آلمازبک اوتامبایف، رییس جمهوری قرقیزستان، سفری طولانی به سراسر اروپا برای ملاقات با رهبران برخی کشورهای قدرتمند عضو اتحادیه اروپا داشته است. او قصد
آلمازبک اوتامبایف، رییس جمهوری قرقیزستان، سفری طولانی به سراسر اروپا برای ملاقات با رهبران برخی کشورهای قدرتمند عضو اتحادیه اروپا داشته است. او قصد دارد برای امضای عضویت کامل این کشور در بلوک اوراسیا، بزودی به مسکو سفر کند. یورونیوز درباره روابط این کشور با اتحادیه اروپا و روسیه با رئیس جمهوری قرقیزستان گفتگویی انجام داده است.
یورونیوز: آقای رییس جمهور، به استودیوی یورونیوز خوش آمدید. آیا سفر شما به بروکسل را می توان نوعی خداحافظی قبل از پیوستن قرقیزستان به اتحادیه اقتصادی اوراسیا درماه می و توقف فرایند نزدیک شدن به اتحادیه اروپا ارزیابی کرد؟
آلمازبک اوتامبایف: «برعکس، فکر می کنم بعنوان بخشی از اتحادیه اوراسیا، قرقیزستان این اتحادیه را بسمت تعامل نزدیک تر با اتحادیه اروپا سوق می دهد. اروپا باید از لیسبون و بروکسل تا ولادی وستوک و البته به نظر من تا بیشکک گسترش یابد.»
یورونیوز: چرا بیشکک تصمیم گرفته است که با مسکو همکاری کند و نه با بروکسل؟
آلمازبک اوتامبایف: «ما آماده پیوستن به اتحادیه اروپا هستیم. دو سال پیش گفتم که ما همواره آماده امضای توافقنامه با اتحادیه اروپا هستیم، اما همچنین گفتم اتحادیه اروپا هیچ مرز مشترکی با قرقیزستان ندارد.»
یورونیوز: تنها مانع همین است؟
آلمازبک اوتامبایف: «ظاهرا. تنها یک مسیر قابل اطمینان برای ارتباط ما با اروپا وجود دارد که آنهم از طریق روسیه و قزاقستان است. به نظر من، ما با هم می توانیم در این مسیر حرکت کنیم.»
یورونیوز: نهادهای حقوق بشری از قرقیزستان انتقاد کرده اند که مثلا در تصویب قوانین بر ضد همجنسگرایان و یا زیر نظر گرفتن نهادهای حقوق بشری خارجی، دنباله روی روسیه است. آیا آزادیها و ساز و کارهای دموکراتیک در حال از بین رفتن است؟
آلمازبک اوتامبایف: «فکر می کنم شما قرقیزستان را با جای دیگری اشتباه گرفته اید. در قرقیزستان پارلمان قوانین را تصویب می کند. وقتی از من چنین سوالاتی پرسیده می شود این نشان می دهد که خیلیها هنوز به شیوه قدیمی فکر می کنند. در قرقیزستان این پارلمان است که تصمیم می گیرد کدام قوانین تصویب شود و البته درارتباط با اغلب قوانین من حق وتو دارم.»
*یورونیوز: پیشنهادی برای کنار گذاشتن زبان روسی بعنوان زبان رسمی در قرقیزستان مطرح شده است. این اقدام ما را به یاد حرکت مشابهی که در اوکراین رخ داد، می اندازد.*
آلمازبک اوتامبایف: «مجلس ما برای اتخاذ چنین قانونی تلاش کرده است. من آنرا وتو کردم. و سپس آنها وتوی مرا رد کردند. وقتی انقلاب در اوکراین رخ داد، ما احتمالا تنها کشور آسیای مرکزی بودیم که انقلاب آخر فوریه را به آنها تبریک گفتیم. ما از اوکراینی ها خواستیم که توجه ویژه ای به مسائل بین قومی داشته باشند برای اینکه ما وقایع سال ۲۰۱۰ چند ماه بعد از انقلاب خودمان را به یاد داریم. برخی گروهها، درگیری های بین قومی در جنوب قرقیزستان را سازماندهی کرده اند همانند آنچه امروز در جنوب و شرق اوکراین شاهدیم. ما به اوکراینی ها در این باره هشدار دادیم.»
