آنگ سان سوچی در نشست سازمان ملل شرکت نمی کند

در اوج انتقاد های حقوق بشری به دولت میانمار آنگ سان سوچی، مشاور ارشد دولت اعلام کرد برخلاف برنامه ریزی قبلی در نشست مجمع عمومی سازمان ملل شرکت نمی کند.
اعلام این خبر زمانی صورت می گیرد که قرار است بحران وضعیت مسلمانان روهینگیا در میانمار روز چهارشنبه در نشست شورای امنیت سازمان ملل متحد بررسی شود.
آنگ سان سوچی هفته آینده خطاب به مردم کشورش صحبت می کند. به گفته سخنگوی دولت سخنانی که وی نوزدهم سپتامبر در تلویزیون ادا می کند در خدمت صلح و آشتی ملی خواهد بود. سخنگوی دولت اعلام کرد معاون رییس جمهوری به جای آنگ سان سوچی در اجلاس سازمان ملل شرکت می کند.دیدهبان حقوق بشر و عفو بینالملل، دو سازمان پیشرو در زمینه حقوق بشر روز سهشنبه ۲۱ شهریور (۱۲ سپتامبر) با حضور در مجمع شورای امنیت سازمان ملل متحد، از این سازمان خواستند تا برای کمک به حل بحران میانمار که منجر به مرگ حدود یک هزار نفر و آوارگی صدها هزار تن از اقلیت مسلمان روهینگیا شده است، اقدامات موثری انجام دهد.
سخنگویان این دو سازمان پیش از جلسه غیرعلنی شورای امنیت درباره بحران میانمار، از ناتوانی این شورا در مهار خشونتهای ایالت راخین ابراز ناخشنودی کردند و از سازمان ملل خواستند تا برای پایان دادن به بحران و پاکسازی قومی در این کشور چارهای بیندیشد.
لویس کاربونو، مدیرکل دیدهبان حقوق بشر به خبرنگاران در این باره گفت: «به نظر میرسد که این یک پاکسازی قومی در مقیاس وسیع است. آیا شورای امنیت نمیتواند درهای خود را باز کند و در مقابل دوربینها قرار بگیرد؟ این کاملا واضح است.»
همچنین شرینه تادروس، مدیر نمایندگی عفو بینالملل در مقر سازمان ملل گفت: «اگر شما اعضای شورای امنیت سازمان ملل، هیچگونه اعلان عمومی مبنی بر اینکه پاکسازی قومی صورت گرفته است نکنید، پیامی که به دولت میانمار می فرستید مرگبار است و آنان به کار خود ادامه میدهند.»
سازمان دیدهبان حقوق بشر نیز اعلام کرد که به غیر از محکوم کردن خشونت، شورای امنیت میتواند عاملان این وقایع را به اعمال تحریم علیه آنان تهدید کند.
انتظار میرود که در نشست روز پنجشنبه در سازمان ملل، چین در مورد درخواست های دخالتهای سازمان ملل رد کرده و حمایت خود را از دولت میانمار که این عملیات نظامی را به عنوان دلیلی برای سرکوب گروههای شورشی و افراطی اسلامی بیان میداردد، اعلام کند.
براساس گزارش سازمان ملل متحد ۳۷۰ هزار نفر از مردم ساکن ایالت راخین در پی فرار از خشونتهای اعمال شده از سوی نظامیان این کشور طی چند هفته گذشته به بنگلادش گریختهاند.
دالایی لاما، رهبر بوداییان تبت در کنار دیگر برندگان این جایزه همانند ملاله یوسفزی و اسقف دزموند توتو ، از آنگ سان سوچی خواسته است تا سکوت خود را در قبال بحران قومی-مذهبی در کشور بشکند و راهحلی برای پایان دادن به خشونتها در کشور میانمار اتخاذ کند.
همچنین علی خامنهای، رهبر ایران از سکوت و انفعال جوامع بینالمللی در قبال فجایع اخیر بر ضد اقلیت مسلمان روهینگیا انتقاد کرد و آنگ سان سوچی را زنی بیرحم خواند.
گرچه بسیاری مناقشات اخیر در استان راخین علیه اقلیت مسلمان روهیگیا را یک مسئله قومی میدانند، به نظر میرسد مسائل دیگری از جمله منافع اقتصادی نیز در شدت گرفتن این درگیریها نقش مهمی بازی میکند.
رفتار منفعلانه آنگ سان سوچی، وزیر خارجه و مشاور دولت میانمار اعتراض بسیاری را برانگیخت تا حدی که بسیاری با امضای یک پتیشن، بازپسگیری جایزه صلح نوبل وی را خواستار شدند. با این حال کمیته جایزه صلح نوبل اعلام کرد که این جایزه را پس نخواهد گرفت.