بیش از نه ماه است که شورشیان اسلام گرا کنترل شمال مالی را در دست دارند. جنبش های مسلح از جمله اکمی شاخه القاعده در شمال افریقا، انصارالدین و جنبشی موسوم به “یکتاپرستی و جهاد در آفریقای غربی” با غلبه بر استقلال طلبان طوارق قوانین شرع را به اجرا گذشته اند.
این منطقه کویری، مساحتی برابر با یک سوم ایران دارد. شهرهای تومبوکتو، گائو و کیدال، امروز، مرکز تدافعی نیروهای جهادی هستند. عملیات نظامی ارتش فرانسه پیشروی آنها را در مرز شهر کونا متوقف کرد.
پس از گذشته دو دهه؛ نظام سیاسی کشور که بر انتخابات بدور از خشونت بنا نهاده شده بود با کودتای نظامیان در 22 ماه مارس سال گذشته میلادی، فرو ریخت. خلا قدرت در پی کودتا، امکان قدرتمند شدن جنبش های افراطی اسلامگرا را فراهم کرد.
علاوه بر آن، سقوط رژیم قذافی در لیبی و گسترش فروش اسلحه در منطقه جهادگران را آنقدر از بعد نظامی پرتوان کرد که در نخستین روز عملیات “سروال” موفق به سرنگونی یک هلیکوپتر ارتش فرانسه شدند.
تومبوکتو، میراث جهانی یونسکو، در نه ماه اخیر، یکی از بی رحمانه ترین و خشن ترین دوران تاریخ خود را تجربه کرده است. اجرای قوانین شرع به خشن ترین نحو ممکن نظیر اعدام، قطع عضو و شلاق به اجرا گذاشته شده است.
یک تحلیلگر مسایل سیاسی مالی در سپتامبر گذشته با تاکید بر اینکه “وضعیت در این منطقه وحشتناک و غیر قابل کنترل” است افزود: “اگر تحولات مالی را جدی نگیریم اسلام گرایان افراطی به زودی کنترل تمام کشور را در دست خواهند گرفت.”
بسیاری از کارشناسان بر این باورند که هدف اسلام گرایان افراطی از مبارزه در مالی، ایجاد افغانستانی دیگر است. خطری جدی که تمامی کشورهای افریقایی اطراف مالی را نیز تهدید می کند.
در همین زمینه یورونیوز با آن گوییدی چلی، کارشناس و تحلیلگر مسایل کشورهای عرب و مسلمان گفتگویی انجام داده که متن آن در ادامه آمده است.
یورونیوز: برای دریافتی بهتر از مسائل مالی، آن گوییدی چلی با ماست!
آن! شما کارشناس مسائل کشورهای عرب و مسلمان هستید. سال های طولانی نیز مسئولیت هایی در وزارت خارجه فرانسه داشته اید و اکنون یک متخصص مستقل در موسسه مطالعات تروریسم بین الملل هستید. پرسش اول من ساده است: آیا فرانسه درگیر یک مناقشه طولانی نشده و آیا خطر در بن بست قرار گرفتن در مالی وجود ندارد؟
گوییدی چلی: “درحال حاضر کارهایی که پیش می رود نسبتا سریع است. مسئله ای که موجب نگرانی، نه تنها برای نیروهای فرانسوی بلکه برای همه نیروهای مستقر بین المللی است، بن بست در کار از بین بردن کامل این گروه ها در منطقه است.
نگرانی دوم، شکل گیری مجدد این گروه ها در جایی دیگر است. آیا نیروهای تازه ای استخدام می کنند یا در پناه حمایت از خارج قوی تر می شوند و باتلاقی ایجاد می کنند؟ این ها مسائل مهم در این مرحله از کار هستند.”
یورونیوز: آیا تصمیم بر قطع روند اسلامی شدن قاره آفریقاست؟
گوییدی چلی: “منطقه ساحلی توسط دولت های هم مرز، بدون هر گونه کنترل واقعی رها شده است. به محض اینکه امکان رخنه باشد، این شبکه ها خود را مستقر می کنند. در نهایت خطر اینست که آن ها نفوذ خود را با زور گسترش دهند، بنابراین باید از قبل با مداخله جلوی پیش روی آن ها را گرفت.”
یورونیوز: آیا دلیلی برای ترس از اینکه این بشکه باروت در انتظار اروپا باشد وجود دارد؟
گوییدی چلی: “فرانسوی ها به روشنی گفته اند که علیه تروریسم می جنگند. بدیهی است که وقتی کسی هزاران کیلومتر دورتر برای مقابله با شبکه های خشونت می رود، شما نیز برای ایمن کردن اروپا سنگر بندی می کنید.”
یورونیوز: آیا اسلام گرایان رادیکال در تلاش برای به تله انداختن جامعه بین المللی، از طریق کشاندن نبرد به منطقه ساحلی که چندین برابر فرانسه وسعت دارد، نیستند؟ آیا خطر احتمالی تکرار سناریوی افغانستان وجود ندارد؟
گوییدی چلی: “این گروه ها دست به هر کاری زده اند تا این منطقه را به جبهه تازه ای بین غرب و جهان مسلمانان تبدیل کنند. طرح آن ها کشاندن نیروهای خارجی برای تبدیل اینجا به منطقه جنگ بود.”
یورونیوز: افراط گرایان فرانسه را تهدید کرده اند. آیا اکنون فرانسه و تمام اروپا با خطر واقعی عملیات تروریستی روبروست؟
گوییدی چلی: “در حقیقت سال هاست که آن ها با القاعده در شمل غربی آفریقا، فرانسه را به عنوان دشمن شماره یک هدف قرار داده اند. بدیهی است می توان گفت که با وارد شدن فرانسه در یک جنگ واقعی، آن ها نیز وارد جنگی تمام عیار می شوند.
در فرانسه ما سیستم های امنیتی را گسترش داده ایم و کشور تهدید را تشخیص داده است. اما این به سیاست خارجی فرانسه راه نخواهد یافت.”