باراک اوباما پس از انتخاب مجدد خود در ماه نوامبر گذشته، دیگر دغدغه انتخاب مجدد را نداشت و حال با قدرت بیشتری می توانست اولویت های خود را به اجرا بگذارد، اولویت هایی که برخی از آنها به وعده های انتخاباتی سال 2008 وی باز می گشت.
او پس از پیروزی مجدد در انتخابات ریاست جمهوری برنامه های آینده خود را چنین اعلام کرد:“چالش هایی وجود دارد که حل آن تنها با همکاری هر دو حزب میسر است و من به همین منظور بر آنم تا ظرف چند هفته آینده با رهبران هر دو حزب گفتگو کنم تا راه حلی برای این چالش ها بیابیم، چالش هایی از جمله کسری بودجه، اصلاح قوانین مالیاتی، سیستم مهاجرت و رفع وابستگی به نفت خارج. باید کارهای زیادی انجام دهیم.”
اوباما وعده داده بود که میزان مالیات ثروتمندان را افزایش خواهد داد، امری که در تضاد با نظرات جمهوری خواهان است. بنابراین رئیس جمهوری و جمهوری خواهان باید در پایان ماه مارس بر سر افزایش سقف بدهی و کاهش هزینه ای دولت فدرال با یکدیگر به توافق برسند. اما چشم انداز دستیابی به توافق چندان روشن نیست.
توماس مان، تحلیلگر ارشد موسسه بروکینگ در این مورد می گوید:“در حال حاضر که نقطه نظرات دو حزب فاصله زیادی با یکدیگر دارد، فکر نمی کنم که اوباما دارای سرمایه سیاسی باشد. پس از پیروزی چشمگیر و بی چون و چرای اوباما در انتخابات سال 2008، او تصور می کرد سرمایه سیاسی بزرگی به دست آورده است اما دیدیم که جمهوری خواهان هیچ احترامی برای این سرمایه سیاسی قائل نشدند. آنها با هر کاری که اوباما تلاش کرد انجام دهد، مخالفت کردند. بنابراین انتظار نمی رود که جمهوری خواهان این بار هم با اوباما همکاری کنند.”
در سال 2011، هنگامی که بحران بودجه بالا گرفته بود، اوباما با دعوت از جان بِینر، رئیس مجلس نمایندگان به بازی گلف، سعی کرد تا خود را به جمهوری خواهان نزدیک کند، تلاشی که حاصلی در بر نداشت.
اما هنگامی که اوباما به بهانه عدم معاشرت با دیگران مورد انتقاد قرار گرفته بود، او از خود چنین دفاع کرد:“من آقای بینر را دوست دارم و هنگامی که با هم گلف بازی کردیم خیلی به ما خوش گذشت، اما این باعث توافق در سال 2011 نشد. هنگامی که من اینجا در پیک نیک کنگره هستم، افراد با خانواده هایشان می آیند و عکس می گیرند و من و میشل رفتار خوبی با آنها داریم و خیلی هم به ما خوش می گذرد. اما این باعث نمی شود که آنها مرا به عنوان یک سوسیالیست ولخرج مورد انتقاد قرار ندهند.”
با اینحال پرزیدنت اوباما اعلام کرد که در دوره دوم ریاست جمهوری اش وقت بیشتری برای معاشرت با دیگران خواهد داشت، زیرا دخترانش بزرگتر شده اند و نمی خواهند تمام وقتشان را با پدرشان بگذرانند.
برای بررسی بیشتر این مطالب، گفتگویی داشتیم با ایان میلهایزر از صندوق پیشرفت برای آمریکا که در ذیل خواهد آمد:
یورونیوز:“در مورد اینکه آقای اوباما در دور اول ریاست جمهوری اش چقدر به وعده هایش عمل کرده، مباحث زیادی مطرح است و اوباما قصد دارد بسیاری از آنها را در دوره دوم عملی کند. حال می خواستم نظر شما را به عنوان یک تحلیلگر خط مشی قانون اساسی، در این مورد بدانم. به نظر شما چشم انداز های واقعی او در دوره دوم چه خواهد بود و او از چه انگیزه خواهد گرفت؟”
میلهایزر:“به نظر من دو موضوع در برنامه او از اهمیت خاصی برخوردار است و آن، بحث اسلحه و مهاجرت است. او قصد حل این مسائل را دارد. اما آن چیزی که به او فشار وارد می آورد این است که مجلس نمایندگان متاسفانه، درگیر تاکتیک های خطرناکی است.
