بلاروس تمام دیپلماتهای لتونی را بهدلیل استفاده از پرچم اپوزیسیون اخراج کرد

همزمان با بحران فرود دروغین هواپیمای حامل روزنامهنگار منتقد به بهانه بمبگذاری، بلاروس تمام کارکنان سفارت لتونی را به دلیل اهتزاز پرچم اپوزیسیون اخراج کرد.
این تنش دیپلماتیک، روز دوشنبه و در پی به اهتزاز درآمدن پرچم سرخ و سفید مخالفان بلاروس، به جای پرچم ملی این کشور در جریان یک رویداد ورزشی در شهر ریگا، پایتخت لتونی آغاز شد. بلاروس در پی این واقعه از تمام کارکنان سفارت لتونی در مینسک خواست تا فورا خاک این کشور را ترک کنند.
کریشیانیس کارینش، نخست وزیر لتونی که برای شرکت در اجلاس شورای اتحادیه اروپا در بروکسل حضور دارد روز سهشنبه به یورونیوز گفت: «اقدام متقابل بلاروس بههیچ وجه متناسب با ماجرای ریگا نبود. بنا کردن رابطه حسن همجواری بسیار طولانی است.» آقای کارینش میگوید با وجود اینکه لتونی، مانند دیگر اعضای اتحادیه اروپا از اعمال تحریم علیه بلاروس ضربه خواهد دید، اما به تصویب مجازاتها رای میدهد چراکه «دولت بلاروس غیرقابل قبول است.»
شارل میشل، رئیس شورای اتحادیه اروپا دوشنبه شب با دیپلماتهای اخراجی لتونی ابراز همبستگی کرد.
روابط روسیه و بلاروس، از زمان اعلام نتایج انتخابات ریاست جمهوری ماه اوت و تظاهرات مخالفان به ادامه ریاست جمهوری الکساندر لوکاشنکو برای ششمین دوره پیاپی، پرتنش شده است.
اخراج کارکنان سفارت لتونی همزمان با رسوایی فرود اضطراری «دروغین» یک فروند هواپیمای مسافربری در پایتخت بلاروس و بازداشت رومن پراتاسویچ، روزنامهنگار مخالف دولت لوکاشنکو که مسافر این پرواز تجاری بود روی میدهد.
شورای اتحادیه اروپا، شامگاه دوشنبه اعلام کرد که آسمان ۲۷ کشور عضو به روی هواپیماهای بلاروس بسته میشوند. بهعلاوه وضع تحریمهای سیاسی و اقتصادی جدید علیه رهبران و دولت بلاروس در دستور کار این مرجع عالی اتحادیه اروپا قرار دارد.
تشکیک در کارآیی تحریمهای اتحادیه اروپا علیه بلاروس
بیل بروودر، رهبر کارزار عدالتخواهی برای سرگئی مگنیتسکی، با وجود تائید اصل تحریمهای اتحادیه اروپا علیه رهبران و دولت بلاروس، درباره اثربخشی آنها ابراز تردید کرد.
آقای بروودر به برنامه «صبح به خیر اروپا» یورونیوز گفت: «اعلام تحریمها، در اصل همان کاری است که باید انجام شود. تحریمها باید حامیان رژیم لوکاشنکو را مجازات کنند. با این حال وقتی به روند تصمیمگیری در اتحادیه اروپا نگاه میکنیم [تردیدها آغاز میشوند.] همه ۲۷ کشور عضو باید با نام تمام افراد [تحت تحریم] موافق باشند. همینجا است که مشکل شروع میشود. شماری از کشورهای عضو اتحادیه اروپا، بهویژه مجارستان، قبرس و مالت تحت نفوذ ولادیمیر پوتین هستند و همانطور که همه میدانند، لوکاشنکو به تنهایی این کارها را نمیکند و از حمایت رئیس جمهوری روسیه برخوردار است. به این ترتیب روسیه اینجا هم میتواند در لیست تحریمیهای بلاروس اعمال نفوذ کند.»
آقای بروودر از سالها پیش برای تحت فشار گذاشتن دولت روسیه در رسوایی مگنیتسکی فعالیت میکند. سرگئی مگنیتسکی، وکیل دادگستری منتقد ولادیمیر پوتین درسال ۲۰۰۹ و بهشکلی مشکوک در زندان مسکو درگذشت.