کاهش نرخ رشد جمعیت چین به پایین‌ترین میزان در ۴۰ سال گذشته

China Population
China Population Copyright AP Photo
Copyright AP Photo
نگارش از یورونیوز فارسی
هم‌رسانی این مطلبنظرها
هم‌رسانی این مطلبClose Button

این نگرانی وجود دارد که با ادامه وضع موجود، چین بسیار زودتر از آنچه پیش‌بینی می‌شد لقب خود را به عنوان «پرجمعیت‌ترین کشور جهان» از دست بدهد و آن را به همسایه‌اش هند واگذار کند.

آگهی

بر اساس گزارش سرشماری سال ۲۰۲۰ جمعیت چین که روز سه‌شنبه منتشر شد، این کشور در حال حاضر ۱ میلیارد و ۴۱۰ میلیون نفر جمعیت دارد که نشان دهنده نرخ رشد ۵.۳۸ درصدی جمعیت در ۱۰ سال اخیر (یا به طور متوسط ۰.۵۳ درصد در سال) است.

یک دهه پیش از این در جریان سرشماری سال ۲۰۱۰ میلادی، جمعیت چین ۱ میلیارد و ۳۴۰ میلیون نفر اعلام شده بود.

اما عدد ۵.۳۸ درصد، کمترین نرخ رشد جمعیت در چین از زمان اجرای سیاست تک فرزندی در این کشور یعنی از اواخر دهه ۷۰ میلادی محسوب می‌شود؛ چیزی که احتمالا باعث خواهد شد پکن برنامه‌هایش را برای ترغیب زوج‌ها به فرزند آوری تقویت کند.

چین در سال ۲۰۱۶ میلادی سیاست تک فرزندی را که برای مدت ۳۷ سال با هدف جلوگیری از انفجار جمعیت در این کشور حاکم بود، به کناری نهاد و به خانواده‌ها اجازه داده شد تا حداکثر دو فرزند داشته باشند.

با این وجود از سال ۲۰۱۷ میلادی نرخ زاد و ولد در این کشور بطور پیوسته رو به کاهش است و در سال ۲۰۱۹ میلادی به پایین‌ترین سطح از زمان تاسیس چین کمونیست در سال ۱۹۴۹ میلادی رسیده است.

کاهش شمار ازدواج‌ها، افزایش هزینه‌های زندگی از جمله هزینه مسکن و تحصیلات، همچنین اولویت دادن زنان به شغل خود تا فرزندآوری از جمله دلایل کاهش نرخ زاد و ولد در این کشور محسوب می‌شود.

شیوع ویروس کرونا نیز در این میان بی‌تاثیر نبوده؛ در این گزارش آمده است که در سال ۲۰۲۰ میلادی، شمار متولدین در چین به ۱۲ میلیون نفر (در مقایسه با بیش از ۱۴ میلیون نفر یکسال پیش از آن) کاهش یافته است.

نرخ پایین جمعیت نگرانی بسیاری را در میان جمعیت شناسان چین بوجود آورده است؛ بویژه آنکه کاهش نرخ رشد جمعیت باعث شده تا به تدریج بر شمار بازنشستگان این کشور در مقایسه با نیروی کار جوان، فعال و شاغل افزوده شود.

این نگرانی وجود دارد که با ادامه وضع موجود، چین بسیار زودتر از آنچه پیش‌بینی می‌شد لقب خود را به عنوان «پرجمعیت‌ترین کشور جهان» از دست بدهد و آن را به همسایه‌اش هند واگذار کند. بر اساس گزارشی که سال گذشته توسط دولت هند منتشر شد، جمعیت این کشور به طور متوسط سالانه ۱ درصد رشد می‌کند.

تا کنون اینگونه برآورد می‌شد که منحنی جمعیت چین تا سال ۲۰۳۰ میلادی به اوج خود برسد؛ سپس جمعیت کاهش یابد و در سال ۲۰۲۵۰ میلادی به ۱ میلیارد و ۳۲۰ میلیون نفر تنزل کند و در همین دوره هند از چین پیشی بگیرد. اما این گزارش، هشداری بود برای مقامات چین تا اعلام کند نقطه «اوج» بسیار نزدیکتر از زمانی است که انتظار می‌رفت.

هم‌رسانی این مطلبنظرها

مطالب مرتبط

سکونت نیمی از شهروندان اتحادیه اروپا در ۳ کشور؛ جمعیت ایران معادل چند کشور اروپایی است؟

طرح جنجالی چین برای تقویت روحیۀ «مردانه» در پسران با تمرینات ورزشی

احیای الفبا و خط مغولی؛ تلاش اولان باتور برای مقابله با تسلط فرهنگی چین