با وجود گذشت نزدیک به دو ماه از انتخابات پارلمانی ایتالیا، احزاب این کشور هنوز موفق به تشکیل دولت ائتلافی نشده اند. حزب دموکرات ایتالیا موفق به کسب اکثریت در مجلس نمایندگان شده اما نتوانسته اکثریت را در سنا به دست بیاورد. سنای این کشور میان سه حزب دموکرات، حزب مردم آزادی به رهبری سیلویو برلوسکونی و حزب وابسته به بپه گریلو به نام جنبش پنج ستاره تقسیم شده است.
پی یر لوییجی برسانی، رهبر حزب دموکرات که اکثریت مجلس را در اختیار گرفته، ماموریت دارد دولت جدید را تشکیل دهد. مشکل این است که حزب وی برای تشکیل دولت به تنهایی اکثریت لازم را ندارد و در نتیجه، پی یر لوییجی برسانی باید با احزاب دیگر برای تشکیل دولت ائتلافی به توافق برسد. به همین منظور، در راس حزب چپ دموکرات، مذاکره با حزب جنبش پنج ستاره را آغاز کرده اما این مذاکرات به نتیجه ای نرسید.
پس از این ناکامی بود که یکی از سناتورهای جنبش پنج ستاره از تصمیم این حزب برای رای عدم اعتماد به حزب دموکرات و دولتی که توسط پی یر لوییجی برسانی تشکیل شود، خبر داد.
حزب دموکرات حتی برای تشکیل این دولت ائتلافی به سراغ حزب راست مردم آزاد به رهبری سیلویو برلوسکونی رفت. امری این حزب را به دو دستۀ موافق و مخالف تقسیم کرد و پی یر لوییجی برسانی را در موقعیت نامطلوبی قرار داد.
وی در توضیح دلایل خود برای رفتن به سراغ حزب برلوسکونی برای تشکیل یک دولت ائتلافی فراگیر می گوید: “مخالفان باید بگویند که چرا با ائتلاف فراگیر مخالفت می کنند و نظرات خود را مطرح کنند. اینکه ما از سیلویو برلوسکونی خوشمان نمی آید که دلیل نشد. این یک دلیل قابل قبول نیست و نمی تواند پاسخی برای این مشکل باشد. اینکه ما از برلوسکونی خوشمان نمی آید نمی تواند پاسخگوی حل مشکلات باشد.”
همزمان با این معضل، مسالۀ دیگری که ایتالیا با آن طی روزهای گذشته درگیر بود، پایان یافتن دورۀ ریاست جمهوری جیورجیو ناپولیتانو است. وی به دلیل اتمام دورۀ ریاست جمهوری، خود بخود نمی توانسته دستور برگزاری انتخابات مجدد برای خروج از این بن بست را صادر کند. انتخاب مجدد وی به عنوان رییس جمهوری ایتالیا که سرانجام پس از شش رای گیری میان احزاب مختلف میسر شد، حالا می تواند راهی برای خروج از این بن بست باز کند.
با این وجود، اختلافات درونی حزب دموکرات و عدم رای کامل اعضای این حزب به نامزد معرفی شده، یعنی رومانو پرودی برای ریاست جمهوری، زمینه های اعلام استعفای پی یر لوییجی برسانی از رهبری این حزب را فراهم کرد. به این ترتیب، وی خود بخود از تشکیل دولت ائتلافی در راس حزب دموکرات که اکثریت مجلس را در اختیار دارد، کنار گذاشته می شود. انتخاب مجدد جورجیو ناپولیتانو به ریاست جمهوری، به وی امکان فراخواندن رهبران احزاب ایتالیا، برای یافتن راه برون رفت از بحران عدم توافق برای تشکیل دولت جدید می دهد.
امری که به نظر دشوار می آید چرا که از هم اکنون، طرفداران و رهبران حزب جنبش پنج ستاره، یکی از احزاب مهم در سنا به خیابان ها آمده اند و ابقای رییس جمهور را یک توافق پشت پرده میان حزب دموکرات و حزب مردم آزادی می دانند.