صدمین روز اعتراضات ایران؛ حکم اعدام محمد قبادلو توسط دیوان عالی تایید شد

امروز شنبه، سوم دی ماه (۲۴ دسامبر) صدمین روز اعتراضات ایران است. اعتراضات پراکنده در ایران درحالی ادامه مییابد که حمایتهای بینالمللی از معترضان همچنان درحال افزایش است. بسیاری از نمایندگان پارلمانهای اروپایی کفالت سیاسی معترضان ایرانی بازداشت شده را پذیرفتهاند.
در اقدامی دیگر، دولت آلمان، شب گذشته اعلام کرد که تمام ضمانتهای اعتباری و سرمایهگذاری برای توسعه تجارت با جمهوری اسلامی را به خاطر سرکوب معترضان در ایران رسما تعلیق کرده است. آلمان مهمترین شریک تجاری جمهوری اسلامی در اروپا است و سهمی نزدیک به ۳۰ درصد در کل صادرات اتحادیه اروپا به ایران دارد.
روز گذشته پس از برگزاری نماز جمعه در زاهدان مردم معترض با تجمع علیه جمهوری اسلامی و شخص علی خامنهای شعار دادند.
آخرین اخبار و گزارشهای مرتبط با اعتراضها در ایران در روز شنبه سوم دی (۲۴ دسامبر) را میتوانید در این صفحه پیگیری کنید.
حکم چهار سال زندان مصطفی نیلی، وکیل دادگستری به اجرا درآمد
فاطمه نیلی، خواهر مصطفی نیلی، وکیل دادگستری زندانی ساعاتی پیش در توئیتی از به اجرا درآمدن حکم زندان برادرش خبر داد و نوشت: «مطلع شدیم از تاریخ ۲۰ آذرماه، حکم پرونده دادخواهان سلامت برای مصطفی نیلی به اجرا درآمده و همزمان در همان روز، برای پرونده جدید ۶۰۰ میلیون قرار وثیقه صادر شده است. او هماکنون ملزم به گذراندن ۴ سال حبس میباشد.»
آقای نیلی روز ۱۶ آبان به همراه یک وکیل دیگر برای پیگیری حقوقی حوادث سیستان و بلوچستان عازم این استان بود که در فرودگاه مهرآباد تهران بازداشت شد.
عفو بینالملل خواستار توقف فوری حکم اعدام محمد قبادلو شد
سازمان عفو بینالملل در بیانیهای خواستار توقف فوری حکم اعدام محمد قبادلو شد و نوشت: «محمد قبادلو، معترض ۲۲ ساله ایرانی پس از آنکه دیوان عالی کشور حکم اعدام او را که توسط یک دادگاه نمایشی ناعادلانه صادر شده بود، تایید کرد، در خطر اعدام قریبالوقوع قرار دارد. مقامات باید فورا اعدام او را متوقف و حکم را لغو کنند.»
این سازمان افزود: «محمد قبادلو در کمتر از دو ماه پس از بازداشت در روز ۲۲ سپتامبر، به اعدام محکوم شده است. وکیل مستقل وی اجازه حضور در دادگاه را پیدا نکرد. بر اساس گفتههای خانواده و وکیل او، با این که آقای قبادلو گفته بود از مشکلات سلامت روان رنج میبرد، دادگاه این موضوع را به اندازه کافی بررسی نکرده است.»
عفو بینالملل در بیانیه خود نوشته است که آقای قبادلو تحت شکنجه تن به اعتراف اجباری داده و گفته که با یک خودرو چند مامور پلیس را زیرگرفته که منجر به مرگ یکی از آنها و مجروح شدن چند تن دیگر شده است.
این سازمان از قول وکیل محمد قبادلو و با اشاره به اتکای دادستان به مدارک ناقص هشدار داد که مقامات به طور خلاصه به دنبال محکوم کردن آقای قبادلو هستند و این به گفته وکیل محمد قبادلو «انتقام» است نه عدالت.
سازماان عفو بینالملل از جامعه جهانی میخواهد تا از همه ابزاری که در اختیار دارد در جهت تحت فشار قرار دادن مقامات ایران برای توقف اعدام محمد قبادلو استفاده کند و اجازه ندهد ماشین مرگ جمهوری اسلامی در آستانه جشن سال نو میلادی قربانی دیگری بگیرد.
این درحالی است که روز گذشته سیانان در گزارشی نسبت به احتمال اجرای احکام اعدام معترضان در آستانه سال نو میلادی و زمانی که جهان سرگرم جشن سال نو و کریسمس است، هشدار داد.
دیوان عالی کشور، ساعاتی پیش از تایید حکم اعدام محمد قبادلو و رد فرجامخواهی او خبر داد.
نرگس محمدی از تعرض ماموران به زنان معترض بازداشتشده در زندانهای جمهوری اسلامی خبر داد
نرگس محمدی، فعال حقوق بشر و زندانی سیاسی در نامهای از زندان که به صورت اختصاصی در اختیار بیبیسی قرار گرفته، تعرض جنسی به زنان معترض را ابزاری برای سرکوب معترضان دانسته و نوشته است: «در روزهای اخیر تعدادی از بازداشت شدگان وقایع اخیر از محل دستگیریشان در خیابان ها و از سلولهای انفرادی بندهای امنیتی اوین و برخی بازداشتگاههای نامعلوم و از زندان قرچک ورامین به بند عمومی زندان اوین منتقل شده اند که روایت های تکان دهنده ایاز شیوه تعرض به زنان دارند.»
وی در بازگویی یکی از روایات تعرض نوشت: «یکی از این دختران پس از بازداشت در تجمعات اعتراضی توسط دو نیروی امنیتی سوار موتور می شود. یک مامور در جلو مینشیند و یک مامور در عقب می نشیند و دختر در میان راه بارها مورد اذیت و آزار و تعرض جنسی قرار می گیرد.»
خانم محمدی روایتی دیگر را چنین بازگفت: «یکی دیگر از زنان بازداشتی حکایت کرده است که در سلول بازجویی در زندان قرچک مورد تعرض فیزیکی از ناحیه سینههایش توسط بازجو قرار میگیرد که پس از داد و فریاد او، بازجو از سلول بیرون می رود.»
او درباره نحوه بازداشت یکی از کنشگران زن شناخته شده جنین آورده است: «آثار کبودی و زخم بر روی شکم و دور مچ دست و پایش دیده می شد. حین انتقال به زندان با دستبند یک دست و پایش را به گیرههای بالای سرش در ماشین بسته بودند و در حالتی که او آویزان بوده با دست مورد تعرض جنسی قرار گرفته است.»
نرگس محمدی با اشاره به اعزام زنان بازداشتی به اداره آگاهی شاپور نوشت: «آگاهی شاپور یکی از بدنام ترین و مخوف ترین بازداشت گاههای تهران است و ضرب و شتم و آویزان کردن و شکنجههای فیزیکی برای اقرار گرفتن و اعتراف در آن امری رایج است و آمار چشمگیری از کشته شدگان در بازجویی ها را دارد.»
وی با تاثیرگذار خواندن نقش زنان در پیشبرد اعتراضات جاری ایران نوشت: «حکومت استبدادی زنستیز برای همین برخورد خشونت آمیز با زنان را شدت بخشیده است.»

