روز جهانی کارگر؛ از مخالفت با اصلاحات قانون بازنشستگی تا اعتراض به افزایش تورم

اعتراضات روز جهانی کارگر در پاریس فرانسه
اعتراضات روز جهانی کارگر در پاریس فرانسه Copyright AP Photo
Copyright AP Photo
نگارش از Farhad Mirmohammadsadeghi
هم‌رسانی این مطلبنظرها
هم‌رسانی این مطلبClose Button
لینک کپی پیست کد امبد ویدیو:Copy to clipboardCopied

مردم در سراسر دنیا روز دوشنبه اول مه برای گرامی‌داشت روز کار و کارگر به خیابان‌ها آمدند. جهان در سال‌های اخیر و پس از قرنطینه‌های همه‌گیری کرونا تورم بی‌سابقه‌ای را تجربه کرده که این موضوع انگیزه مردم را برای تجمع و فریاد خواسته‌هایشان در روز نخست مه دوچندان کرده است.

آگهی

مردم در سراسر دنیا روز دوشنبه اول مه برای گرامی‌داشت روز کار و کارگر به خیابان‌ها آمدند. جهان در سال‌های اخیر و پس از قرنطینه‌های همه‌گیری کرونا و جنگ اوکراین تورم بی‌سابقه‌ای را تجربه کرده که  این موضوع انگیزه مردم را برای تجمع و فریاد خواسته‌هایشان در روز نخست مه دوچندان کرده است.

اتحادیه‌های کارگری فرانسه، امانوئل ماکرون، رئیس جمهوری این کشور را برای عقب نشینی از اصلاحات قانون بازنشسگی تحت فشار قرار داده‌اند. یکی از نتایج اصلی این اصلاحات افزایش سن بازنشستگی از ۶۲ به ۶۴ سال است. در همین حال، مردم در کره جنوبی برای افزایش سطح دستمزد تلاش می‌کنند و اسپانیایی‌ها خواستار افزایش روزهای تعطیل هستند. در لبنان که غرق در بحران اقتصادی است نیز، کارگران خانگی مهاجر دست به اعتراض زدند. 

همزمان با روز جهانی کار و کارگر، اعتراضات در برخی نقاط جهان به سوی اهدافی فراتر از حقوق کارگران و مسائل معیشتی رفته و به بحران‌های زیست محیطی، محافظت از حقوق زنان و مخالفت با خشونت علیه همجنسگرایان پرداخته است.

فعالان مبارزه با تغییرات اقلیمی جنبش شورش علیه انقراض (Exinction Rebellion) در پاریس به ساختمان بنیاد لوئی ویتون در همبستگی با فعالان کارگری رنگ پاشیدند. همزمان معترضان به خشونت علیه زنان و همجنسگرایان در آلمان تظاهرات کردند.

فعالان جنبش شورش علیه انقراض به ساختمان بنیاد لوئی ویتون در همبستگی با فعالان کارگری رنگ پاشیدند

تظاهرات روز کارگر در ترکیه در آستانه انتخاباتی تاریخی با تنش‌های سیاسی موجود در این کشور در هم آمیخته است. اما مسکو که در زمان حکومت کمونیستی بزرگترین تظاهرات اول مه را به خود می‌دید در سایه جنگ اوکراین صحنه مراسمی بی‌رمق‌تر از همیشه بود.

با این حال در سراسر آسیا، پس از سه‌سال محدودیت به دلیل همه‌گیری کرونا، تظاهرات با شمار بی‌سابقه‌ای از شرکت‌کنندگان برگزار شد. فعالان کارگری در بسیاری از این کشورها خواستار اقدامات وسیع‌تر دولت‌ها برای بهبود زندگی کارگران شدند. 

