همزمان با دیدار نخست وزیر کردستان عراق از آلمان، جمعی از شهروندان کرد عراق در اعتراض به گسترش فساد اقتصادی دست به تظاهرات زدند.
آلمان میگوید به شرط حل و فصل اختلاف میان اقلیم کردستان با دولت مرکزی بغداد، کمکهای خود به عراق را ادامه خواهد داد. این مطلب را زیگمار گابریل، وزیر امور خارجه آلمان در دیدار با نچیروان بارزانی، نخست وزیر اقلیم کردستان عراق در برلین، پایتخت آلمان مطرح کرد.
وی روز دوشنبه پس از این دیدار گفت: «ما از عراق به عنوان یک کشور یکپارچه حمایت میکنیم. ما قصد داریم به این حمایت ادامه دهیم اما شرط این کار آن است که دولت عراق تنشهای داخلی خود را به روش مسالمتآمیز و دموکراتیک حل کند و راهی برای برونرفت از وضعیت کنونی بیابد.»
آلمان یکی از بزرگترین کمککنندگان به دولت عراق است. ارزش کمکهایی که دولت آلمان از سال ۲۰۱۴ تا کنون با اهداف بشردوستانه و حفظ ثبات و توسعه به این کشور اهدا کرده به بیش از یک میلیارد یورو میرسد.
وزیر خارجه آلمان یادآوری کرد که کشورش به منظور برقراری امکان گفتگو میان دولت مرکزی عراق و اقلیم خودمختار کردستان، در زمینه برگزاری همهپرسی هشدار داده بود.
اکثریت رأیدهندگان کرد با شرکت در همهپرسی استقلال در تاریخ ۲۵ سپتامبر (۳ مهر)، تمایل خود به جدایی از عراق و تشکیل نخستین دولت مستقل کرد را نشان دادند. با رد نتیجه این همهپرسی از سوی دولت بغداد، ارتش عراق با یورش به نیروهای پیشمرگه مناطق مورد مناقشه در شمال این کشور را باز پس گرفت.
زیگمار گابریل همچنین اعلام کرد که برلین دولت بغداد را برای پذیرش درخواست گفتگو از سوی دولت محلی کردستان تشویق میکند.
نخست وزیر کردستان در این دیدار از دولت آلمان خواست تا نقش مهمتری در اتحاد عراق ایفا کند. نچیروان بارزانی همچنین از دولت آلمان به خاطر حمایت این کشور از نیروهای پیشمرگه در نبرد علیه داعش تشکر کرد.
نچیروان بارزانی روز یکشنبه به دعوت رسمی دولت آلمان به همراه یک هیأت عالیرتبه از مقامهای اقلیم کردستان وارد آلمان شد.
ادامه مأموریت نظامی آلمان در کردستان عراق
نمایندگان مجلس آلمان هفته گذشته طرحی را تصویب کردند که بر اساس آن، مأموریت نظامیان آلمانی به منظور حمایت از عراق در شمال این کشور تا پایان ماه مارس سال آینده میلادی به استعداد ۱۵۰ نفر افزایش خواهد یافت. در عین حال افزایش تنشها میان دولت اربیل و بغداد از هم اکنون تردیدهایی را در مورد ادامه حضور نظامی آلمان در کردستان به وجود آورده است.
از سوی دیگر با وجود بحران سیاسی داخلی در آلمان و شکست اخیر احزاب این کشور در تشکیل ائتلاف، معلوم نیست آقای گابریل در دولت این کشور به عنوان وزیر خارجه بماند.
تظاهرات و تنش در کردستان عراق
روز دوشنبه همزمان با دیدار نخست وزیر کردستان عراق از آلمان، جمعی از شهروندان کرد عراق در اعتراض به گسترش فساد دست به تظاهرات زدند و خواستار استعفای دولت اقلیم خودمختار کردستان شدند.
تظاهرکنندگان خشمکین در استان سلیمانیه دفتر پنج حزب سیاسی این کشور و نیز یک ساختمان خدمات امنیتی اقلیم کردستان را به اتش کشیدند. یکی از مسئولان حزب گوران کردستان به نام عبدالرزاق شریفی با تأئید این خبر گفت بر اثر آتش سوزی این ساختمانها در شهر پیرمگرون واقع در ۳۰ کیلومتری شمال غربی سلیمانیه به کسی آسیب نرسیده است. در عین حال برخی رسانههای محلی از زخمی شدن دهها نفر از معترضان و نیز جند تن از اعضای احزاب سیاسی کردستان در دفاتر اتش گرفته خبر دادهاند.
به گفته شریفی، تظاهرکنندگان که نسبت به وضعیت بد اقتصادی در اقلیم کردستان از زمان همهپرسی سوم مهر گذشته به این سو به شدت اعتراض داشتند به طور مشخص به دفاتر حزب دموکراتیک کردستان (متعلق به مسعود بارزانی، رئیس پیشین اقلیم کردستان)، اتحادیه میهنی کردستان (پایهگذاری شده به دست جلال طالبانی)، حزب گوران، جماعت اسلامی و گروه اسلامی یورش بردند.
در سلیمانیه، پلیس برای ممانعت از نزدیک شدن تظاهرکنندگان به دفاتر احزاب سیاسی، از گاز اشکآور استفاده کرد.
از سوی دیگر گروهی از معترضان کرد جاده اصلی سلیمانیه به اربیل را مسدود کردند. گفته میشود یوسف محمد، رئیس پارلمان کردستان عراق نیز به جمع معترضان ضعف و فساد در تشکیلات اجرایی منطقه پیوسته است.
بر اساس گزارشهای رسیده، شمار تظاهرکنندگان روز دوشنبه در سراسر اقلیم کردستان به ویژه در دو شهر اصلی آن یعنی سلیمانیه و اربیل به هزاران نفر میرسید. بسیاری از کارکنان دولت که حقوقشان پرداخت نشده و نیز کارگران روزمزدی که به دلیل رکود اقتصادی آسیب دیدهاند، در این تظاهرات شرکت داشتند.
تظاهرکنندگان کرد با سر دادن شعارهایی همچون «مرگ بر دزدان»، «مرگ بر بارزانی» و «مرگ بر دولتی که مناطق مورد مناقشه را از دست داد»، خشم خود از عملکرد دولتمردان کردستان را ابراز کردند.
از زمان همهپرسی، دولت مرکزی عراق با اتخاذ تدابیر اقتصادی انتقامجویانه علیه دولت اقلیم کردستان، سبب ورشکستگی و تعطیلی شرکتها و افزایش بیکاری جوانان در این منطقه خودمختار شده است. دولت کردستان که پیش از همهپرسی نیز وضعیت اقتصادی مطلوبی نداشت، پس از حمله ارتش عراق و بازپسگیری منطقه نفتخیز کرکوک، نیمی از درآمد حاصل از فروش نفت را هم از دست داده است.