نماینده پیشین مجلس خطاب به علی خامنهای: آن انفجار عظیم رخ خواهد داد و خدا میداند عاقبت کشور و ملت بزرگ ایران چه خواهد شد
حسین انصاریراد، نماینده پیشین سه دوره مجلس ایران در نامهای خطاب به علی خامنهای سیاستها و نحوه اداره کشور را فاجعه آمیز خواند و نوشت: « این نوع ادارهی اقتصاد و فرهنگ و سیاست به فاجعه میانجامد و آنچه اکنون از تظاهرات خشمگین و پرخروش با اینهمه کشته و هزاران محبوس و فجایع همراه غیر قابل گفتن به وجود آمده است و دل هر انسانی را به درد میآورد شعلهی کوچکی است از کانون بزرگ و حجمی عظیم از خشم و ناخشنودی و بیاعتمادی و ناامیدی از مدیریت ناکارآمد و فاسدی که به هیچ یک از مطالبات واقعی و حیاتی مردم پاسخ نداده و بر جمیع شئون حیات فردی و اجتماعی و سیاسی و سلوک شخصی و شیوهی زندگی حکم میراند.»
وی افزود: «اداره و مدیریت جمهوری اسلامی در تمام بخشهای حیات اقتصادی و اجتماعی و سیاسی و فرهنگی و سلوک فردی شکست خورده است و اکنون ملت ایران حق خود را در اداره و حاکمیت خود را بر سرنوشت و زندگی بدون زور و ارعاب طلب میکند و این تظاهرات قطعاً از طرف هشتاد و پنج درصد ملت حمایت میشود. آگاهان و کارشناسان از انقلاب دیگر و جنگ و فروپاشی میهراسند و ساکتان و بیصدایان هرگز این مدیریت و این سیاستهای رایج و دایر را قبول ندارند و اگر اصلاحات اساسی انجام نگردد آن انفجار عظیم که از آن به یومالله تعبیر شده است رخ خواهد داد و خدا میداند عاقبت کشور و ملت بزرگ ایران چه خواهد شد.»

الیف شافاک، نویسنده ترک از ترانه علیدوستی حمایت کرد
الیف شافاک، نویسنده سرشناس ترک و خالق رمانهای مشهور «حرامزاده استانبول» و «ملت عشق» با انتشار تصویر ترانه علیدوستی، بازیگر ایرانی که ۲۶ آذر به دلیل حمایت از معترضان بازداشت شد، با او اعلام همبستگی کرد و نوشت: «ایران باید به زنان شگفتانگیز خود ببالد، ایران باید به هنرمندان فوقالعاده خود ببالد.»

اصلاحیه دیوان عالی کشور: حکم محمد قبادلو تایید و فرجامخواهی رد شده است
به گزارش ایرنا، دیوان عالی کشور در پی انتشار خبر پذیرش فرجامخواهی ۲ تن از بازداشتشدگان اعتراضات جاری، اصلاحیهای با عنوان رد فرجامخواهی محمد قبادلو صادر کرد.
صبح امروز دیوان عالی کشور با صدور اطلاعیهای اعلام کرده بود که فرجامخواهی محمد قبادلو و سامان صیدی(یاسین) از از سوی این نهاد پذیرفته شد.
آقای قبادلو روز ۳۱ شهریور در جریان اعتراضات ایران بازداشت و در دادگاهی به ریاست ابوالقاسم صلواتی در ۷ آبان به اتهام زیر گرفتن ۶ مامور با خودرو که به کشته شدن یکی از آنها و زخمی شدن ۵ نفر دیگر انجامید، به اعدام محکوم شد.

اشکان خطیبی: میدانم و میدانید که این ورق برنمیگردد، این خونها پاک نمیشود، اکنون گاه بیداریست
اشکان خطیبی، بازیگر سرشناس سینما و تئاتر ایران در پستی اینستاگرامی نوشته است که در ۹۰ روز گذشته «در خوف و خفا» زندگی میکرده و یک مهر به دلیل با خشونت رفتاری و گفتاری از سوی بازجوها تفهیم اتهام و به قاضی ارجاع داده شده است.
وی با انتشار ویدیویی از تصاویر اعتراضات جاری ایران همراه آهنگی از خود نوشت: «نود روز است که در خوف و خفا زندگی میکنم. یکم مهرماه برای اتهاماتم! با خشونت رفتاری و گفتاری از سوی بازجوها تفهیم اتهام و به قاضی ارجاع داده شدم. پس از آن نیز از سوی دیگرانی چندین ساعت دیگر بازجویی و تفتیش عقیده شدم. به بهانهٰ توهین به مقدسات در خیابان مورد حملهٰ فیزیکی لباس شخصی ها قرار گرفتم و بارها تلفنی تهدید به مرگ شدم تا آنجا که خط تلفنم را واگذار کردم. دست از زندگیم، کارم و هر آنچه ساخته بودم کشیدم. در این مدت یک بار سکته کردم و هر روز از یادآوری آنچه بر سرم آوردند دچار حملههای عصبی میشوم.»
اشکان خطیبی افزود: «اینها را نگفتم که ذکر مصیبت کنم. من که هنوز زندهام! اما زیباترین و شجاع ترین های ایران را هر روز و هر شب یا بر سر دار میکنند یا در خیابانها پرپر. میدانم و میدانید که این ورق برنمیگردد. این خون ها پاک نمیشود.اکنون گاه بیداریست چرا که روز برمیآید و صحنه آزاد خواهد شد.»

صدور حکم اولیه برای ۳۳ دانشجوی دانشگاه شریف در پرونده اعتراضات جاری
به گزارش اعتماد آنلاین، هادی نوبهاری، مدیر کل حوزه ریاست دانشگاه صنعتی شریف گفت: «حدود ۳۰۰ شکایت به کمیته انضباطی واصل شده که در حال بررسی است و تا به حال ۳۳ حکم بدوی صادر شده و هنوز احکام هیئت تجدیدنظر صادر نشده است.»
وی همچنین افزود: «بسته به نوع تخلف، تا به حال احکام مختلفی صادر شده؛ از تذکر کتبی و توبیخ کتبی تا یک یا دو نیم سال منع موقت از تحصیل که برخی بهصورت تعلیقی است. برخی با احتساب سنوات است و برخی بدون احتساب سنوات. رویکرد دانشگاه در مقابل دانشجویانی که نسبت به برگزاری تجمعات غیرقانونی و بدون مجوز اقدام یا سایر بندهای آئیننامههای انضباطی را نقض میکنند و مشکلاتی را برای خود، همکلاسیهای خود و دانشگاه ایجاد میکنند، مواجهه بدون اغماض از طریق کمیته انضباطی است.»
دانشگاه صنعتی شریف از ابتدای اعتراضات جاری ایران صحنه تجمعات اعتراضی دانشجویان بوده است. بنابر گزارشها و ویدیوهای منتشر شده در شبکههای مجازی در پی اعتراض دانشجویان در روز یکشنبه ده مهر ماموران امنیتی و لباس شخصی این دانشگاه را محاصره کردند. در ویدیوها صدای تیراندازی به گوش میرسد.

دیوان عالی کشور فرجامخواهی محمد قبادلو و سامان صیدی (یاسین) را پذیرفت
به گزارش خبرگزاری تسنیم، دیوانعالی کشور، پس از فرجامخواهی محمد قبادلو نسبت به رأی صادره از دادگاه انقلاب، بهاستناد بند ۴ قسمت ب ماده ۴۶۹ قانون آیین دادرسی کیفری مصوب ۱۳۹۲ و اصلاحی ۱۳۹۴ پرونده را به شعبه همعرض ارجاع کرد.
آقای قبادلو روز ۳۱ شهریور در جریان اعتراضات ایران بازداشت و در دادگاهی به ریاست ابوالقاسم صلواتی در ۷ آبان به اتهام زیر گرفتن ۶ مامور با خودرو که به کشته شدن یکی از آنها و زخمی شدن ۵ نفر دیگر انجامید، به اعدام محکوم شد.
کلارا آنه بونگر، نماینده پارلمان آلمان، کفالت سیاسی او را بر عهده گرفته است.
فرجام خواهی سامان صیدی (یاسین)، یکی دیگر از بازداشتشدگان اعتراضات جاری ایران نیز نسبت به رای صادره از دادگاه انقلاب، مورد پذیرش قرار گرفت.
آقای صیدی که خواننده و اهل کرمانشاه است، در روز ۷ آبان در دادگاهی به ریاست ابوالقاسم صلواتی به اتهاماتی همچون پشتیبانی از تجمعات اعتراضی، خواندن سرودها و ترانههای حماسی و انقلابی، اجتماع و تبانی به قصد قصد بر ضد امنیت کشور و محاربه به اعدام محکوم شد.
کارلوس کاسپر نماینده پارلمان آلمان، کفالت سیاسی وی را بر عهده گرفته است.
