با هر مشقت و هزینه ای که بود خود را از خاک ترکیه و دریای اژه به یونان رساندند، اما دوباره به ترکیه بازگردانده می شوند. پناهجویان و مهاجرانِ خصوصا
با هر مشقت و هزینه ای که بود خود را از خاک ترکیه و دریای اژه به یونان رساندند، اما دوباره به ترکیه بازگردانده می شوند.
پناهجویان و مهاجرانِ خصوصا غیرسوری که در سایه توافق بعمل آمده بین اتحادیه اروپا و آنکارا به ترکیه بازگردانده می شوند با گذشت زمان شاید چاره را به جز در بازگشت به کشورهایشان نخواهند دید.
تصمیم به بازگرداندن مهاجران و پناهجویان از یونان به ترکیه اعتراض منتقدان و فعالان را در پی داشته است. گروهی از آنان امروز در جزایر یونان، شعار «اتحادیه اروپا شرمت باد» را سر دادند!
آیا سیاست های مهاجرتی اتحادیه اروپا، ترکیه و یونان و کشورهای بالکان در بستن مرزها به روی مهاجران مغایر با قوانین بین الملل و حقوق بشر نیست؟ آیا سیاست های اتخاذ شده و توافق بعمل آمده قابل توجیه است؟
روز جمعه، آژانس آوارگان سازمان ملل هشدار داد که نه ترکیه و نه یونان آمادگی تغییر اسکان مهاجرین از یونان به ترکیه را ندارند. با فیلیپ لوکلرک، نماینده آژانس در یونان گفتگو کرده ایم.
یورونیوز: آِیا هنوز می گویید عودت مهاجرین به ترکیه نباید شروع می شد؟
فیلیپ لکلرک: ما معتقدیم که شتاب در اعمال توافق (میان اتحادیه اروپا و ترکیه) مردم را در معرض خطر قرار می دهد. بویژه افغانهایی که در یونان پناه گرفته اند، با مشکلات بسیاری روبرو خواهند شد. بیشتر مهاجرین در جزیره “لزبوس” که بازگردانده شده اند، از جمله اتباع پاکستان، محتاج حمایتهای بین المللی نبوده تقاضای پناهندگی نکرده بودند.
یورونیوز: آیا توافق میان اتحادیه اروپا و ترکیه قانونی است؟
فیلیپ لکلرک: ما فکر می کنیم ملاحظات قانونی باید هم در یونان و هم در ترکیه پیاده شود تا این توافق صورت قانونی بخود بگیرد. در حال حاضر در این دو کشور، هیچگونه تضمین قانونی وجود ندارد. قانونی که در روز سوم ماه جاری در یونان تصویب شد مستلزم حداقل ثبات در مدیریت آن است. در ترکیه هم روند پناهجویی برای افغانها و عراقی ها بگونه ای که آنها را در معرض خطر قرار ندهد، هنوز بمرحله اجرا گذاشته نشده است.
یورونیوز: وضعیت حدود پنجاه هزار پناهجو که در یونان آواره اند از چه قرار است؟
فیلیپ لکلرک: اوضاع بویژه در مرز شمالی یونان که بسته شده، وخیم است. ده هزار نفر در آنجا معطل مانده اند که شرایطشان دشوار است. اوضاع در بندر “پیریوس” بسیار فاجعه بار است. ما به مقامات یونان برای ایجاد اردوگاه و شرایط انسانی کمک می کنیم.
یورونیوز: آیا تصور می کنید که راه پناهجویانی که در سوریه و ترکیه هستند، به اروپا مسدود شود؟
فیلیپ لکلرک: مشکل می توان گفت مردم چه خواهند کرد. قاچاقچیان انسان یک چیز می گویند و تلاش ما این است که به مردم در ترکیه بگوییم حقوقشان چیست و در ترکیه چه حمایتهایی می توانند دریافت کنند. اما، این افراد هستند که باید تصمیم بگیرند می خواهند جانشان را در آبهای (میان ترکیه و یونان) بخطر بیندازند و خودشان را به یونان و اروپا برسانند یا نه.