مالیات دهندگان اروپایی قربانی اصلی فرار مالیاتی شرکت های بزرگ هستند. پس از افشای رسوایی مالیاتی در لوکزامبورک، زمینه برای برخورد با این معضل فراهم
مالیات دهندگان اروپایی قربانی اصلی فرار مالیاتی شرکت های بزرگ هستند. پس از افشای رسوایی مالیاتی در لوکزامبورک، زمینه برای برخورد با این معضل فراهم شده است.
کمیسیون اروپا تحقیقات گسترده ای را در این زمینه آغاز کرده و برنامه خود را برای مبارزه با فرار مالیاتی و معافیت های مالیاتی، روز پنجشنبه ارائه خواهد کرد.
برای اطلاع از مواضع کمیسیون، افی کوتسوکوستا، گزارشگر یورونیوز در بروکسل با مارگارت وستاگیر، کمیسر اروپا در امور رقابت گفتگو کرده است:
یورونیوز: سالهاست که همه از این موضوع اطلاع دارند. چرا در حال حاضر تحقیقات خود را درباره آن آغاز کردید؟
وستاگیر: شرایط به شکل اساسی تغییر کرده است. دانمارک در بهار سال ۲۰۱۲ میلادی رئیس دوره ای اتحادیه بود. من هم همزمان وزیر امور مالی کشورم و رئیس شورای وزیران دارایی اتحادیه اروپا بودم. در آن زمان هیچ اقدامی نمی شد انجام داد. ناگهان بر اثر کار خبرنگاران و افشاگران، رسوایی مالیاتی در لوکزامبورگ آشکار شد. توجه مردم هم نگاهها را بیشتر به سمت این موضوع کشاند.
یورونیوز: یک سردرگمی وجود دارد. این افشاگری ها تقریبا مردم را شوکه کرده است. شهروندان اروپا حدود پنجاه درصد درآمد خود را به اداره مالیات می دهند، بعد می شنوند که معافیت های مالیاتی که به برخی شرکتها داده شده غیرقانونی نیست. این واقعا غیر قانونی نیست؟
وستاگیر: یک دوگانگی بین قوانین مالیاتی کشورها و قوانین کمیسیون در زمینه معافیت ها وجود دارد. باید یک همگرایی ایجاد شود زیرا یک کشور نمی تواند تنها فقط برای یک شرکت معافیت مالیاتی قائل شود. ما این موضوع را غیرقانونی می دانیم و به کشورها می گویم که باید به این روند پایان دهید. این شرکتها باید مالیات هایی را هم که نپرداختند، پرداخت کنند.»
یورونیوز: اما به نظر می رسد که کشورها عضو زیر بار این مسئله نمی روند.
وستاگیر: پرونده های لوکزامبورگ و هلند به دادگاه تجدید نظر رفته است. در نهایت دادگاه رای نهایی را ابلاغ می کند. ما کار خود را به بهترین شکل ممکن انجام دادیم. همه مدارک و تفسیرهایی را که از مدارک می شود کرد در پرونده گذاشتیم. حال امیدواریم دادگاه به سود ما رای دهد.
یورونیوز: شما به همکاری کشورها هم نیاز دارید. مثلا بلژیک شرایط ویژه مالیاتی خود را به شکل واضح به شرکت های بین المللی اعلام کرده است. آیا شما در چنین مواردی جریمه ای برای کشورها در نظر گرفته اید؟
وستاگیر: کمکهای دولتها شامل مجازات نمی شوند. در واقع با نوعی حس سرافکندگی برای یک کشور روبرو هستیم. برای یک کشور خوشایند نیست که ابتدا امتیازهایی ارائه کند و سپس از آنها صرف نظر کند.
یورونیوز: شما وزیر دارایی دانمارک بوده اید. اگر خود شما در آن زمان چنین کاری می کردید چه حسی به شما دست می داد؟
وستاگیر: شرمنده می شدم. شرمنده همه مالیات دهندگان و شرکتهایی که مالیات خودشان را پرداخت کردند. شرکتها برای جلب مشتری در رقابت هستند. قیمت را کاهش می دهند و خدمات و کیفیت خود را بالا می برند. اگر یک شرکت مالیات بپردازد و شرکت دیگر مالیات ندهد یا کم پرداخت کند چه اتفاقی می افتد؟ در واقع رقابتی که بین این دو شرکت خواهد بود ناعادلانه است.
یورونیوز: پس از این اتفاقها، آیا ایده ایجاد یک سیستم مالیاتی مشترک میان اعضای اتحادیه اروپا مطرح شده است؟
وستاگیر: خیلی خوب می شود اگر گزارش کشورها شفافتر باشد. البته به اصل رقابت و محرمانه بودن برخی موارد هم باید احترام گذاشت. دوم اینکه یک سیستم مالیاتی اولیه شکل بگیرد. این مسئله فقط موجب نمی شود که همه مالیات پرداخت کنند و مشکلات کنونی از بین برود. بلکه کار شرکت های کوچک را که در ۳ یا ۴ کشور مشغول به کار هستند آسانتر می کند و هزینه آنها را کاهش می دهد. آنها دیگر مجبور نیستند به شرکتهای مشاوره در زمینه مالیات پول پرداخت کنند.