درطی یک سال گذشته خاورمیانه و شمال آفریقا شاهد تحولات زیادی بوده است. مردم این منطقه خواهان شنیده شدن صدایشان و برقراری دموکراسی در کشورهایشان شده اند. در این رابطه گفتگو می کنیم با خانم کاترین اشتون، مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا. اجازه دهید با سئوالی درباره لیبی شروع کنیم. وقتی کشوری نشان داده که به تنهایی قادر نیست به سمت دموکراسی حرکت کند، شما چگونه می خواهید به مشکلات آن بپردازید و تا حد مایلید خود را درگیر آن کنید؟
کاترین اشتون :“حق با شماست. مشکلات امنیتی زیادی در حال حاضر وجود دارد. سلاحهای زیادی در این کشور پخش شده که باید جمع آوری شوند. امنیت، مشکلات مرزها و نیاز به یک نیروی پلیس که در خدمت مردم باشد، دغدغه های اصلی هستند. درست به همین دلیل، ما تیمهای خود را به بنغازی و طرابلس اعزام کرده ایم تا بررسی کنند ما چگونه می توانیم در مرتفع کردن این مشکلات کمک کنیم. البته زیر نظر سازمان ملل متحد و با همکاری نزدیکتر با گروهی که در حال حاضر امور لیبی را در دست گرفته اند.”
یورونیوز :” چگونه می خواهید به مشکل مشارکت گروههای اسلامی در قدرت بپردازید؟
کاترین اشتون :” چیزهایی که ما از آقای عبدالجلیل و دیگر سران شورای ملی انتقالی لیبی شنیده ایم بر مشارکت دادن همه استوار بوده اند، با اعتقاد به انحصار زدایی. ما در راه پیشبرد خواسته های ملت لیبی تا آنجا که قادر باشیم همکاری و حمایت می کنیم. این کار اهمیت زیادی دارد و اینکه همه این احساس را داشته باشند که لیبی در راه یک روند دموکراتیک قرار گرفته است. برگزاری انتخابات و ابزارهای آن، دلالت بر مشارکت دادن و متعهد شدن همه گروهها دارد.”
یورونیوز :” درباره تونس صحبت کنیم که در تضاد با لیبی می رود تا اولین انتخابات خود را بعد از سقوط رژیم بن علی برگزار کند. از کجا مطمئن هستید که این روند دموکراتیک توسط دیکتاتوری دیگر به یغما نرود؟
کاترین اشتون :“دو هفته پیش من برای انجام یک ماموریت دشوار به تونس رفته بودم که در آن بخشهای گوناگونی از کشورهای عضو اتحادیه، پارلمان و نهادهای مالی اروپا هم حضور داشتند. نمایندگان بانک جهانی و بانک آفریقا و بازرگانان هم بودند تا مجموعا طرحهای حمایتی اقتصادی و ساختن یک تونس دموکراتیک را مطرح کنند. ما می توانیم طی سه سال آینده در مجموع چهار میلیارد یورو در اختیار تونس بگذاریم . هرچه بخش خصوصی بیشتر مشارکت کند بهتر هم خواهد شد. این را گفتم برای اینکه بگویم آنچه ما در تونس شاهدش بودیم و الان هم در بین بسیاری از مردم این کشور می بینیم، تمایل و انگیزه بالا برای رسیدن به دموکراسی است. و من امیدوارم نتایخ انتخابات در روز دوشنبه آغازی باشد بر ایجاد یک نظام جدید که خود را در قبال مسائلی که مردم را در این کشور به خیابانها کشاند، مسئول بداند و اهمیت مرتفع کردن دغدغه های آنها را درک کند.”
یورونیوز: “ بیشتر به عمق خاورمیانه برویم. پیش ترمواضع شما در این باره شفاف و قاطعانه بوده است. اما بنظر می رسد از قاطعیت شما حداقل در هفته های اخیر کاسته شده باشد. اینطور نیست؟
کاترین اشتون :” نه به هیچ وجه. اما بنظرم کاری که هم اکنون باید انجام دهیم این است که بطور منظم تلاش کنیم و فشار را بر سوریه افزایش دهیم. ما نمی توانیم چنین هرج و مرج ، خشونت و کشته شدنهایی را بپذیریم که در سوریه جاری است.
یورونیوز : آیا شما سناریویی مشابه لیبی برای سوریه متصور هستید ؟
کاترین اشتون :” شرایط متفاوت است. شرایط هر جا منحصربفرد است که در نتیجه چگونگی همکاری بین المللی را نسبت به آنچه ممکن است روی دهد، متفاوت می کند. و این از نظر من اشتباه است که بخواهیم شرایط یک جا را با جای دیگر مقایسه کنیم.”
یورونیوز : خانم کاترین از گفتگوی شما با یورونیوز سپاسگزاریم.