درگیری های اخیر در بیت المقدس تاکنون منجر به کشته شدن هفت اسرائیلی و حداقل سی و دو فلسطینی شده است. پس از حمله با چاقو به یک خانواده یهودی شهرک نشین
درگیری های اخیر در بیت المقدس تاکنون منجر به کشته شدن هفت اسرائیلی و حداقل سی و دو فلسطینی شده است.
پس از حمله با چاقو به یک خانواده یهودی شهرک نشین و حملات مشابه در محله قدیمی بیت المقدس، اسرائیل سعی کرده با تشدید نیروهای خود، بحران جاری را مهار کند.
در تازه ترین این موارد روز چهارشنبه، پلیس اسرائیل
دو فلسطینی را از پای درآورد.
این خشونت ها پس از آن تشدید شد که تل آویو تصمیم گرفت محدودیت بیشتری را در رفت و آمد به محوطه مسجد الاقصی اعمال کند.
اسرائیل روز پنج شنبه هم با اعزام نیروهای بیشتر به پست های ایست بازرسی و کنترل بدنی عابران، مصمم است به هر وسیله مانع حملات فلسطینی ها به شهروندان خود شود که عمدتا با سلاح سرد صورت می گیرد.
این باعث ایجاد صف های طویلی مقابل ایست های بازرسی شده و ناخرسندی کسبه بیت المقدس خاصه در محله قدیمی این شهر را نیز در پی داشته است.
در همین حال کاخ سفید با انتشار بیانیه ای تاکید کرده گزارش های موثقی مبنی بر استفاده اسرائیل از نیروی نظامی «نامتناسب و بیش از حد» در مهار ناآرامی های شرق بیت المقدس دریافت کرده است و نسبت به آن ابراز نگرانی کرده است. اما موشه یلعون، وزیر دفاع اسرائیل با انتقاد از بیانیه واشنگتن، آمریکا را متهم به سوء برداشت از درگیری بین اسرائیلیان و فلسطینیان کرده است. قرار است جان کری، وزیرخارجه آمریکا با هدف آرام کردن اوضاع به زودی به منطقه سفر کند.
درباره چرایی تشدید خشونتهای عمدتا خودجوش، نقش شبکه های اجتماعی و آینده پیش روی مذاکرات صلح محمد عبدالعظیم، خبرنگار ما نظرات الی بارناوی، سفیر سابق اسرائیل در پاریس را جویا شده است.
یورونیوز: بعنوان دیپلمات سابق اسرائیل آیا می توانید برایمان مختصرا توضیح دهید که در بیت المقدس، بیت الحم و کرانه باختری و همینطور در غزه چه چیزی در حال اتفاق افتادن است؟
الی بارناوی، تاریخدان و تحلیلگر مسائل سیاسی و سفیر سابق اسرائیل در پاریس: «آنچه که شاهد هستیم در واقع شیوع ناگهانی و خودجوش خشونت است. یک نوعی از آغاز انتفاضه که مسن تر ها در آن مشارکتی ندارند و هدایت آن کاملا بدست جوانان است که از طریق شبکه های اجتماعی بسیج می شوند و ظاهرا مقامات فلسطینی در مدیریت آن هیچ نقشی ندارند. بنابراین دلیل مقطعی آن، احساس این است که اسرائیل در حال تسلط بر حرم الشریف است. و دلیل اصلی آن شرایط اشغال و ناامیدی از راه حلی دیپلماتیک برای حل آن است؛ مجموعه ای از سرخوردگی و نفرت توامان.»
یورونیوز: به مسجد الاقصی اشاره کردید. به نظر شما آیا می توان گفت که این مکان از جانب جنبشهای راست تندروی اسرائیلی در معرض خطر قرار گرفته؟
الی بارناوی، تاریخدان و تحلیلگر مسائل سیاسی و سفیر سابق اسرائیل در پاریس: «راست های رادیکال که در دولت هم حضور دارند خواستار بر هم خوردن وضع موجود هستند ولی این اتفاق نخواهد افتاد و بنیامین نتانیاهو هم در موارد متعدد صراحتا بر آن تاکید کرده است. هیچ شانسی برای تغییر وضعیت حاکم بر مسجد الاقصی وجود ندارد ولی الاقصی مکان مناسبی برای تجمع است برای اینکه ارزش نمادین بسیار زیادی دارد و برای آنهایی که به دنبال برگزاری تجمع و پیدا کردن یک نماد هستند قطعا مکان بسیار مناسبی است.»
یورونیوز: بین چاقو و شبکه های اجتماعی، آیا باید گفت که انتفاضه سوم شروع شده؟
الی بارناوی، تاریخدان و تحلیلگر مسائل سیاسی و سفیر سابق اسرائیل در پاریس: «نه هنوز به این مرحله نرسیده ایم ولی در نهایت به آن شبیه است. اگر نتوانیم این موج خشونت را سریعا مهار کنیم، بیم گسترش آن و تبدیل شدن به یک انتفاضه واقعی وجود دارد. اما در حال حاضر یک موج خشونت جدی است و یک حالت جنون را بین مردم پخش کرده است. مردم از آمدن به خیابان می ترسند و ظاهرا دولت هم نمی داند چه باید بکند. برای اینکه در جریان انتفاضه های گذشته، طرف ما مشخص بود و می دانستیم چه کسی را باید مورد خطاب قرار داد اما امروز اینگونه نیست و مثل الکترونهای آزاد هستند که شخصی آنها را رهبری نمی کند. بنابراین پیش بینی اقدام آنها و یا سرکوبشان کار اصلا آسانی نیست.»
یورونیوز: در این رابطه و بسته شدن شرق بیت المقدس، آیا دولت اسرائیل و تشکیلات خودگردان می توانند برای از سرگیری مذاکرات کاری بکنند؟
الی بارناوی، تاریخدان و تحلیلگر مسائل سیاسی و سفیر سابق اسرائیل در پاریس: «بسته شدنی در شرق بیت المقدس اتفاق نیفتاده. این هم یک شعار است و هدفش این است که شهروندان احساس کنند که ما بیکار ننشسته ایم. ولی در حقیقت قفل شدنی اتفاق نیفتاده است. ما نمی توانیم شهر را ببندیم. هر چه تعدد ایدئولوژی بیشتر باشد اتحاد بیت المقدس هم بیشتر خواهد شد. چگونه می خواهید یک شهر را با وجود تعطیل کردن بخشهایی از آن، متحد کنید.»
یورونیوز: مردم اسرائیل با شرایط فعلی چگونه سر می کنند؟
الی بارناوی، تاریخدان و تحلیلگر مسائل سیاسی و سفیر سابق اسرائیل در پاریس: «آنها در بیم و نگرانی حمله بعدی بسر می برند. اما یا هنوز خیلی زود است، یا هنوز به غیر از بخشی محدودی از رسانه ها این کار انجام نشده که بیایند و بگویند دلایل ریشه ای این بن بست چیست و چگونه می توان از آن خارج شد.»