برگزاری دور دوم انتخابات قبرس ترک نشین با چالش «روابط با ترکیه»

Access to the comments نظرها
نگارش از یورونیوز فارسی
AP Photo
AP Photo   -  کپی رایت  AP Photo

دور دوم انتخابات ریاست جمهوری قبرس ترک شمالی یا همان قبرس ترک‌نشین، یکشنبه ۱۸ اکتبر در این منطقه برگزار شد.

در این رقابت مصطفی آکینجی ۷۲ ساله که رئيس جمهوری کنونی قبرس شمالی است با نخست وزیر خود یعنی ارسین تاتار ۶۰ ساله رقابت می‌کند.

این دو سیاستمدار در دور نخست انتخابات که ۱۱ اکتبر برگزار شد، بیشترین میزان آرا را به خود اختصاص دادند. آقای تاتار در دور نخست، ۳۲ درصد آرا را کسب کرد و بعد از او آکینجی با اختصاص ۲۹ درصد از آرای مردم این منطقه توانست به دور دوم انتخابات راه یابد.

قبرس در سال ۱۹۷۴ میلادی به دو بخش شمال و جنوب یا ترک‌نشین و یونانی‌نشین تقسیم شد. نیروهای دولت مرکزی آنکارا از آن سال تنها بخش شمالی این منطقه را به رسمیت می‌شناسند و این منطقه از نظر اقتصادی و نظامی بسیار به ترکیه وابسته است.

آقای آکینجی مخالف تسلط کامل آنکارا بر امور قبرس شمالی است. رقیب او، ارسین تاتار که چهره‌ای راست‌گرا و از حامیان سرسخت دولت ترکیه است بر لزوم روابط نزدیک و حتی تبعیت کامل از ترکیه تاکید دارد.

این موضوع به اصلی‌ترین چالش انتخاباتی در دور نخست انتخابات ریاست جمهوری قبرس شمالی نیز بدل شد. تاتار از حامیان طرح دو کشور در قبرس است.

آقای آکینجی هرچند در دور نخست در رده دوم قرار گرفته است اما با حمایت طوفان ارهرومان که در دور نخست در رده سوم قرار گرفت، بخت بیشتری برای رقابت با تاتار پیدا کرده است. 

از سوی دیگر گفته می‌شود بسیاری از آرای خاموش در منطقه روستایی که به صورت بالقوه طرفدار تاتار هستند و در دوم نخست رای نداده‌اند ممکن است در این دور برای پیروزی تاتار وارد عمل شوند. 

ناظران سیاسی بر این باورند میزان مشارکت بالاتر می‌تواند عاملی موثر به سود تاتار به شمار آید. در دور نخست تنها حدود ۵۵ درصد واجدین شرایط پای صندوق‌های رای حاضر شدند.

در چند دهه اخیر تمام تلاش‌ها برای اتحاد دوباره قبرس با شکست رو به رو شده است. ترکیه به عنوان اصلی‌ترین مانع در برابر اتحاد دوباره قبرس شناخته می‌شود. 

روابط آکینجی با ترکیه در ماه‌های اخیر به تیرگی گراییده است، به ویژه وقتی در ماه فوریه، آکینجی ایده الحاق قبرس شمالی به ترکیه را «وحشتناک» توصیف کرد. این اظهارات آکینجی با واکنش منفی آنکارا رو به رو شده و حالا ترکیه از پیروزی احتمالی تاتار در این انتخابات بیشتر استقبال می‌کند.

تحلیلگران معتقدند روابط قبرس با ترکیه، بیش از هر موضوع دیگری در این دور از انتخابات بحث برانگیز و مورد توجه بوده است و احتمالا همین نگاه تعیین کننده فرد پیروز در انتخابات ۱۸ اکتبر خواهد بود.

به کانال تلگرام یورونیوز فارسی بپیوندید