استارتاپ فضایی دُبی طرحهای آزمایشی دانشجویان را به فضا میفرستد

استارتاپ «اربیتال اسپیس» که اخیرا در دُبی راهاندازی شده به دانشجویان و علاقهمندان به فضا امکان میدهد از طریق ایستگاهی زمینی در «واحهٔ سیلیکون دبی» ارسال اطلاعات به یک ماهواره را آزمایش کنند.
بسام الفیلی که مهندسی فضا خوانده، پس از تکمیل تحصیلاتش در ایالات متحده به دُبی برگشت و شاهد تأسیس مرکز فضایی محمد بن رشید و آژانس فضایی امارات بود. اینها او را ترغیب کرد تا آرزوی دیرینهاش را برای سهمداشتن در مأموریتهای فضایی عملی کند. به این ترتیب با همکاری نادا الشماری استارتاپ «اُربیتال اسپیس» را راهاندازی کردند. نادا که خود آموزگار است باور دارد که علوم و هنرهای همگرا در تمامی ابداعات آینده نقش خواهند داشت.
این دو برای نخستین مأموریت فضاییشان علائق مشترک خود را تلفیق کردند و به طرح منحصربهفردی رسیدند. بسام دراینباره میگوید: «ما تصمیم گرفتیم مسابقهای ترتیب دهیم تا دانشجویان بتوانند ایدهٔ خود را برای آزمایش علمی ارائه کنند و ما یکی از آنها را به فضا بفرستیم.»
آنها سرانجام پروژهای را انتخاب کردند که هدفش بررسی رفتار باکتری خاصی در فضا بود، یعنی باکتری ای.کولی که بهلحاظ ژنتیکی اصلاح شده بود. این دو به همراه دانشجویان حدود یکسال روی این پروژه کار کردند و سرانجام نتیجه را به ایستگاه فضایی بینالمللی فرستادند.
نادا میگوید: «این آزمایش واقعا برای دانشجویان جالب بود، و برای ما هم که در ابتدای کارمان بودیم بسیار موفق بود و سبب شد به امکانات دیگر بیندیشیم.»
استارتاپِ «اُربیتال اسپیس» در سال ۲۰۲۱ یک ماهوارهٔ مکعبی کوچک را به فضا فرستاد و بعد از آن در «پردیس کارآفرینی فناوری دُبی» ایستگاهی زمینی برای ارتباط با آن راهاندازی کرد، ایستگاهی که در آن سیگنالهای این ماهواره دریافت میشود. نادا میگوید: «ایستگاه زمینی ما این امکان را به دانشجویان میدهد که کدهایی بنویسند و برای این ماهواره ارسال کنند. و اینها واقعا برای دانشجویان شگفتانگیز است.»
«اُربیتال اسپیس» با برخورداری از پشتیبانی مرکز فضایی محمد بن رشید و واحهٔ سیلیکون دُبی اکنون در حال برنامهریزی برای آینده است. بسام در پایان میافزاید: «مأموریت بعدی ما ماه خواهد بود».