع کنیم. عفو بین الملل گفته « واکنش دنیا به بحران سوریه متاسفانه تاکنون کافی نبوده». دلیل شما برای این حرف چیست؟
سلیل شتی: «برای اینکه نتیجه آن تاکنون حدود دومیلیون و نیم پناهنده بوده است. کودکانی را داریم که بر اثر گرسنگی جان می دهند، تنها شش میلیون نفر در درون این کشور آواره شده اند. عفو بین الملل با آگاهی از این مشکل مکررا با استناد به مدارک گفته است که اگر زودتر وارد عمل می شدیم، وضعیت فعلی پیش نمی آمد.
آگاهی از اینکه حدود نود و هفت درصد این دو و نیم میلیون پناهنده، در کشورهای همسایه سوریه، کشورهایی با امکانات کم نظیر اردن و لبنان اسکان یافته اند، برای اروپا که بیشتر حرف زده تا عمل کند، می تواند مفید باشد. تنها چهارده هزار پناهنده سوری دراروپا پذیرفته شده اند که تازه یازده هزار مورد آن مربوط به آلمان است. اتحادیه اروپا بیست و هشت عضو دارد که مشارکت هفده کشور در این زمینه در حد صفر بوده است.»
یورونیوز: به خاطر همین گفتید که رهبران اروپا باید در این مورد شرم سار باشند؟
سلیل شتی: «دقیقا. از نظر من مسئله شرم آوری است. همانطور که شما می دانید و گزارشگر ویژه سازمان ملل هم به آن اشاره کرده اروپا سالانه ظرفیت پذیرایی از حدود دویست و پنجاه هزار پناهنده را حداقل برای پنج سال آینده داراست. اگر امروز اروپا کاری نکند واقعیت این است که خود سوری ها برای آمدن دست به کار خواهند شد. این مسئله اتفاق خواهد افتاد برای اینکه نیکوزیای قبرس با دمشق فاصله زیادی ندارد. بنابراین آنها راه آمدن را پیدا خواهند کرد.»
*یورونیوز: بعد از حادثه تاسف بار لامپدوزا، بحث هایی در سطح اتحادیه اروپا شروع شده است. از یکطرف کشورهای جنوبی اروپا از وضعیت ناعادلانه کنونی شکایت دارند، اینکه بار مهاجرانی که درصدد گذشتن از مرزهای اتحادیه اروپا هستند بر دوش آنهاست و از طرف دیگر، کشورهایی نظیر آلمان، هلند و دانمارک را دارید که می گویند بیشترین تعداد پناهندگان را قبول می کنند. با توجه به این شرایط نظر شما چیست؟ چه باید کرد؟*
سلیل شتی: «اگر از بیرون به مسئله نگاه کنید، درست است که مسائل داخلی اروپا اهمیت خود را دارند ولی از نگاهی کلی تر، اروپا به لحاظ تاریخی، حکم «پیشرو در مسائل حقوق بشری» را داشته است اما وقایع اخیر عکس این را نشان می دهد. اینکه چگونه هزاران مهاجر و پناهجو به دریا برگردانده شده اند و در همین چند سال اخیر در مدیترانه غرق شده اند یا در جاده های زمینی تنها رها شده اند، عمق مسئله را نشان می دهد درحالیکه آنها از ترس اعدام و شکنجه در کشورهای خود، راهی اروپا شده بودند و بازگرداندن آنها اغلب به قیمت جانشان تمام شده است. زنان و کودکان هم اگر موفق به رساندن خود به کشورهایی نظیر یونان یا ایتالیا شده اند اغلب با برخورد بد مواجه و خود را در مراکز بازداشت و زندان دیده اند. این نظر که اروپا با آنها برخورد عادلانه ای دارد متاسفانه درست نیست.»
یورونیوز: به نظر شما حادثه لامپدوزا توانست اتحادیه اروپا را بیدار کند؟
سلیل شتی: «اینگونه فکر می کردیم. واقعیت تلخی بود که چند ماه پیش رخ داد و مردم و سران اروپا را آگاه کرد اما اگر به آنچه در عمل روی می دهد توجه کنید به جز برگزاری نشست و صدور بیانیه های شفاهی، درعمل چیز زیادی تغییر نکرده است. برای همین است که به بروکسل آمده ام.»
