صنعت املاک و مستغلات در دبی در ماههای اخیر تحت تاثیر شیوع جهانی کرونا بوده است با این حال این بازار نتایج غیرمنتظرهای داشته است.
در نیمه اول سال ۲۰۲۰ ارزش معاملات این صنعت ۱۶.۳ میلیارد یورو بوده است. در جریان ۶ ماه اول سال ۲۰۲۰، پروژه «دبی مارینا» شاهد بالاترین رقم فروش به ارزش ۷۷۰ میلیارد یورو بود. متوسط خرید برای یک آپارتمان ۲۵۳ هزار یورو و برای ویلا ۵۵۰ هزار یورو بود. سرمایهگذاری زنان با رقم کل ۱.۵۱ میلیارد یورو، بخش مهمی از ارزش سرمایهگذاری در این صنعت بوده است.
دکتر میکائیل واترز، دانشیار دانشگاه هریوت وات در دبی می گوید: «از سال ۲۰۱۲ تا به امروز هر کسی که در دبی سرمایهگذاری کرده باشد سالانه حدود هشت و نیم درصد سود کرده است. بنابراین در شاخص رقابت جهانی که روشی برای رتبهبندی شهرهای جهان از نظر جذابیت سرمایهگذاری در این حوزه است، دبی در چند سال اخیر از جایگاه بیستم به مکان ششم رسیده است.»
صنعت املاک و مستغلات دبی در همه ابعاد رشد داشته است از جمله در در برخی از گرانترین املاک جهان که می توان در دبی یافت.
پروژه جدید توسعه شهری دیگری نیز در دبی در حال ساخت است که باعث جلب توجه خریداران می شود شبیه پروژه میدان شهری دبی.
فرد دوری، مدیر عامل توسعه املاک Nshama می گوید: «هدف ما این بود که به مردم فرصت دهیم ملکی را با قیمت مقرون به صرفه خریداری کنند و از اجاره نشینی به خانه ای که مالکش هستند نقل مکان کنند. اما در عین حال می خواستیم این خانهها امکانات خوبی داشته باشند. اگر آنها اجاره کنند پولشان را از دست می دهند، اگر مالک باشند وقتی بازنشسته شدند یا وقتی از دبی خارج شدند می توانند این دارایی را بفروشند.»
از نظر تعداد خریدارانی که نخستین بار در دبی ملک خریدهآند و قبلا اجاره نشین بودهاند، تغییر واقعی را شاهدیم.
ریک ویند، مدیر عامل شرکت «بهترین خانهها» درباره افزایش تقاضا برای خرید خانه در تابستان می گوید: «فکر می کنم بخاطر شیوع کرونا باشد. همه ما ۵ تا ۶ هفته در خانه گیرافتاده بودیم بنابراین شروع به ارزیابی مجدد زندگیمان و جایی که زندگی می کنیم کردیم. به نظر من بسیاری از مردم شروع به جستجو کردند که چه امکاناتی در بازار وجود دارد برای تغییر مکان زندگیشان و وقتی به بازار نگاه کردند دیدند که امکانات خوبی وجود دارد.»
علیرغم تاثیر شیوع کرونا در سه ماهه سوم سال، این سوال وجود دارد که آیا این صنعت از رکود خارج شده است؟
فیبها احمد، مدیر فروش شرکت Bayut and Dubizzle در پاسخ به این سوال می گوید: «به نظر من در شش تا هفت ماه آینده بازار خرید و اجاره رشد خواهد کرد و مردم به خرید نخستین خانههایشان ادامه خواهند داد.»
برای بسیاری شیوع کرونا منجر به از دست دادن شغل یا درآمد شان شده و برای آنها بی ثباتی مالی بهمراه داشته است. اما برای کسانی که پول نقد دارند اکنون زمان خرید است.
مایا ویمباری، که نخستین خانهاش را در دبی خریده است، می گوید: «من و شوهرم دقیقا زمانی که کرونا آمد در حال بررسی قیمت خانهها بودیم و واقعا فکر کردیم که اگر خانه بخریم هزینه های ماهانه ما ۴۰ تا ۵۰ درصد کاهش می یابد.»
در حالی که سال ۲۰۲۰ سال سختی برای این صنعت در جهان بود اما در دبی تحلیلگران مشتاق دیدن نمایشگاه املاک و مستغلات هستند که نشانهای از آینده رو به بهبود این صنعت است.
کریس اسپلر، مدیر گروه سیتی اسکیب می گوید: «پیش بینی من این است که ما شاهد بازگشت تدریخی اعتماد به نقس در بازارها خواهیم بود. من واقعا معتقدم که در سه ماهه اول سال جدید ما شاهد بازگشت اعتماد واقعی به بازارهای املاک و مستغلات خواهیم بود.»
این اطمینان وجود دارد که سرمایهگذاران و کاربران نهایی از این بازار بهره ببرند. تاثیر طولانی مدت کرونا بر اقتصاد جهانی هنوز نامشخص است اما همه نگاهها به این صنعت در ماههای آینده خواهند بود.