رئیس یوروگروپ: پشتیبانی مردمی از یورو در بالاترین حد است

همزمان با ۲۰ امین سالگرد ایجاد واحد پولی یورو، یورونیوز با ماریو سنتانو، رئیس «گروه وزیران دارایی اتحادیه اروپا» درباره وضعیت حوزه پولی یورو، برکسیت و چشمانداز اقتصادی سال ۲۰۱۹ گفتگویی کرده است که آن را در زیر میخوانید.
یورونیوز: ماریو سنتانو سپاسگزارم که همراه ما هستید. آقای سنتانو شما یکسال پیش ریاست گروه وزیران دارایی اتحادیه اروپا را بر عهده گرفتید. برجستهترین عملکردتان در این مدت چه بوده است؟
سنتانو: «ما امسال دو وظیفه بزرگ داشتیم: نخست آنکه در نشست آخر سال گذشته در ماه دسامبر درباره طرح اصلاح یورو به توافق برسیم، که اصلاح بسیار بزرگی پس از زمان بحران است. و دومی پایان دادن به سومین برنامه کمکهای مالی به یونان بود، بنابراین ۲۰ اوت روز بسیار مهمی برای حوزه پولی یورو بود چون این برنامه کمکهای مالی در آن روز تمام شد. بنابراین نشست وزیران دارایی اتحادیه اروپا در ماه سپتامبر نخستین دیداری بود که بون بحث درباره برنامه کمک مالی انجام شد.»
یورونیوز: اینکه یونان بعد از این همه سال بالاخره از برنامه کمکهای مالی خارج شد چقدر اهمیت دارد؟
سنتانو: «این نکته برای همه اعضا و بهویژه برای یونان مهم است. سه برنامه، هشت سال زمان، اقدامات ریاضتی بسیار سخت و اصلاحات بسیار که انتظار داریم به رشد اقتصادی و انسجام اجتماعی بیانجامد. گرچه همچنان کارهای بسیاری باقی مانده اما یونان بالاخره دارد از پس مشکلات و مسائل خودش بر میآید. بسیار مهم است که دیگر کمک مالی نیاز نیست.»
یورونیوز: یونان رسما آخرین کشوری بود که از برنامه کمکهای مالی خارج شد. حالا اقتصاد یورو دوره نقاهت را میگذراند یا آنکه به رشدی پویا رسیده؟
سنتانو: «در سال ۲۰۱۷ رشد اقتصادی ما جهش قابلتوجهی داشت که همه کشورها در آن سهیم بودند و بیش از ۱/۵ درصد رشد اقتصادی داشتند. در سال ۲۰۱۸ شاهد افتی اندک، و همچنین کمی مخاطره و عدم اطمینان بودیم که در اقتصاد امری است کاملا طبیعی بنابراین نباید بترسیم. اما نکته مثبت حوزه پولی یورو آن است که امروز برای سر و سامان دادن به این نوسانات بهترین شاخصها را در اختیار داریم. بودجه متوازن تمامی حوزه پولی یورو، یعنی صرفهجویی بزرگی که انجام شده حدود ۳ درصد از تولید ناخالص ملی کشورهای این حوزه بوده، سازوکارهای عظیم تنظیم بودجه که در اختیار داریم از جمله نکات مثبتی است که میتوانیم با آنها نوسانات آینده را کنترل کنیم. گرچه سال ۲۰۱۸ نسبت به سال ۲۰۱۷ رشد ما کمی افت داشت اما همچون نرخ سرمایهگذاری در انتهای سال حکایت از رشد میزان سرمایهگذاری داشت که حتی بیش از دوران پیش از بحران بود.»
یورونیوز: «سال ۲۰۱۹ سال بسیار مهمی برای حوزه پولی یورو به شمار میرود. تأثیر برکسیت را در این زمینه چطور ارزیابی میکنید؟»
سنتانو: «نوعی تطابق ساختاری است که برای عوامل اقتصادی، خانوادهها و شرکتها کمی زمان میبرد. باید به آنها وقت داد. تاثیر این امر از کشور به کشور فرق میکند. برکسیت مستقیم روی ایرلند تأثیر میگذارد و بعد هم هلند قرار دارد. اما در نهایت تمامی اعضای حوزه پولی یورو باید تطابق پیدا کنند و بریتانیا هم همینطور.»
اما خطر حاصل از تنشهای تجاری میتواند چه تأثیری بر اقتصاد داشته باشد؟
سنتانو: «شش ماه پیش خبر تنشهای تجاری بیشتر از امروز شنیده میشد. خوشبختانه سیاستگذاران توانستند همکاری کنند، نشستهای مهمی در طول تابستان گذشته برگزار شد و تنشهای اینچنینی اکنون بسیار کمتر شده است. برای همین خوشبین هستم. اگر با مسائل سیاسی کنار بیاییم و به یاد داشته باشیم که راهکارهایمان باید برای شهروندان کارآمد باشد میتوانیم برای مسائل پیچیده هم پاسخهای مناسبی بیابیم. در نتیجه جنبشهای دیگری هم پدید میآید که در چهارچوب موسسات ما نیست و باید از آنها اجتناب کرد. اما سال ۲۰۱۹ سال یک چرخه سیاسی تازه در پارلمان اروپا نیز هست بنابراین کمیسیون و پارلمان بدنه عملکردی جدیدی خواهند داشت.»
یورونیوز: آیا فکر میکنید اساسا کشورهای عضو حوزه پولی یورو بعد از انتخابات پیش رو تغییرات جدی خواهند داشت؟
سنتانو: «من چندان طرفدار تغییرات بزرگ و از بالا نیستم. معتقدم باید قدم به قدم پیش رفت. فقط به این شیوه میتوان این شیوه را به شهروندان آموخت و همه را به نوعی در فرآیند اصلاحات وارد بازی کرد. پس باید کاملا صادق باشم. انتظار ندارم انتخابات تغییر آنچنانی ایجاد کند. هرچقدر موسسات رُشدیافتهتر باشند چکها و گردش مالی آنها سنگینتر خواهد بود و ما باید با همبستگی بیشتری درباره آنها تصمیمگیری کنیم. بنابراین امسال در امتداد فرآیندی که هم اکنون داریم سال تغییرات خواهد بود.»
یورونیوز: آیا با توجه به انتخابات پیش رو در ماه مه، افزایش بدبینی نسبت به یورو در رشد اقتصادی تاثیرگذار بوده ؟
سنتانو: «امری کاملا متناقض است. چراکه پشتیبانی مردم از یورو در حال حاضر در بالاترین سطح خود است. البته نگرانیهایی هست اما این نگرانیها به این معنا نیست که از هم میپاشیم. در واقع همانطور که میدانید هنگام بحران بسیاری روی این شرط میبندند که یورو دوام نمیآورد. اما تعهد سیاسی توانست ما یعنی حوزه پولی یورو را تقویت کند. من نه خطرات اینچنینی در کار میبینم و نه اینکه بخواهیم شیوه برخوردمان را با موسسات را به شکل کلی زیر و رو کنیم.»
بیشتر بخوانید: