نبض تجارت؛ گشایش بورس چین و بازاریابی دیجیتال در دوران کرونا

این برنامهٔ نبض تجارت نگاهی دارد به سه مسألهٔ عمده میپردازد: نخست، رابطهٔ سیاست جدایی اقتصادی ایالات متحده با چشمانداز تجاری چین، سپس بحران کرونا و رشد بازاریابی دیجیتال، و در نهایت تأثیر کشف منابع گاز دریای سیاه بر آینده اقتصاد ترکیه.
سیاست جدایی اقتصادی ترامپ و تجارت چین
اقتصاد چین در سهماههٔ دوم سال ۲۰۲۰ احیا شده، اما همزمان با تلاش چینیها برای بازگشت به بازار، سیاست جدایی اقتصادیِ ترامپ در واشنگتن، چشمانداز اقتصادی پکن را تیرهوتار کرده است.
زندگی شبانه به پکن برگشت و چینکست، بازار بورس چین بهسبک نزدک، آغاز بهکار کرده است. اینها همه نشانهٔ اقتصاد رو به احیا شدن است. پس از افت ناگزیر سهماهٔ اول، تولید ناخالص داخلی چین ۳.۲ درصد در سهماهٔ دوم ۲۰۲۰ رشد کرده است. امری که فراتر از انتظار تحلیلگران بوده است.
از سوی دیگر، وزارت خارجهٔ چین نمایندگان دو حزب دموکرات و جمهوریخواه را خطاب قرار داد و گفت: «چین امیدوارست که نمایندگان احزاب جمهوریخواه و دموکرات ایالات متحده بهشکلی بیغرضانه به روابط آمریکا و چین نگاه کنند، تا به این ترتیب، روابط آیندهٔ دو کشور بهیاری هماهنگی، همکاری و ثبات پیش برود، امری که بهسود تمامی مردم چین، مردم ایالات متحده و باقی مردم جهان است.»
گفتگو با یک بازاریاب برتر دربارهٔ رشد بازاریابی دیجیتال
نشریهٔ تخصصیِ تجاری اَدویک در آمریکا اخیراً آژانس کرییِت مدیای دوبی را در میان ۵۰ مؤسسهٔ بازاریابی روبهرشد دنیا قرار داد. با تام اُتان بنیانگذار این آژانس دیدار کردیم تا کمی دربارهٔ جهان روبهرشد شبکههای اجتماعی و فوتوفن آغاز کار با او گفتگو کنیم.
تام اتان با یادآوری نخستین روزهای تأسیس آژانسش میگوید: «کرییت مدیا در سال ۲۰۱۰ کار خود را شروع کرد. اولین مشتری بزرگمان از راه رسیده بود و قرار بود وبسایت را نشانشان بدهیم. این مشتری خیلی بالاتر از سطح ما بود. ما هم تازه دفتر کار گرفته بودیم. بنابراین معطلشان کردم. بالاخره برای ارائه آمدند، اما از شانس بد ما برق دفتر آن روز قطع بود. رفیقم باطری بزرگی آورد و آن را گذاشتیم زیر میز کامپیوتر. و ارائه انجام شد. به بچهها، که آن موقع ۱۵ نفری بودند، گفتم پشت کامپیوترشان بمانند و وانمود کنند که دارند کار میکنند.»
یورونیوز: مشتریهای فعلیتان کی هستند؟
تام: «با سازمان گردشگری دُبی کار میکنیم. کار شبکههای اجتماعی اکسپوی ۲۰۲۰ دُبی و ویدئوهای هواپیمایی امارات هم هست. کار جالبی هم برای فیلم تازهٔ اسپایدر کردیم.»
یورونیوز: بازاریابی دیجیتال، به اندازهٔ باقی بخشها، از بحران کووید آسیب ندید. شما چه کردید؟
تام: «چالش بزرگی بود. بعضی مشتریها که در کارشان ضرر کرده بودند رفتند. جدا از این، رُشد عظیمی داشتیم که پارسال به ۹۱ درصد رسید. طبق برنامه، امسال هم احتمالا ۵۰ تا ۶۰ درصد رشد خواهیم داشت. نشریهٔ اَدویک، رتبهٔ جهانی پارسال ما را ۴۳ اعلام کرد. ما تنها آژانس خاورمیانه در این لیست بودیم.( و مطئمنم که امسال هم در این لیست خواهیم بود.)»
یورونیوز: آیا کووید-۱۹چشمانداز دنیای دیجیتال را عوض کرده؟
تام: «از قبل شاهد تغییرات دنیای دیجیتال بودیم، کووید فقط در چهار پنج ماههٔ اخیر به آن شتاب داده. آنچه اولِ امسال برای سهسال آینده در نظر داشتیم فقط ظرف سه ماه پیش آمد. اخبار زیادی هست و ما هم تلاش داریم به سازمانهای دولتی دُبی کمک کنیم تا آنها را پوشش بدهند. مثلا در حوزهٔ گردشگری، از یک طرف باید سفر رویایی به دُبی را تبلیغ کنیم، و از طرف دیگر، باید مسافر را خاطرجمع کنیم که موازین بهداشتی رعایت میشود، و نشان بدهیم که او چطور بهسلامت از فرودگاه به هتل میرسد.»
یورونیوز: مشتری جوان را چطور جذب میکنید؟
تام: «نسل جوان دنبال کارت پستالهای جذاب نیست. مثلا تیکتاک را ببینید. سرراستتر از تیک تاک که نداریم. خود مردم ویدئوهای کوتاه میسازند و روی اپلیکیشن میگذارند. اما بعضی برندها متوجه مطلب نیستند. مسأله این نیست که همان تبلیغ قبلیتان را روی تیک تاک بگذارید. باید ذهنیت این نسل را درک کنید و بفهمید که دوست دارند چه ببینند و تبلیغات را آنطور ارائه کنید.»
منابع تازهٔ گاز دریای سیاه؛ کمکی بهموقع برای اقتصاد ترکیه
کشف منابع عظیم گاز طبیعی در سواحل دریای سیاه میتواند از بار اقتصادی ترکیه بکاهد، و این کشور را برای تأمین انرژی، تا حدودی از وابستگی به روسیه و ایران آزاد کند.
لیرهٔ ترک که تابستان امسال اُفتی تاریخی کرده بود، در ماه اوت با خبر کشف ۳۲۰ میلیارد متر مکعب گاز طبیعی در سواحل دریای سیاه، جان تازهای گرفت.
این منابع گازی، برای کشوری که پارسال ۳۵ میلیارد یورو صرف واردات انرژی کرده، غنیمتاند اما کارشناسان میگویند امکان استخراج از این منابع تا ۲۰۲۳ کمی بعید است.
جان باولوس، کارشناس انرژی دربارهٔ این برنامهٔ استخراج میگوید: «بهرهبرداری تا سال ۲۰۲۳ بهنظرم جاهطلبانه است. بهترین نمونه شاید اسرائيل باشد که بیست سال پیش دو منبع عظیم گاز کشف کرد، اما بهرهبرداری از هر کدام ۱۰ سال طول کشید.»
گرچه منابع انرژی ما باید هرچه زودتر به منابع تجدیدپذیر بدل شوند، اما این کشفِ بهموقع، در کوتاهمدت، جان تازهای به اقتصاد ترکیه میدهد.