فرانسه؛ بزرگترین تظاهرات اول مه در چند سال اخیر

با توجه به فراخوان اتحادیه‌های کارگری فرانسه در تقابل با اصلاحات قانون بازنشستگی، انتظار می‌رفت این کشور امسال گسترده‌ترین تظاهرات اول مه را به خود ببیند. در ماه‌های اخیر و استفاده دولت امانوئل ماکرون از اصل ۴۹.۳ قانون اساسی در جهت اجرایی کردن اصلاحات قانون بازنشستگی بدون تصویب پارلمان، اتحادیه‌های کارگری رئیس جمهوری فرانسه را هدف اعتراضات گسترده قرار داده‌اند. آن‌ها علاوه بر این که این اصلاحات را به زیان کارگران فرانسوی می‌دانند، اجرایی کردن این قانون به این صورت و ندیده گرفتن پارلمان توسط دولت را به عنوان تهدیدی برای دموکراسی و امنیت اجتماعی فرانسه در نظر می‌گیرند.   

فعالان اقلیمی و دیگر گروه‌های کنشگری که برای دستیابی به عدالت اقتصادی مبارزه می‌کنند به اتحادیه‌های کارگری قدرتمند فرانسه پیوسته و خشم خود را نسبت به اقدامات امانوئل ماکرون ابراز و این اقدامات را بازاری مابانه و لجام گسیخته عنوان می‌کنند. فعالانی که مخالف برگزاری بازی‌های المپیک ۲۰۲۴ در پاریس و تاثیراتش بر جامعه و محیط زیست هستند نیز به این اعتراضات پیوستند.

پلیس فرانسه نیروهایش را برای اعتراضات امروز در حالت آماده‌باش قرار داده است. پلیس قرار است از پهپاد برای شناسایی معترضان استفاده کند که این اقدام با مخالفت گسترده معترضان روبرو شده است. انجمن های دفاع از آزادی و اتحادیه‌های وکلا و قضات روز دوشنبه از دادگاه اداری پاریس خواستند فرمان استفاده پلیس از پهپاد در جریان تظاهرات اول ماه مه در پایتخت را به حالت تعلیق درآورد. در شهر لیون نیز تظاهرات به خشونت کشیده شده و برخی معترضان خودروهایی را به آتش کشیدند. 

AFP
اعتراضات روز جهانی کارگر در لیون فرانسهAFP

ترکیه؛ تظاهرات روز کارگر در میدان تقسیم به رویارویی با پلیس انجامید

به گزارش تلویزیون غیر دولتی سوزجو (سخنگو)، پلیس در استانبول راه گروهی از تظاهر کنندگان را برای رسیدن به میدان تقسیم سد و حدود ده نفر را بازداشت کرد. همچنین روزنامه‌نگارانی که قصد داشتند از این صحنه‌ها فیلم‌برداری کنند از سوی پلیس عقب رانده و یا بازداشت شدند. 

در سال ۱۹۷۷ در روز اول مه شخصی در میدان تقسیم به روی تظاهرکنندگان آتش گشود که به کشته‌شدن ده‌ها نفر انجامید. به همین خاطر این میدان برای اتحادیه‌های کارگری ترکیه برای برگزاری اجتماعات اهمیتی نمادین یافته است. 

دولت رجب طیب اردوغان، رئیس جمهوری ترکیه که انتخابات ۱۴ مه را پیش رو دارد، تجمع در این میدان را برای تظاهرات اول مه ممنوع اعلام کرد. این اقدام باعث بروز درگیری میان پلیس و تظاهرکنندگان شد. در همین حال شمار کمی از مردم اجازه پیدا کردند که با ورود به میدان تقسیم بر مجسمه میان آن دست‌ گل یادبود بگذارند.

Emrah Gurel/Copyright 2023 The AP. All rights reserved
اعتراضات روز جهانی کارگر در استانبول ترکیهEmrah Gurel/Copyright 2023 The AP. All rights reserved

پاکستان؛ دولت به دلیل نگرانی‌های امنیتی در برخی نقاط تظاهرات را ممنوع کرد

مقامات پاکستانی به دلیل نگرانی‌های امنیتی و فضای متشنج سیاسی تجمع در برخی شهرها را ممنوع اعلام کردند. اتحادیه‌های کارگری در پیشاور، شهری در شمال غربی کشور، مراسم گرامی‌داشت روز کارگر را در داخل ساختمان‌ها برگزار کردند. عمده شکایت کارگران پاکستان نسبت به تورم بالای این کشور است.