برای مثال آنها اوباما را تهدید کرده اند که چنانچه سریعا حقوق و مزایای افراد مسن، فقرا و سایر گروه هایی که به کمک مالی نیاز دارند را کاهش ندهد، وضعیتی به وجود خواهند آورد که دولت از ایفای تعهدات مالی اش باز بماند. بنابراین، متاسفانه من بر این باورم که اوباما مجبور است با آنها رو در رو شود و امیدوارم که راهی برای خنثی کردن نقشه آنها داشته باشد.” یورونیوز:” آمریکایی ها برای قانون اساسی خود اهمیت خاصی قائلند. آیا این مطلب اوباما را برای حل مشکل سلاح تحت فشار قرار می دهد و یا اینکه به او کمک خواهد کرد؟”
میلهایزر:“به نظر من اصلاحیه دوم قانون اساسی آمریکا، داشتن سلاح گرم را تایید می کند و تفسیری که دیوان عالی آمریکا نیز اخیرا از این اصلاحیه داشته، حق مالکیت شخصی سلاح را مورد تاکید قرار داده است. اما به عقیده من باورهای غلط در مورد این اصلاحیه از واقعیت آن فراتر رفته است. اگر شما به رای دیوان عالی که توسط یکی از محافظه کار ترین قضات دیوان عالی یعنی قاضی آنتونین اسکالیا نوشته شده، توجه کنید، متوجه خواهید شد که راه را برای بسیاری از قوانین محدود کننده سلاح باز گذاشته است. بنابراین، رئیس جمهوری و کنگره راه های زیادی برای تدوین مقررات حمل و نگهداری سلاح خواهند داشت.”
یورونیوز:“سازش های دشواری که در بحث پرتگاه مالی به وجود آمد چگونه می تواند تلاش های اوباما در احیا اقتصادی و ایجاد شغل را تحت تاثیر قرار دهد؟
میلهایزر:“جدال بزرگ بعدی در ماه فوریه و زمانی خواهد بود که کنگره مجبور است لایحه ای را به تصویب برساند، لایحه ای عادی که در طول سال ها، بارها و بارها بدون هیچ بحثی تصویب شده است و اگر این لایحه تصویب نشود آمریکا برای بازپرداخت بدهی های خود دچار مشکل خواهد شد و در نتیجه عواقب فاجعه باری برای اقتصاد جهان خواهد داشت. همه می دانند که با اقتصاد جهانی نمی توان بازی کرد.
در سال 2011، برای اولین بار در تاریخ آمریکا، جمهوری خواهان مجلس نمایندگان تصمیم گرفتند که از این مسئله به عنوان یک اهرم فشار استفاده کنند. بنابراین خیلی مهم است که پرزیدنت اوباما راهی برای مقابله با این ترفند جمهوری خواهان پیدا کند.
اینکه بگوییم اختلاف داریم و برای تعیین سیاست مالیاتی باید با یکدیگر مذاکره کنیم یک چیز است و اینکه همه به دنبال گروگانگیری برای کسب امتیاز از طرف مقابل باشیم چیز دیگری است. این دقیقا همان اتفاقی است که اینجا رخ می دهد و اگر جمهوری خواهان این گروگان را بکشند تمام دنیا دستخوش رکودی فاجعه بار خواهد شد.”
یورونیوز:“به نظر شما آیا در این مراسم تحلیف هم شاهد همان شور و هیجان مردم در دور اول خواهیم بود؟”
میلهایزر:“من فکر می کنم کم و بیش شاهد ابراز احساسات مردم باشیم اما بسیاری از مردم به این دلیل در دور دوم به اوباما رای دادند که از برنامه های رامنی ترسیده بودند. آنها از این خوشحال بودند که به رئیس جمهوری رای می دهند اما این لزوما به این معنی نیست که شما شاهد همان شور و هیجانی باشید که در اولین مراسم تحلیف روی داد.
یورونیوز:” ایان با تشکر فراوان از حضور شما”