مارِک هالتر، نویسنده و فعال حقوق بشر فرانسوی، در سال 1936 میلادی در یک خانوادۀ یهودی در لهستان به دنیا آمد و هنگام جنگ جهانی دوم با خانواده اش به اتحاد جماهیر شوروی گریخت و سپس به فرانسه آمد. او با سیاستمداران با نفوذ جهان از جمله ولادیمیر پوتین در تماس است. قبل از سفر به روسیه برای تفسیر انتخابات ریاست جمهوری فرانسه، مارِک هالتر به شهر لیون آمده است.
یورونیوز: چند سال پیش، کتابی نوشتید به نام: “خشمگین از خواب برخاستم“، در حال حاضر، خشم شما از چیست؟
مارِک هالتر: “برای خشمگینی سوژه کم نداریم… می دانید، بین خشم و برآشفتگی، تفاوتی وجود دارد. به این دلیل است که من با دوست عزیزم “هِسِل” موافق نیستم و فکر می کنم، هنگامی که ما برآشفته هستیم، کاری انجام نمی دهیم، ولی هنگامی که خشمگین هستیم، دست به عمل می زنیم.”
“ما در آستانۀ انتخابات ریاست جمهوری در فرانسه هستیم، اما هیچکس دنیای جدیدی را ترسیم نمی کند. من می خواهم یکی از نامزد ها به تلویزیون بیاید و بگوید تا ده سال آینده من می خواهم جهان به این شکل درآید، و می خواهم فرانسه هم در این حد باشد.”
“ما باید یادبگیریم ثروت ها را بهتر تقسیم کنیم. شاید باید تمام بانک های جهان را به نحو دیگری سرپرستی کنیم و بورس ها را ببندیم. پول درآوردن با پول دیگران راه درستی نیست. ما به این روش ها نیاز نداریم. شاید بتوان کتابخانه های بزرگی به جای اداره های بورس ایجاد کرد.”
یورونیوز: از خشم های دیگر شما صحبت کنیم. برای مثال وضعیت در خاورمیانه در سال های اخیر بهبود نیافته است.
مارِک هالتر: “این مسئله حل خواهد شد… شاید هم تا پایان امسال.
یورونیوز: تا آخر امسال… پایان درگیری اسرائیلی ها و فلسطینی ها… شما خیلی خوشبین هستید.
مارِک هالتر: “وقتی شما ته چاه هستید و سرتان را بالا می گیرید، سرانجام نور را می بینید. ما هنوز این را درک نکرده ایم ولی کاملا در احاطۀ این نور هستیم.”
یورونیوز: فلسطینی ها هم این نور را می بینند؟
مارِک هالتر: “فکر می کنم، اسرائیلی ها و فلسطینی ها تقریبا به ته چاه رسیده اند… شاید کمی باقی مانده، اما هنگامی که کاملا به ته چاه برسند، آن وقت نور را خواهند دید.”
یورونیوز: به نظر شما چه کسانی معمار این صلح خواهند بود؟
مارِک هالتر: “این سوال بسیار خوبی است. زیرا متاسفانه امروز در سراسر جهان، ما فاقد شخصیت های برجسته هستیم. شخصیت هایی که اکنون، سران فلسطین و اسرائیل هستند، صلاحیت ندارند.
“در مورد افغانستان هم باید گفت که نیروهای غربی ضربۀ شدیدی خواهند خورد، و مانند ویتنام و برمه مجبور به فرار خواهند شد. دموکراسی را نمی توان با توپ و تانک به ارمغان آورد.
یورونیوز: شما در روسیه دو دانشگاه تاسیس کردید…
مارِک هالتر: “برای آموزش دموکراسی به جوانان روسی. آندره ساخاروف یک بار به من گفت که دموکراسی مانند یک پرتقال است. شخصی که پرتقال ندیده، هیچ وقت از تو پرتقال نخواهد خواست. بنابراین باید به جوانان روس توضیح داد که پرتقال چیست، تا آنها روزی خواهان پرتقال باشند… و همین اتفاق نیز روی داد… همین دانشجویان من بودند که اخیرا در خیابان ها تظاهرات کردند.”
یورونیوز: در این مورد با دوستتان ولادیمیر پوتین هم صحبت کردید؟
مارِک هالتر: “بله، به او گفتم، ولادیمیر این دانش آموزان من هستند که به خیابان ها آمده اند، شما به آنها چه می گویید؟ و او جواب داد: به آنها می گویم که اگر امروز آنها می توانند تظاهرات کنند، این آزادی را من برای آنها فراهم کرده ام.”
یورونیوز: شما با او موافق هستید؟
مارِک هالتر: “تا حدی موافقم. چون باز هم باید گفت این اولین باریست که صدها هزار نفر می توانند تظاهرات کنند و کسی آنها را به گولاگ نمی اندازد.”
یورونیوز: اما برخی به زندان افتاده اند.
مارِک هالتر: “خیر، اغلب تظاهرات، به ویژه در سنت پترزبورگ انجام شدند و بسیاری از گروه های نئونازی هم شرکت می کردند. هیچ یک از دانشجویان من مورد ضرب و شتم قرار نگرفتند.”
“من شخصا تحت تاثیر پوتین قرار گرفته ام. یک بار از او پرسیدم: ولادیمیر، آیا شما یهودیان را می شناسید؟
و او گفت: بله، در زمان کودکی در یک آپارتمان در حومۀ سنت پترزبورگ مشترکاً با یک خانوادۀ یهودی زندگی می کردیم. پدر خانواده بنام “سالمون آبراهاموویچ“، هر روز که از کار برمی گشت، یک کتاب بزرگی را می خواند و در عین حال روی صندلی خود تاب می خورد. او کتاب دینی تلمود را می خواند. سپس، پوتین به من گفت، “مارِک مرا ببخشید، من به آن علاقه ای نداشتم.
این سادگی و صحت عمل به نظر من قابل ستایش است. به این سادگی گفتن ولی با حفظ کامل احترام دیگران.
امکانش هست که پوتین، تا دو سال دیگر، دوست من “میخائیل پروخوروف” را نخست وزیر اعلام کند.”
یورونیوز: شما فکر می کنید که پروخورف به پوتین نزدیک است؟
مارِک هالتر: “اطلاعی ندارم، اما می تواند جناح لیبرال را نمایندگی کند.”
یورونیوز: شما به او اعتماد دارید؟
مارک هالتر: “من اعتماد می کنم؟ … می دانید، من حتی به خودم اعتماد نمی کنم.”
“جدیداً کتابی در مورد “بیروبیجان” نوشته ام. بیروبیجان، یک جمهوری یهودی است که استالین در سالهای 1932 – 1934 میلادی ایجاد کرد و هنوز هم وجود دارد. این تنها جایی در دنیا است که زبان ییدیش، زبان رسمی آن است. این زبان مادری من است و دیگر افراد بسیار کمی در جهان این زبان را صحبت می کنند. آخرین فردی که با من ییدیش صحبت کرد، کاردینال پاریس، “ژان ماری لوستیژه“بود. هر ماه یک بار با هم ناهار می خوردیم و صحبت می کردیم تا زبان پدر و مادرمان را فراموش نکنیم. “
یورونیوز: او ییدیش صحبت می کرد؟
مارک هالتر: “بله، چون مثل من، پدر و مادر او هم ییدیش صحبت می کردند.”
ژان ماری لوستیژه” کاردینال پاریس در سال 2005 درگذشت، اما هالتِر، همواره طرح های گوناگونی دارد. قهرمان کتابی که اکنون در حال نوشتن است، خدیجه، همسر اول محمد، پیامبر است.