یورونیوز: بعد از حادثه لامپدوزا، اتحادیه اروپا برنامه «کنترل و نظارت بر مرزهای اروپا» را در دستور کارخود قرار داد که انتقادهای شدیدی از سوی سازمان های حقوق بشری متوجه آن است. شما فکر نمی کنید که نظام بهتر کنترل مرزها، از غرق شدن افراد بیشتری در دریا جلوگیری کند؟
سلیل شتی: «قطعا. اگر سیستم تحقیقاتی و نجات مناسب تری وجود داشته باشد، اگر برای نجات جان آدمها راههای بهتری از اینگونه پیاده کردن آنها از عرشه بوجود بیاید و اگر معنای همه این کارها تضمین و تقسیم مسئولیت ها باشد، بنظر من می تواند مفید باشد اما این به مسئله «نظارت» مربوط نمی شود و بیشتر به چگونگی حفاظت از جان انسانها برمی گردد.
زندگی یک سوری همانقدر ارزش دارد که زندگی یک اروپایی، و ما نمی توانیم این مسئله را انکار کنیم. هیچکس انتظار ندارد که اروپا مرزهای خود را بدون هیچ قاعده و مقرراتی بازکند ولی می تواند این کار را به شیوه ای قاعده مند اعمال کند. در مورد لزوم رسیدگی «پرونده به پرونده» به تقاضاهای پناهجویان، آیین دادرسی بین المللی روشن است ولی در عمل بسیاری از کشورهای اروپایی خیلی راحت همه را به زندان می فرستند.»
یورونیوز: اجازه دهید به مسائل اروپا بپردازیم. احساسات ضد مهاجران در سراسر اروپا در حال افزایش است و خیلی از احزاب راست افراطی بر روی این مسئله سرمایه گذاری می کنند. این عامل اوضاع را پیچیده تر می کند. اینطور نیست؟
سلیل شتی: «پیچیده می کند اما مثل عذر و بهانه هم از آن استفاده می شود. واقعیت فشارهای اقتصادی و سیاستهای ریاضتی است که موجب قدرت گرفتن احزاب راستگرا شده اما فراموش نکنید اتحادیه اروپا حول محور ارزش های حقوق بشری، آزادیهای اساسی و احترام به همه افراد بشر تشکیل شده است. بنابراین باید به این ارزش ها بازگردیم. نهادهای اروپایی بوجود آمده اند تا از قوانین آن حفاظت کنند. بعنوان نمونه دستورالعمل مربوط به «برابری نژادی» به نهادهای اروپایی اجازه می دهد، کشورهای عضوی را که علیه کولی ها یا مهاجران تبعیض قائل می شوند، تحت تعقیب قرار دهد.»
یورونیوز: معمولا وقتی درباره نقض حقوق بشر و یا بحران انسانی صحبت می کنیم، بیشتر مردم آفریقا، خاورمیانه و آسیا به ذهن می آیند. اما طی سالهای گذشته شاهد بحران اجتماعی در کشورهایی نظیر یونان بوده ایم که سیاستهای ریاضتی اعمال کرده اند. فکر می کنید ارزشهای حقوق بشری فدای حل مسائل مالی دولتها شده اند؟
سلیل شتی: «متاسفانه نشانه هایی از این روند دیده شده است و واقعا برعهده اتحادیه اروپاست تا در این مسئله که در حوزه صلاحیتش قرار دارد، مداخله کند. سیاستهای ریاضتی نباید به قیمت زیر پا گذاشتن حقوق بشر تمام شود و این یک مشکل واقعی است.»
یورونیوز: آیا برای اروپا پیشنهاد خاصی به ذهنتان می رسد؟
سلیل شتی: «قبل از اجرای تدابیر ریاضتی، دولتها باید تاثیراتی را که این تدابیر می توانند بر مردم بویژه اقشار آسیب پذیر بگذارند محاسبه کنند. مثلا اگر قرار است در پی اجرای سیاستهای ریاضتی، مردم از واحد های مسکونی دولتی به اجبار بیرون انداخته شوند، به نظرمن ضرورت دارد تا نهادهای اروپایی و دولتهای عضو با آگاهی به این موضوع، از قبل فکری برای آن بکنند نه اینکه بگذارند کار از کار بگذرد.»
یورونیوز: آقای شتی، تاثیر سازمان عفو بین الملل را بر روند تصمیم گیری ها چه می دانید؟ آیا رهبران سیاسی به توصیه های شما عمل می کنند؟
سلیل شتی: «آیا به حرفهای ما گوش می دهند؟ آیا تحت تاثیر نظرات ما قرار می گیرند؟ معتقدم که اینگونه است ولی نکته مهم برای ما این است که حقوق بشر، مجموعه جهانشمولی از حق هاست و بنابراین حرفهای ما برپایه اینکه کسی به ما گوش کند یا نکند، قرار ندارد. ما می خواهیم که با گفتن حقایق، شفاف سازی کنیم و به نظرم در طول زمان، برتری با حقانیت و عدالت خواهد بود.»
یورونیوز: آیا به آینده خوشبین هستید؟
سلیل شتی: «همیشه خوشبینم. این طبیعت کار من است.»