در لاهور، شهری در شرق پاکستان، اگرچه اتحادیه‌های کارگری تا ۱۴ مه، روز برگزاری انتخابات در این کشور از برگزاری تجمع منع شده‌اند، قرار است راهپیمایی به سوی مجلس پنجاب برگزار شود. در شهر بندری کراچی در جنوب کشور، حزب حاکم پاکستان میزبان سمیناری با موضوع روز کارگر بود. همچنین چند راهپیمایی نیز در این شهر برگزار شد.

اسپانیا؛ اعتراض به سطح دستمزد پایین و قوانین سنتی

اتحادیه‌های قدرتمند کارگری اسپانیایی در سراسر این کشور بیش از ۷۰ راهپیمایی و تظاهرات را سازماندهی کردند. این اتحادیه‌ها هشدار دادند که اگر سطح دستمزد در اسپانیا همپای دیگر کشورهای اتحادیه اروپا و در تقابل با تورم این کشور بالا نیاید، اسپانیا با «تضاد اجتماعی» گسترده روبرو خواهد شد. آن‌ها همچنین در جهت ایجاد مشوق برای کارگران از دولت درخواست کردند تا تعداد روزهای کاری هفته را به چهار روز کاهش دهد.  

اگرچه کارگران یقه آبی (کارگران معمولی) رهبری این اعتراضات را بر عهده داشتند اما کارگران یقه سفید (کارگران حرفه‌ای) نیز خواهان تغییرات بسیاری هستند. اسپانیا که هنوز در تلاش برای التیام زخم‌های رکود پیشین است، به طور سنتی ساعات کاری بسیار طولانی دارد.  

کانون وکلای مادرید نیز خواستار تغییر قوانین سنتی این کشور شد. بر اساس این قوانین وکلا باید در طول ۳۶۵ روز سال، بدون در نظر گرفتن اضطرارهای پزشکی و یا مرگ عزیزانشان آماده به خدمت باشند. در سال‌های اخیر بسیاری از این وکلا تصاویری از خود در هنگام کار بر تخت بیمارستان و یا موقعیت‌های مشابه را در توئیتر منتشر کرده‌اند.

AP
اعتراضات روز جهانی کارگر در مادرید اسپانیاAP

روسیه؛ تجمع کوچک‌تر از همیشه در سایه جنگ اوکراین

حزب کمونیست روسیه روز دوشنبه راهپیمایی کوچکی را به مناسبت روز جهانی کارگر در مرکز شهر مسکو برگزار کرد. حجم کوچک این راهپیمایی در روسیه بسیار غیر معمول است. 

آگهی

گنادی زیوگانوف، رهبر حزب کمونیست روسیه، در گفتگو با خبرنگاران، خواستار همکاری نزدیکتر با چین در بحبوحه «عملیات نظامی ویژه» روسیه در اوکراین شد.

کاهش اندازه این تظاهرات در سایه جنگ اوکراین، در قیاس با سال‌های پیش و تظاهرات کارگری بزرگ سنتی باعث بروز ناامیدی در میان برخی از شرکت کنندگان در تجمع شده است.

AP
تظاهرات روز جهانی کارگر در مسکو روسیهAP

تظاهرات در شرق آسیا متاثر از تورم پسا کرونا

ده‌ها هزار نفر در بزرگترین تجمع از آغاز همه‌گیری کرونا در سال ۲۰۲۰ در کره جنوبی دست به تظاهرات زدند. یکی از فعالان شرکت‌کننده در این تظاهرات در سئول، پایتخت این کشور می‌گوید: «قیمت همه‌چیز بالا رفته است اما دستمزد ما نه. حداقل دستمزد را بالا برده و ساعات کاریمان را کم کنید.» 

هزاران نفر از اعضای اتحادیه‌های کارگری، قانون‌گذاران مخالف دولت و دانشگاهیان ژاپن در پارک یویگوی توکیو گردهم آمدند. آنان برای مقابله با تاثیرات تورمی محدودیت‌های کرونا بر قیمت‌ها و کاهش سطح رفاه اجتماعی خواستار افزایش دستمزد‌ها شدند. 

