«تنها درخواست آمریکاییها این بود پایگاههای نظامی آنان در افغانستان حفظ شود.»
گفتگوهای اخیر آمریکا با طالبان ثمربخش گزارش شده است.
برخی منابع آگاه از وجود «نشانههای بسیار مثبت» در گفتگوهای هفته گذشته میان فرستادگان ایالات متحده و نمایندگان طالبان در دوحه، پایتخت قطر خبر دادهاند. این منابع همچنین گفتهاند دو طرف بر سر ادامه مذاکرات به توافق رسیدهاند.
خبر دیدار هیئت آمریکایی به ریاست آلیس ولز، معاون وزیر خارجه آمریکا در آسیای مرکزی و جنوبی با نمایندگان گروه طالبان افغانستان نخستین بار در روزنامه وال استریت ژورنال منتشر شد، اما تاکنون تأئید نشده بود. یک مقام طالبان که عضو هیئت ۴ نفره مذاکرهکنندگان این گروه بوده، این دیدار را «بسیار مثبت» ارزیابی کرده و گفته است که نشست دوحه در «فضایی دوستانه» برگزار شد.
این مقام افغان با این حال افزود: «البته نمیتوان این نشست را مذاکرات صلح نامید زیرا برای برگزاری سلسله نشستهای رسمی دیگری نیز تصمیمهایی گرفته شده است. ما توافق کردیم که بار دیگر به زودی با یکدیگر دیدار کنیم تا از راه گفتگو برای مشکل درگیریها در افغانستان چارهای بیابیم.»
این مقام طالبان که نام او فاش نشده همچنین گفته است که مذاکرات بدون حضور مسئولان دولت کابل انجام شده است. به گفته او طی این مذاکرات که با چراغ سبز مسئولان عالی آمریکا و رهبران طالبان انجام شد طرفین در مورد پیشنهادی گفتگو کردند که بر اساس آن نیروهای طالبان میتوانند بدون آن که مورد حمله قرار گیرند در دو ولایت آزادانه رفت و آمد کنند. این پیشنهادی است که آقای غنی پیش از این آن را رد کرده بود.
دو طرف همچنین در مورد حضور نمایندگان طالبان در دولت افغانستان گفتگو کردند.
بیشتر بخوانید:
امرالله صالح: طالبان با لشکر پاکستانی آمدند و تاکستانهای ما را از بین بردند
طالبان پیشنهاد تمدید آتشبس از سوی ریشسفیدان محلی را رد کرد
مقام مذاکره کننده طالبان به رویترز گفته است: «تنها درخواست آمریکاییها این بود پایگاههای نظامی آنان در افغانستان حفظ شود.»
وی همچنین یادآوری کرده که نمایندگان دو طرف در ماههای اخیر دو بار دیگر با یکدیگر دیدار کردهاند. رویترز به نقل از یکی دیگر از مقامهای رسمی طالبان مینویسد: «ما تاکنون سه نشست [با آمریکاییها] برگزار کردهایم و به این نتیجه رسیدهایم که برای دستیابی به نشستهایی سازنده، گفتگوهای خود را ادامه دهیم.»
به گفته این نماینده طالبان طرفین در مرحله اول در مورد تبادل اسرا مذاکره میکنند تا بهتر بتوانند به گفتگوهی صلح در افغانستان دست یابند. او در عین حال افزود: «هیئت نمایندگی ما تأکید کرد که برقراری صلح تنها در صورت خروج تمامی نیروهای خارجی از افغانستان مقدور خواهد بود.»
فرد سومی از مقامهای رسمی افغانستان نیز به رویترز گفته است که آمریکا در مذاکرات یاد شده تلاش کرده است تا طالبان را به پذیرفتن آتشبس در ایام عید قربان تشویق کند. قرار است دو طرف یک بار دیگر پیش از فرا رسیدن عید قربان با یکدیگر دیدار کنند، اما زمان دقیق این دیدار هنوز تعیین نشده است.
خبرگزاری رویترز همچنین به نقل از یک مقام آمریکایی مینویسد که آمریکا در برگزاری مذاکرات صلح نقش دارد، اما استقرار صلح در این کشور بستگی به تصمیم خود افغانها دارد.
دیدار نمایندگان آمریکا و طالبان در حالی برگزار میشود که نیروهای دو طرف بعد از ۱۷ سال جنگ در افغانستان، برای نخستین بار به یک توافق آتشبس سه روزه به مناسبت عید فطر در ماه گذشته دست یافته بودند. محمد اشرف غنی، رئیس جمهوری افغانستان در آن زمان تلاش کرد تا این آتشبس را تمدید کند، اما گروه طالبان پیشنهاد تمدید را نپذیرفت. غنی پس از آن از تلاشی دوباره برای دستیابی به توافق آتشبس در ایان عید قربان خبر داده بود.
آمریکا و طالبان یک بار دیگر نیز در سال ۲۰۱۵ برای دستیابی به آتشبس تلاش کرده بودند، اما بر سر این موضوع به توافقی نرسیدند.