«اوزی» غذای مهمانی و جشن است که پختن آن زمان زیادی می برد و وقتی آماده شد به رسمی سنتی با دست صرف می شود.
در این قسمت از برنامه «مزه» به دبی رفتهایم تا شما را با شیوه پخت «اوزی» که یک غذای سنتی قبایل صحرانشین است آشنا کنیم.
برای قبایل عشایری این بخش از صحرای دیدنی دبی که سبک سفر کردن ضرورت داشته است، ایجاد ۵۰ درجه حرارت برای پخت و پز، دشوار بوده است. یکی از راههای خلاقانه آنها ایجاد تنوری در داخل شنها بوده است.
سرآشپز می گوید که امروز «اوزی» داریم که یک غذای سنتی از گوشت بره یا شتر است که ماده اصلی غذای بادیه نشینان است.
در مرحله اول ما با نمک، هل، پودر گشنیز سیاه، کاری و زیره شروع می کنیم. حتی چیزهایی مانند لیموی خشک که به یک چاشنی تبدیل می شود می تواند عطر و طعم خوبی به گوشت می دهد. این بره حداقل به مدت یک روز در نمک خوابانده می شود.
راهنمای تور در پاسخ به سوال ما که «این غذای معمول روزانه است یا فقط برای جشنها و مراسم ویژه پخته می شود؟ می گوید که بخاطر زمانبر بودن، این غذا بیشتر غذای مراسم مخصوص بوده است. این غذا را در یک چاله در زمین به مثابه تنور و با زغال می پختند و غذا وقتی آماده است که گوشت از استخوان جدا شود.
روش پخت امروزین این غذا با روش سنتی قرنهای گذشته کاملا مشابه است. تنها چیزی که متفاوت است این است که همه قبایل ظرف فلزی که مانند یک دیگ است را نداشتند. بنابراین باید برگهای نخل را محکمتر دور گوشت می بستند چون تنها برگهای نخل را داشتند و برای اینکه محکمتر بهم وصل شوند برگهای نخل را خیس می کردند.
بعد از آماده سازی گوشت، وقت آن می رسد که گوشت داخل تنور گذاشته شود و ذغال روی آن بریزیم. باید مطمئن شوید که گرما یکنواخت است و گوشت فقط از پایین پخته نشود.
برای پخت یک بره کامل باید ۲۴ ساعت آنرا در تنور گذاشت تا گوشت از استخوان جدا شود.
سرآشپز از قبل برای ما یک «اوزی» آماده کرده است. حالا برای رونمایی بزرگ، خورشید غروب کرده و «اوزی» آماده سرو شدن است.
وقت آن است که گوشت را بیرون بیاوریم و روی برنج بگذاریم. می بینید چقدر آب از آن خارج می شود. این بخاطر پیچیده شدن در برگهای نخل و پختن آرام است.
بخش آخر نیز تزئین غذاست. غذا را با مخلوطی از بادام هندی، دانه کاج و عدس تزئین می کنیم
برای خوردن این غذا روشی سنتی وجود دارد که قرنها به این شیوه عمل می شده است. «اوزی» یک غذای خانوادگی است یک غذای مهمانی و جشن که با هم صرف می کنیم و بطور سنتی این غذا را با دست می خوریم.
رسم این است که با دست یک تکه گوشت و کمی برنج را با هم برداریم و چون برنج را خیلی خوب نمی شود با دست جمع کرد کمی ماست اضافه می کنیم. کمی غذا را بصورت لقمه مانند داخل دهان می گذاریم. با کمی ماست آنرا مخلوط کنید و یک لقمه خوب از آن را بردارید.