افزایش هزینه دفاعی غرب بهدلیل نگرانی از قدرت نظامی چین و روسیه

موسسه بینالمللی مطالعات امنیت (IISS) در گزارشی که روز جمعه منتشر کرد، نوشت: «ایالات متحده آمریکا باعث افزایش هزینههای دفاعی غرب در سال ۲۰۱۸ شده تا جلوی پیشرفت چین و روسیه در دسترسی به فناوری پیشرفته نظامی را بگیرد.»
دونالد ترامپ، رییسجمهوری آمریکا همچنین به احتمال زیاد در کنفرانس ناتو که در ماه آوریل (اردیبهشت) برگزاری میشود کشورهای اروپایی را متقاعد خواهد کرد تا بار دیگر هزینه بیشتری را به این موضوع اختصاص دهند. در این مورد، دولتهای اروپایی باید ۱۰۲ میلیارد دلار هزینه کنند تا بتوانند از پس این خواسته آمریکا برآیند.
ترامپ ۱۱ ژوئیه و در جریان نشست سران ناتو در بروکسل نیز از رهبران کشورهای عضو سازمان پیمان آتلانتیک شمالی (ناتو) خواسته بود تا چهار درصد تولید ناخالص داخلی خود را صرف هزینههای نظامی کنند.
به اینستاگرام یورونیوز فارسی بپیوندید
هزینههای جهانی در زمینه سلاح و دفاع در سال ۲۰۱۸ حدود ۱.۸ درصد افزایش داشته و به ۱.۶۷ تریلیون دلار رسیده است. همچنین بر اساس دادههای منتشر شده توسط گزارش «توازن نظامی» در کنفرانس امنیت مونیخ، ایالات متحده آمریکا به تنهایی مسوول دست کم نیمی از این سطح افزایش است.
افزایش بودجه نظامی در چین
دولتهای غربی درباره به روز شدن توان دفاعی هوایی و زمینی روسیه در شبه جزیره کریمه دغدغههایی دارند. شبه جزیره کریمه در تاریخ ۱۷ مارس ۲۰۱۴، در یک رفراندوم با رای ۹۶ درصد مردم این شبه جزیره به روسیه پیوست. کشورهای غربی از این واقعه با نام «اشغال نظامی کریمه توسط روسیه» یاد میکنند و از آن تاریخ این مساله به یکی از درگیریهای میان روسیه و غرب مبدل شده است.
در کشور چین نیز با اینکه رشد کند اقتصادی به تدریج موجب کاهش هزینهها شده اما بودجه نظامی بین سالهای ۲۰۱۷ تا ۲۰۱۸ حدود ۶ درصد افزایش یافته است.
قدرت چین نیز در حال ورود به مرحله تازهای است چنانچه آنها هواپیماهای بدون سرنشین را تولید کرده اند. پکن نیز نیروهای هوایی خود را ارتقا داده است و به فناوریهای جدید از جمله موشکهای کروز با سرعت بالا و هوش مصنوعی روی آورده است.
عدم شفافیت در خاورمیانه و شمال آفریقا
ترامپ کماکان فشارش بر متحدان ناتو برای افزایش هزینه دفاعی تا دو درصد از تولید ناخالص داخلی خود را ادامه خواهد داد. از اواخر سال ۲۰۱۸ انجام این کار به این معنا بوده که دولتهای اروپایی عضو ناتو باید ۱۰۲ میلیارد دلار بیش از هزینهای که این روزها میپردازند، پرداخت کنند. در این گزارش همچنین فقدان جدی شفافیت در مورد هزینهکرد نظامی در خاورمیانه و شمال آفریقا مطرح شده، جایی که هزینههای نظامی ۴ تا ۱۱ درصد هزینه تولید ناخالص داخلی کشورها را شامل میشود. این گزارش همچنین تاکید کرده که «هیچ ارزیابی مالی در مورد سوریه و لیبی و یا بهویژه کشورهای غیرشفاف مانند قطر و امارات در دسترس نبوده است.»
بیشتر بخوانید: