«چمدان قرمز»، روایتی از زندگی زنان تحت سلطه در ایران نامزد بهترین فیلم کوتاه اسکار شد

فیلم کوتاه «چمدان قرمز» ساخته یک کارگردان ایرانی-لوگزامبورگی در میان پنج نامزد بهترین فیلم کوتاه اسکار قرار گرفت.
فیلمهای کوتاهی که نامزد اسکار میشوند اغلب مورد توجه عموم قرار نمیگیرند اما امسال «چمدان قرمز» که داستان دختری ایرانی را روایت میکند توجهات گستردهای را به خود جلب کرده است.
این فیلم کوتاه که روایتگر داستان دختر ۱۶ سالهای است که با برداشتن حجاب به دنبال رهایی از سلطه مردانه است برای بسیاری تداعیگر مرگ مهسا (ژینا) امینی به خاطر حجاب اجباری و شکلگیری جنبش «زن، زندگی، آزادی» است.
سیروس نشواد، کارگرداناین فیلم درباره چگونگی شکل گیری سوژه میگوید: «یک روز از خودم پرسیدم چرا کسی در دنیا نمیداند که به محض اینکه در ایران چیزی بگوییم یا حجابمان باب میلشان نباشد، میآیند و بازداشتمان میکنند. همان زمان بود که به خودم گفتم باید یک فیلم کوتاه بسازم.»
نشواد و تیمش زمانی که این فیلم ۱۷ دقیقهای با دیالوگهای مینیمالیستی را در اوایل سال ۲۰۲۱ در بحبوحه بیماری کرونا در فرودگاه لوکزامبورگ فیلمبرداری میکردند نمیدانستند که کمتر از ۲ سال بعد، با مرگ دختر جوانی به دلیل حجاب اجباری موجی از اعتراضات به راه میافتد و تمام دنیا تحت تاثیر آن قرار میگیرند.
نشواد که این فیلم را به زنان ایرانی تقدیم کرده است در گفتوگو با خبرگزاری فرانسه درباره «چمدان قرمز» میگوید: «این فیلم درباره یک زن است، به عبارتی زنانی در ایران که تحت سلطه مردان هستند.»
در فیلم کوتاه «چمدان قرمز» ساخت کشور لوکزامبورگ، دختر نوجوانی که به تنهایی از تهران آمده است حجاب خود را برمیدارد و سعی میکند از دست مرد پنجاه سالهای که با کت و شلوار، کراوات و دسته گل عروس در فرودگاه منتظر اوست فرار کند. به گفته این کارگردان ایرانی این فیلم لحظهای ازگرفتن ژست «شجاعت» را به تصویر میکشد و سعی شده از طریق این فیلم آن را برای عموم مردم به تصویر بکشیم.
به توییتر یورونیوز فارسی بپیوندید
این فیلم که در نود و پنجمین مراسم اسکار مورد توجه داوران قرار گرفته است در میان پنج نامزد بهترین فیلم کوتاه اسکار قرار گرفته است.
علاوه بر این کارگردان ایرانی، نام یک ایرانی دیگر نیز در اسکار به چشم میخورد. داریوش خنجی مدیر فیلمبرداری ایرانی فیلم «باردو» ساخته ایناریتو هم نامزد دریافت جایزه اسکار شده است.