فعالان ژاپنی با انتقاد از برنامه فومیو کیشیدا، نخست‌وزیراین کشور مبنی بر دوبرابر کردن بودجه دفاعی ژاپن گفتند که این سرمایه باید در جهت افزایش رفاه، امنیت اجتماعی و بهبود سطح زندگی افراد هزینه شود. آقای کیشیدا قول داده است که بر افزایش دستمزدها متمرکز شود.   

آگهی

در اندونزی نیز تظاهرکنندگان خواهان لغو قانونی موسوم به  «ایجاد شغل توسط دولت» شدند. آن‌ها این قانون را به زیان کارگران و محیط زیست می‌دانند. یکی از این تظاهرکنندگان می‌گوید: «این قانون در جهت بهبود شرایط کار باید لغو شود. این قانون فقط به نفع کارفرمایان است.»

هزاران نفر از کارگران در تایوان به خیابان آمدند تا انتقاد خود را از آن‌چه نارسایی سیاست‌های کاری جزیره خودمختار می‌نامند، ابراز کنند. این نارضایتی‌ها باعث تحت فشار قرار گرفتن حزب حاکم پیش از انتخابات سال ۲۰۲۴ شده است. 

اعضای اتحادیه‌های کارگری با اجتماع در تایپه، پایتخت این جزیره پرچم‌های گروه‌های خود را برافراشتند. برخی از کارکنان بخش بهداشت و درمان نیز لباس محافظ بر تن کرده و با پلاکاردهایی در دست خواستار دریافت یارانه شدند. برخی دیگر نیز بنرهایی مبنی بر انتقاد از سیاست‌های مرتبط با کار و کارگران سای اینگ ون، رئیس جمهوری بر دست گرفتند.  

اما در کره شمالی، روزنامه رودونگ سینمون که نشریه اصلی این کشور است در سرمقاله‌ای بلند خواستار حمایت بیشتر کارگران این کشور از کیم جونگ اون، رهبر کره شمالی شد. این روزنامه از کارگران خواست با تولید سهمیه تعیین شده، سطح معیشت جامعه را بهبود بخشند.

لبنان؛ اعتراضات در بحبوحه بحران اقتصادی

در لبنان، صدها نفر از اعضای از اعضای حزب کمونیست، سندیکاهای تجاری و همچنین گروهی از کارگران خانگی مهاجر در خیابان‌های بیروت به راهپیمایی پرداختند. 

آگهی

سه چهارم جمعیت این کشور در تنگنای بحران اقتصادی فلج‌کننده کنونی و تورم تصاعدی آن در فقر به سر می‌برند.  

Hussein Malla/Copyright 2023 The AP. All rights reserved.
اعتراضات روز جهانی کارگر در بیروت لبنانHussein Malla/Copyright 2023 The AP. All rights reserved.

آلمان؛ تظاهرات عموما مسالمت‌آمیز

 اعتراضات در آلمان با تظاهرات فعالان فمنیست و مدافعان حقوق همجنسگرایان در جنبش «شب را پس بگیر» آغاز شد. چندین هزار نفر در این تظاهرات شرکت‌کردند و اگرچه برخی مواقع درگیری‌هایی جزئی میان گروه‌های مختلف و یا پلیس وجود داشت اما این اعتراضات عموما مسالمت‌آمیز بود. 

راهپیمایی‌های دیگری نیز توسط احزاب کارگری و گروه‌های چپ‌گرا در گرامی‌داشت روز کارگر در روز دوشنبه در آلمان در حال برگزاری است.

هم‌رسانی این مطلبنظرها

مطالب مرتبط

انتقاد از پلیس فرانسه به دلیل اجازه برگزاری تجمع به نئونازی‌ها در شهر پاریس

تصاویری از درگیری پلیس و معترضان در تظاهرات روز کارگر در استانبول

تظاهرات روز کارگر در پاریس با حضور جوانان سیاه‌پوش و دخالت پلیس به خشونت کشیده شد