یورونیوز: در قرقیزستان چه نظری درباره اقدامات روسیه در اوکراین و الحاق کریمه به این کشور وجود دارد؟
آلمازبک اوتامبایف: «ما همواره از تمامیت ارضی هر کشوری پشتیبانی کرده ایم. شرایط فعلی در کریمه نتیجه یک همه پرسی بود. من مطمئنم که اگر آنها دهها همه پرسی دیگر هم برگزار کنند، ۹۰ درصد مردم کریمه رای به الحاق کریمه به روسیه خواهند داد. ما معقتدیم که درگیری های فعلی باید متوقف و راهی برای مصالحه پیدا شود. آنها باید با دقت جزییات توافقنامه مینسک را به اجرا بگذارند.»
یورونیوز: روسیه به دلیل این شرایط، بیش از پیش در انزوای بین المللی قرار گرفته آیا این شرایط، قرقیزستان را هم به انزوا می کشد؟
آلمازبک اوتامبایف: «تحریمهایی که برای مجازات روسیه اتخاذ شده، به کل منطقه و از جمله اقتصاد قرقیزستان صدمه زده است. معتقدم که تشدید تضاد میان اروپا و روسیه آینده ای نخواهد داشت بلکه حل و فصل این تضادهاست که آینده را می سازد. اروپا باید بطور متحد و هماهنگ در این مسیر حرکت کند.»
یورونیوز: شما نخستین دولتمردی بودید که در۱۶ مارس بعد از ناپدید شدن مرموز آقای پوتین از انظار عمومی، با او دیدار کردید. تصور شما چیست، آیا او آماده حل اختلافات با غرب و اتحادیه اروپا است؟
آلمازبک اوتامبایف: «پوتین مردی است که دوباره روسیه را متحد کرده است. البته رئیس جمهوری پوتین به این رویارویی نیازی ندارد. او پیش از هر چیز می خواهد از منافع روسیه و بطور کلی از جمعیت روس زبان جنوب شرقی اوکراین محافظت کند.»
یورونیوز: یکی از تهدیدهای اصلی برای اتحادیه اروپا، از جانب گروه «دولت اسلامی» است. آیا فکرمی کنید کشور شما می تواند با اتحادیه اروپا برای مواجه با این تهدید همکاری کند؟
آلمازبک اوتامبایف: «تریلیون ها دلار خرج جنگ در افغانستان، عراق و لیبی و جاهای دیگر می شود… شما نمی توانید جنگ را با زور متوقف کنید. جنگ را وقتی می توان متوقف کرد که بتوانید حداقل یک نمونه قابل قبول از کشوری اسلامی، سکولار و دموکراتیک بسازید. من خسته ام از اینکه دوباره تاکید کنم، اگر کمک کنیم که قرقیزستان دولتی دموکراتیک و سکولار در کشوری مسلمان ایجاد کند، این امر خیلی ارزان تر تمام می شود. اما شما می دانید که ما هیچ حمایت واقعی ای از کشورهای دموکراتیک ندیده ایم.»
یورونیوز: آیا می توانید برخی از نتایج تعامل درازمدتی که با اتحادیه اروپا داشته اید را نام ببرید؟
آلمازبک اوتامبایف: «ما بخوبی از تجربه اتحادیه اروپا و توسعه کشورهای دموکراتیک در اروپا استفاده می کنیم. ضرب المثلی هست که می گوید بجای اینکه به کسی ماهی بدهید بهتر است به او ماهیگیری بیاموزید. ما با موفقیت آموخته ایم که چطور با فساد در قرقیزستان مبارزه کنیم، انتخابات شفاف و سالم برگزار کنیم و چطور از شر افراد و روابط فراقانونی خلاص شویم. ما از کشورهای اروپایی آموخته ایم چطور یک جامعه دموکراتیک عادلانه بسازیم. اینها حداقل چیزهایی است که ما از آنها آموخته ایم و تاکنون برای ما خیلی مفید بوده اند.»